site

Alibaba: sejambak enam bunga popia kecil untuk ketua parti

Jack Ma telah kembali ke China selepas setahun tidak hadir. Ketibaannya bertepatan dengan keputusan bijak untuk membahagikan Alibaba, gergasi e-dagang bernilai $255 bilion yang diasaskannya bersama, kepada enam bahagian. Harga saham Alibaba naik 12 peratus sebagai tindak balas. Tetapi ada sedikit sebab untuk berfikir bahawa perpecahan akan menjadikan perniagaan ini lebih berdaya saing dengan pesaing.

Rejig itu bagaimanapun boleh menenangkan ahli politik dan pengawal selia berhasrat untuk mengurangkan saiz gergasi teknologi China. Enam popia kecil menjadikan sasaran yang kurang menarik daripada satu besar.

Unit baharu itu merangkumi e-dagang domestik, pengkomputeran awan, perkhidmatan tempatan seperti penghantaran makanan, hiburan digital, e-dagang antarabangsa dan logistik. Masing-masing akan mempunyai ketua eksekutif sendiri dan fleksibiliti untuk mengumpul pembiayaan, termasuk melalui penyenaraian pasaran.

Pemegang saham sentiasa berharap penyusunan semula akan membuka kunci nilai. Terdapat janji samar untuk kecekapan yang lebih besar. Tetapi perpecahan tidak akan menghasilkan khazanah yang tersembunyi. Logistik berkembang pesat tetapi tidak menguntungkan. Pertumbuhan hasil pengkomputeran awan adalah 3 peratus pada suku terakhir, turun daripada 62 peratus pada 2019.

Penciptaan syarikat induk Google Alphabet pada 2015 menawarkan petunjuk tentang perkara yang mungkin berlaku seterusnya. Google mendakwa ia akan menyokong usaha niaga teknologi baharu. Namun perniagaan utama Alphabet kekal pengiklanan dalam talian. Walau bagaimanapun, pertunjukan ketelusan yang lebih tinggi telah menenangkan pengawal selia AS yang gelisah.

Alibaba telah menerima pengawasan yang lebih tinggi. Namun harga saham turun hampir 70 peratus daripada paras tertinggi 2020. Saham berdagang pada 8 kali ramalan ebitda, satu pertiga di bawah Amazon.

Salahkan pesaing lincah dan ekonomi yang lembap. Alibaba telah melaporkan tiga suku berturut-turut hasil pengurusan pelanggan negatif — wang yang dibayar oleh peniaga untuk perkhidmatan.

Tencent juga kelihatan seperti calon untuk berpisah, yang boleh memecahbelahkan perniagaan kewangan dan hiburannya. Tetapi bahaya dalam aping Alibaba ialah ia akan mencetuskan lagi sinis. Mewujudkan perniagaan bebas secara defensif dalam pembungkus yang biasa tidak dikira sebagai baik pulih radikal.

Jika anda seorang pelanggan dan ingin menerima makluman apabila artikel Lex diterbitkan, cuma klik butang ‘Tambah ke myFT’, yang muncul di bahagian atas halaman ini di atas tajuk utama

totobet net sgp

sidney pengeluaran sidney

keluaran sdy

totobet hk hari ini

keluaran sgp