site

A Stranger in Your Own City — penderitaan pasca pencerobohan rakyat Iraq

Iraq adalah “binaan palsu”, warisan sempadan penjajah yang sewenang-wenangnya, penjara negara dan mazhab dan identiti yang hanya menunggu untuk muncul sepenuhnya apabila batu parti Ba’ath yang berkuasa digulingkan. Ini adalah, lebih kurang, pandangan bersama kebanyakan penjajah, wartawan dan pentadbir yang membanjiri Iraq 20 tahun lalu dengan pencerobohan yang diketuai AS.

Ia, sebenarnya, ramalan yang memenuhi diri sendiri. Penurunan ke dalam huru-hara mazhab ganas yang memecahbelahkan negara dan menggugat kestabilan wilayah yang lebih luas telah digerakkan oleh dasar-dasar barat yang berasaskan fahaman mazhab, yang tanpa disedari menggalakkan dan memupuknya.

Dalam bahasa Arab dasar-dasar ini dikenali sebagai Muhassasa (“kuota”) dan kesan buruknya adalah subjek berulang utama buku Ghaith Abdul-Ahad yang sangat baik dan menghantui. Orang Asing di Bandar Anda Sendiri.

Abdul-Ahad adalah orang Iraq – sesungguhnya, dia tidak pernah pergi ke luar negara sebelum perang. Seorang arkitek, dia mula bekerja sebagai penterjemah untuk wartawan asing sejurus selepas kejatuhan Baghdad pada tahun 2003, dan secara beransur-ansur memasuki profesion itu sendiri. Dia menjadi salah seorang wartawan paling berbakat dan dihias yang bekerja di Timur Tengah, menulis untuk The Guardian dan Washington Post, memenangi Anugerah Akhbar British dan Hadiah Orwell.

“Orang asing”, sudah tentu, adalah Abdul-Ahad sendiri, menghadapi keruntuhan masyarakat Iraq yang agak kosmopolitan yang dikenalinya, di tengah-tengah kebangkitan militia. Ini dia dikaitkan dengan dasar barat yang memberikan naungan melalui ketua puak dan agama yang sentiasa mengukuhkan kawalan mereka.

Ia bermula, dia berhujah, dengan pembentukan majlis pentadbiran pada tahun 2003, yang terdiri terutamanya daripada orang buangan yang dibentuk lebih dalam dunia konseptual badan pemikir Washington daripada realiti quotidian Timur Tengah. Ini “memantapkan retorik mazhab menjadi satu bentuk kerajaan”, Abdul-Ahad menulis. “Iraqi telah ditunjukkan bahawa sistem politik masa depan mereka akan berdasarkan ‘Muhassasa,’ peruntukan sumber negara dan pembahagian rampasan kuasa mengikut garis mazhab dan etnik.”

Muhassasa “akan membolehkan gabungan panglima perang agama yang korup, bodoh, memerintah negara untuk dua puluh tahun akan datang dan mewujudkan salah satu negara paling korup di bumi”, tulisnya.

Ia adalah satu dasar yang akan mewujudkan negara pecah yang diperintah oleh skuad maut, dengan kawasan kejiranan ditutup dengan dinding letupan konkrit dan dikawal oleh lelaki bersenjata. Kemuncak logik dasar itu, sudah tentu, adalah kumpulan jihad Sunni Isis. Seperti yang penulis katakan, pencerobohan itu “memangkin ledakan Salafi jihad di Iraq, Syria dan Timur Tengah yang lebih luas”.

Kesalahan sebahagiannya terletak pada apa yang penulis panggil sebagai “etimologi konflik Iraq”. Sejak pencerobohan 2003 ini berdasarkan definisi luas penduduk Sunni — Ba’ath, penyokong setia rejim, pemberontak dan sebagainya. “Istilah-istilah ini bukan sahaja membentuk liputan perang tetapi juga mewujudkan tanggapan bahawa Sunni adalah badan monolitik,” tulis Abdul-Ahad.

Iraq dianggap sebagai buatan, namun entah bagaimana “Syiah” dan “Sunni” juga kononnya nyata dalam teori sosial yang berlaku ini. Agama dan puak bukanlah binaan yang lemah; mereka adalah asas masyarakat yang tidak berubah, dan subjek taksonomi yang tidak henti-henti – atau lebih banyak hujah.

Abdul-Ahad sering terpaksa menanggung pemeriksaan berterusan orang asing bermain bingo mazhab dengannya. Ibunya berasal dari Basra dan Syiah, bapanya dari antara Mosul dan Kirkuk dan seorang Sunni. “Bilakah ‘dari Baghdad’ menjadi jawapan yang tidak mencukupi kepada soalan ‘Dari mana anda?'” dia bertanya.

Penderitaan rakyat Iraq yang tidak henti-henti adalah subjek buku itu — ketakselesaan tragis apabila satu pemerintahan diktator digantikan oleh yang lain. Perangkapnya adalah sama: penyeksaan, pembunuhan sewenang-wenang, kehilangan, rasuah, dan rakyat Iraq terdesak untuk melarikan diri.

Terdapat kisah menyayat hati tentang seorang wanita yang kehilangan empat anak lelaki kepada skuad kematian militia, dan yang membayar wang dia tidak perlu mengeluarkan anak kelimanya dari penjara kerana hanya dia yang tinggal. Seorang kanak-kanak terperangkap dalam tembak-menembak ketika berlari melintasi jalan, dan dua kanak-kanak lelaki terkena roket dari helikopter Amerika di jalan di Baghdad.

Selain memusnahkan Iraq dan mencetuskan konflik mazhab yang akan menyelubungi Timur Tengah, Abdul-Ahad berkata “perang haram yang berasaskan pembohongan” juga secara kekal menjejaskan demokrasi di rantau yang lebih luas. Seperti yang dia tulis, “’Jadi anda mahukan demokrasi. Tidakkah anda melihat apa yang dilakukan oleh demokrasi kepada Iraq?’ menjadi penahanan berulang diktator dan penguasa di seluruh rantau ini.”

Orang Asing di Bandar Anda Sendiri: Perjalanan dalam Perang Panjang Timur Tengah by Ghaith Abdul-Ahad, Hutchinson Heinemann £25, 458 muka surat

Charles Clover ialah bekas wartawan FT Baghdad

totobet+sgp

sidney pengeluaran

result sydney

keluaran hongkong malam

gambaran togel hari ini