site

AI Generatif ditetapkan untuk menjejaskan 300 juta pekerjaan di AS dan Eropah

Penemuan terbaru dalam kecerdasan buatan boleh membawa kepada automasi satu perempat daripada kerja yang dilakukan di AS dan zon euro, menurut penyelidikan oleh Goldman Sachs.

Bank pelaburan itu berkata pada hari Isnin bahawa sistem AI “generatif” seperti ChatGPT, yang boleh mencipta kandungan yang tidak dapat dibezakan daripada keluaran manusia, boleh mencetuskan ledakan produktiviti yang akhirnya akan meningkatkan keluaran dalam negara kasar global tahunan sebanyak 7 peratus dalam tempoh 10 tahun. tempoh.

Tetapi jika teknologi itu memenuhi janjinya, ia juga akan membawa “gangguan yang ketara” kepada pasaran buruh, mendedahkan bersamaan 300 juta pekerja sepenuh masa merentas ekonomi besar kepada automasi, menurut Joseph Briggs dan Devesh Kodnani, pengarang kertas itu. Peguam dan kakitangan pentadbiran akan menjadi antara mereka yang paling berisiko menjadi berlebihan.

Mereka mengira bahawa kira-kira dua pertiga pekerjaan di AS dan Eropah terdedah kepada beberapa tahap automasi AI, berdasarkan data tentang tugas yang biasanya dilakukan dalam beribu-ribu pekerjaan.

Kebanyakan orang akan melihat kurang daripada separuh daripada beban kerja mereka diautomatikkan dan mungkin akan meneruskan kerja mereka, dengan sebahagian masa mereka diluangkan untuk aktiviti yang lebih produktif.

Di AS, ini sepatutnya terpakai kepada 63 peratus daripada tenaga kerja, mereka mengira. Sebanyak 30 peratus lagi bekerja dalam pekerjaan fizikal atau luar tidak akan terjejas, walaupun kerja mereka mungkin terdedah kepada bentuk automasi lain.

Tetapi kira-kira 7 peratus pekerja AS bekerja di mana sekurang-kurangnya separuh daripada tugas mereka boleh dilakukan oleh AI generatif dan terdedah kepada penggantian.

Goldman berkata penyelidikannya menunjukkan kesan yang sama di Eropah. Di peringkat global, memandangkan pekerjaan manual merupakan bahagian pekerjaan yang lebih besar di dunia membangun, ia menganggarkan kira-kira satu perlima kerja boleh dilakukan oleh AI — atau kira-kira 300 juta pekerjaan sepenuh masa merentas ekonomi besar.

Laporan itu akan mencetuskan perdebatan mengenai potensi teknologi AI untuk memulihkan pertumbuhan produktiviti dunia yang kaya dan untuk mewujudkan kelas baharu pekerja kolar putih yang dirampas, yang berisiko mengalami nasib yang serupa dengan pekerja pembuatan pada 1980-an.

Anggaran kesan Goldman adalah lebih konservatif daripada beberapa kajian akademik, yang termasuk kesan daripada rangkaian teknologi berkaitan yang lebih luas.

Satu kertas kerja yang diterbitkan minggu lepas oleh OpenAI, pencipta GPT-4, mendapati bahawa 80 peratus daripada tenaga kerja AS dapat melihat sekurang-kurangnya 10 peratus daripada tugas mereka dilakukan oleh AI generatif, berdasarkan analisis oleh penyelidik manusia dan mesin besar syarikat itu. model bahasa (LLM).

Europol, agensi penguatkuasaan undang-undang, juga memberi amaran minggu ini bahawa kemajuan pesat dalam AI generatif boleh membantu penipu dalam talian dan penjenayah siber, supaya “LLM gelap . . . boleh menjadi model perniagaan jenayah utama masa depan”.

Goldman berkata jika pelaburan korporat dalam AI terus berkembang pada kadar yang sama dengan pelaburan perisian pada 1990-an, pelaburan AS sahaja boleh mendekati 1 peratus daripada KDNK AS menjelang 2030.

Anggaran Goldman adalah berdasarkan analisis data AS dan Eropah mengenai tugas yang biasanya dilakukan dalam beribu-ribu pekerjaan yang berbeza. Para penyelidik mengandaikan bahawa AI akan mampu melakukan tugas seperti menyelesaikan penyata cukai untuk perniagaan kecil; menilai tuntutan insurans yang kompleks; atau mendokumentasikan hasil siasatan tempat kejadian jenayah.

Mereka tidak menyangka AI diterima pakai untuk tugas yang lebih sensitif seperti membuat keputusan mahkamah, menyemak status pesakit dalam penjagaan kritikal atau mengkaji undang-undang cukai antarabangsa.

result singapore

hasil pengeluaran sdy hari ini

toto sydney

result hk hari ini

singapore totobet