site

45 saat saya mengenai larangan TikTok kerajaan

Dalam tindakan keras keselamatan terkini, menteri dan pegawai UK telah diarahkan untuk mengalih keluar TikTok daripada telefon bimbit mereka supaya ia tidak digunakan untuk menyerahkan data peribadi sensitif kepada kerajaan China. Dan agak betul juga. Kami benar-benar tidak mahu Republik Rakyat mengetahui sama ada tokoh kerajaan bersedia untuk mempercepatkan langkah ke tarian Rabu.

Ingat, kewaspadaan yang mengagumkan terhadap ancaman dari China mungkin tersasar selagi bekas menteri bersedia untuk berkongsi keseluruhan sejarah mesej WhatsApp mereka dengan wartawan yang bermusuhan. Mengapa perlu risau tentang TikTok sedangkan anda masih mempunyai HanCock dan OakShok?

Pada sisi negatifnya, kelas politik kini mungkin menuju ke mesyuarat tanpa mengetahui lagu Lizzo, tidak melihat penyingkiran Chris Rock terhadap Will Smith dan sangat tidak tahu bagaimana peminat Liverpool menghadapi musim mereka. Sementara itu, perisikan Cina boleh memperoleh kelebihan strategik dalam kesedaran tentang kegilaan tarian, video haiwan peliharaan bodoh, promosi untuk halaman OnlyFans dan lilitan muka Billie Eilish. Pemimpin kita mungkin tidak dibiarkan berjalan telanjang ke dalam dewan persidangan, tetapi mereka mungkin tidak mengetahui langkah terbaru.

Jelas sekali kebimbangan bukan sahaja data TikTok mungkin bocor kepada kuasa yang semakin tidak mesra, tetapi ia mungkin menawarkan pintu belakang kepada pengawasan yang lebih merosakkan. Tidak ada larangan sedemikian pada telefon bimbit peribadi kerana kita semua tahu bahawa menteri tidak pernah cukup bodoh untuk menghantar apa-apa yang sensitif mengenainya. Tetapi jabatan kerajaan masih berhasrat untuk menggunakan TikTok sebagai sebahagian daripada strategi media sosial mereka sendiri. Orang Cina masih akan dapat melihat Rishi Sunak bekerja keras dalam lengan bajunya dan bermain-main dengan Emmanuel Macron.

Walaupun kebimbangan keselamatan dilebih-lebihkan, memisahkan kakitangan politik utama daripada medium yang ketagihan dan melemahkan intelektual mestilah satu perkara yang baik. Terdapat badan kerja yang semakin meningkat mengenai kesan buruk budaya 60 saat. Gangguan tumpuan semakin biasa di kalangan golongan muda, dan kami telah melihat kerosakan yang boleh dilakukan oleh pemimpin politik yang mempunyai isu perhatian yang sama. Siapa tahu bagaimana Brexit mungkin berjaya jika Leavers bersusah payah untuk membangunkan prospektus dasar lebih lama daripada video TikTok? Boris Johnson mungkin tidak akan dijatuhkan oleh partygate jika peraturan penguncian tidak terlalu lama untuk dimuatkan dalam klip 30 saat.

Kami telah melihat isu kompleks dikurangkan kepada slogan tiga perkataan. Jika mengharamkan TikTok membantu tumpuan menteri sehingga ke tahap dasar boleh menjangkau beberapa ayat, negara akan bergerak ke arah yang betul. Di suatu tempat di luar sana terdapat dunia di mana perkara-perkara yang bernuansa tidak dipecahkan kepada kata-kata kasar 45 saat yang direka semata-mata untuk mempromosikan penyampai yang bertentangan.

Menteri-menteri tidak menasihati warganegara untuk mengikutinya tetapi BBC telah mengarahkan aplikasi itu keluar dari telefonnya, mungkin sekiranya Gary Lineker mempunyai sebarang pandangan yang ingin dikongsikannya. Firma lain terikat untuk melakukan perkara yang sama, jika hanya untuk menghentikan kakitangan semasa keluar dari waktu bekerja kerana menatal tanpa fikiran.

Sebagai salah satu penggulir yang tidak berakal, saya mempunyai pandangan yang berbeza tentang kehilangan TikTok yang semakin hampir. Di satu pihak, ia adalah satu pembaziran masa yang monumental (untuk mengatakan apa-apa tentang hayat bateri). Sebaliknya, ia menghentikan saya bermain Penembak tepat dan membuatkan saya sentiasa sedar tentang apa-apa bilangan kegilaan Gen Z dan Gen Y, yang semuanya akan berlalu saya sehingga mereka menjadi sangat tua sehingga pencipta mereka muncul pada Tegas Datang Menari.

Saya rasa saya hanya akan mula menatal sesuatu yang lain tanpa berfikir, walaupun TikTok pasti memberi saya sentuhan yang lebih dipercayai dengan spawn, manakala Instagram nampaknya menawarkan klip haiwan. Sekarang saya perlu membaca Teen Vogue hanya untuk kekal relevan. Saya telah melihatnya semalam dan ini akan menjadi keluk pembelajaran yang curam. TikTok adalah tempat yang sangat menarik minat orang seperti saya mendapatkan pembetulan mereka tentang zeitgeist yang lebih muda tanpa perlu menunggu dua minggu sehingga seseorang di Mail Online menemui “trend viral baharu”.

Secara seimbang, saya mungkin lebih suka ahli politik mencari saluran lain untuk hiburan. Kemudian sekali lagi, selepas beberapa tahun yang lalu, mungkin lebih baik jika mereka meluangkan lebih banyak masa untuk mempelajari tarian terkini.

Ikuti Robert di Twitter @robertshrimsley dan e-mel dia di robert.shrimsley@ft.com

Ikut @FTMag di Twitter untuk mengetahui cerita terbaru kami dahulu

singapore result hari ini

pngluaran sdy hr ini

pengeluaran sdy

pengeluaran hk hari ini

totobet.net sgp