site

Afrika Selatan berundur pada keadaan bencana Eskom

Usaha Presiden Cyril Ramaphosa untuk membetulkan monopoli kuasa Eskom yang rosak bercelaru selepas kerajaan Afrika Selatan pada hari Rabu secara tiba-tiba menamatkan keadaan bencana berikutan pemadaman berterusan di negara itu.

Ramaphosa mengumumkan keadaan bencana hanya dua bulan lalu sebagai tindak balas kepada pemotongan kuasa yang semakin teruk sehingga 12 jam sehari di negara perindustrian paling banyak di Afrika itu. Tetapi ia menghadapi cabaran undang-undang daripada kumpulan masyarakat sivil yang mengatakan jawatan itu mengancam untuk memburukkan lagi rasuah di Eskom.

Pada hari Rabu menteri kewangan Afrika Selatan juga menarik balik perjanjian agar Eskom tidak mendedahkan perbelanjaan tidak tetap dalam penyata kewangan tahunannya yang telah diaudit untuk tiga tahun akan datang, berikutan kemarahan orang ramai bahawa pengecualian itu boleh digunakan untuk menyembunyikan rasuah dan reput di utiliti.

Enoch Godongwana memberitahu penggubal undang-undang Afrika Selatan bahawa dia menarik balik dispensasi perakaunan, hanya beberapa hari selepas mengeluarkannya, berikutan “perbincangan intensif” dengan ketua juruaudit negara Afrika Selatan.

Apabila beliau mengisytiharkan krisis tenaga Afrika Selatan sebagai bencana negara, Ramaphosa berkata ia adalah satu cara untuk menyelaraskan pembuatan keputusan ke atas Eskom dan perolehan sumber. Pengkritik membantah bahawa ia tidak akan berbuat banyak untuk memulihkan utiliti tetapi akan mengurangkan akauntabiliti untuk krisis.

Kerajaan “telah menarik balik dua keputusan utama yang telah menimbulkan kemarahan mereka yang mahukan ketelusan dan tadbir urus yang baik,” kata Wayne Duvenage, ketua eksekutif Organisasi untuk Membatalkan Penyalahgunaan Cukai, sebuah NGO yang menyaman untuk memansuhkan keadaan bencana.

“Kami percaya bahawa kerajaan tidak menggunakan fikirannya, kami percaya bahawa kerajaan menembak dari pinggul dan mungkin dinasihatkan dengan teruk mengenai beberapa keputusan ini,” tambah Duvenage.

Ramaphosa memenangi pemilihan semula sebagai ketua Kongres Kebangsaan Afrika yang memerintah pada Disember tetapi masih bergelut untuk menyetem kuasanya dalam kerajaan menjelang pilihan raya tahun depan yang mengancam cengkaman lama parti itu terhadap kuasa.

Presiden Afrika Selatan enggan mengulas mengenai penarikan keadaan bencana itu.

Menteri kewangan Afrika Selatan Enoch Godongwana © Esa Alexander/Reuters

Fiscus Afrika Selatan sangat terdedah kepada kewangan Eskom, kerana ia akan menerima bailout pada dua pertiga daripada hutangnya dalam beberapa tahun akan datang untuk membaiki stesen janakuasa.

Perbendaharaan Negara telah memetik risiko audit yang layak, melanggar perjanjian mengenai hutang Eskom R400bn ($22.5bn) dan penurunan penarafan kredit jika utiliti itu perlu meneruskan perincian sejarah perbelanjaan tidak teratur dalam penyata teraudit di bawah undang-undang kewangan awam.

Di bawah pengecualian itu, Eskom masih perlu melaporkan kerugian material akibat jenayah dalam penyata dan membawa maklumat tentang perbelanjaan tidak teratur dalam laporan tahunannya, kata Perbendaharaan.

Tetapi kumpulan masyarakat sivil dan juga sekutu ANC mengecam tindakan itu, mencerminkan keruntuhan kepercayaan terhadap Eskom atas rompakan dan penyusupan sindiket jenayah dalam loji janakuasa arang batu yang tidak berfungsi di tengah-tengah krisis tenaga.

Cosatu, persekutuan kesatuan sekerja terbesar di Afrika Selatan yang bersekutu secara politik dengan ANC, menyifatkan pengecualian itu sebagai “keputusan yang keji tanpa sebarang akal sehat, tadbir urus yang baik atau rasional undang-undang”.

“Perbendaharaan Negara sama ada percaya bahawa agensi penarafan paling mudah tertipu atau mereka sendiri adalah khayalan,” tambahnya, turut mengkritik pengecualian serupa yang diberikan kepada Transnet, monopoli logistik negeri, tahun lepas.

Eskom, yang mengalu-alukan pengecualian itu sebagai membantu “dalam dialog dengan agensi penarafan kredit, komuniti pemberi pinjaman dan pihak berkepentingan utama”, enggan mengulas mengenai pengeluaran itu.

Kegawatan dalam tadbir urus Eskom meningkat tahun ini apabila ia memecat André de Ruyter sebagai ketua eksekutif selepas dia menggunakan temu bual televisyen untuk menuduh ahli politik kanan ANC berada di sebalik rasuah yang serius di loji janakuasa. De Ruyter telah berkata bahawa dia terselamat daripada cubaan membunuhnya dengan kopi bercampur sianida di pejabatnya di Eskom tahun lepas.

Utiliti itu memberi amaran minggu lalu bahawa armada stesen janakuasanya akan mengalami kekurangan penjanaan yang teruk setiap minggu untuk tahun hadapan.

totobet singapure

pengeluaran angka sdy

keluaran sydney togel

keluaran hk pools

totobet net singapura