site

Arab Saudi dan Iran bertemu di Beijing ketika China meluaskan pengaruhnya

Arab Saudi dan menteri luar Iran bertemu di Beijing pada hari Khamis buat pertama kali selepas saingan itu bersetuju untuk memulihkan hubungan diplomatik dalam perjanjian yang menekankan pengaruh China yang semakin meningkat di Timur Tengah.

Menteri-menteri luar negeri berkata mereka akan memulakan proses membuka semula kedutaan di negara masing-masing, serta meneruskan kerjasama dalam isu keselamatan dan ekonomi, menurut satu kenyataan bersama yang dilaporkan oleh agensi berita negara IRNA Iran.

Negara-negara itu juga akan memulakan prosedur untuk menyambung semula penerbangan dan delegasi serta memudahkan proses visa. Konsulat di bandar Mashhad di timur laut Iran dan Jeddah Arab Saudi juga akan dibuka semula.

“Kedua-dua pihak bersetuju untuk meluaskan kerjasama dalam setiap bidang yang boleh membantu keselamatan dan kestabilan rantau ini dan memenuhi kepentingan negara dan negaranya,” kata kenyataan itu.

Arab Saudi dan Iran bersetuju memulihkan hubungan diplomatik dalam tempoh dua bulan dalam perjanjian penting yang ditandatangani pada Mac di China, yang menamatkan perpecahan tujuh tahun antara kuasa Timur Tengah.

China menjadi perantara perjanjian itu selepas menganjurkan beberapa hari mesyuarat rahsia, sebagai tanda terbaru bahawa Beijing bertekad untuk mengembangkan peranan diplomatiknya di rantau yang secara tradisinya menjadi sebahagian daripada sfera pengaruh AS. Perjanjian itu dibuat beberapa bulan selepas presiden China Xi Jinping melawat Arab Saudi untuk sidang kemuncak Arab.

Xi menerima sambutan yang meriah pada Disember, berbeza sekali dengan sambutan rendah Joe Biden ketika presiden AS tiba di kerajaan itu pada Julai. Biden memberitahu pemimpin Arab ketika itu bahawa Washington tidak akan mengetepikan dan membenarkan China, Iran dan Rusia menggantikan AS di rantau itu.

AS, yang mengalu-alukan perhubungan itu, bagaimanapun bimbang tentang hubungan teknologi dan keselamatan yang semakin meningkat antara Beijing dan Teluk. Pada 2021 ia menekan Emiriah Arab Bersatu untuk menutup pemasangan yang dikatakan Washington sebagai kemudahan keselamatan China.

Tehran dan Riyadh mengakhiri hubungan pada 2016 selepas Arab Saudi menghukum mati seorang ulama Syiah dan penunjuk perasaan Iran menyerbu kedutaannya. Persengketaan itu mencetuskan ketegangan di rantau itu yang sudah memuncak selepas kedua-dua negara menyokong pihak yang bertentangan dalam perang di Yaman.

Pemulihan hubungan diplomatik telah menimbulkan harapan bahawa ia dapat membantu menamatkan perang Yaman, yang dilancarkan oleh pakatan diketuai Arab Saudi pada 2015 selepas pemberontak Houthi yang disokong Iran merampas sebahagian besar negara itu. Diplomat berkata kedua-dua pihak telah mencapai kemajuan dalam beberapa bulan kebelakangan ini ke arah perjanjian damai, dan gencatan senjata telah diadakan sejak tahun lepas.

Perang itu telah membunuh ratusan ribu orang, secara langsung atau oleh kekurangan zat makanan dan penyakit, mewujudkan apa yang disebut PBB sebagai bencana kemanusiaan buatan manusia yang paling teruk di dunia. Ia juga membawa kepada pemberontak Houthi menyasarkan Arab Saudi dan rakan gabungannya UAE dengan serangan dron dan peluru berpandu.

Iran juga telah meredakan ketegangan dengan UAE, yang bersetuju tahun lalu untuk melantik semula dutanya ke Tehran.

result. sgp

hasil pengeluaran sydney

sdy hari ini

pengeluaran hk kemarin

no togel 45