site

AS memberitahu Rusia ia tidak akan memberikan Moscow data nuklear dua kali setahun

AS telah memberitahu Rusia ia tidak akan memberikan Moscow data nuklear yang dimaksudkan untuk ditukar dua kali setahun di bawah perjanjian Permulaan Baharu selepas Rusia menggantung penyertaannya dalam perjanjian itu.

Jurucakap Majlis Keselamatan Negara Rumah Putih berkata pada hari Selasa bahawa Washington menganggap Rusia melanggar kewajipannya di bawah perjanjian itu, mencetuskan keputusan itu.

“Sebagai tindakan balas yang sah yang bertujuan untuk menggalakkan Rusia kembali mematuhi perjanjian itu, Amerika Syarikat juga tidak akan memberikan kemas kini data dua kali setahun kepada Rusia,” kata jurucakap NSC.

“Amerika Syarikat memaklumkan Rusia lebih awal mengenai langkah ini. Demi kepentingan kestabilan strategik, Amerika Syarikat akan terus menggalakkan ketelusan awam mengenai tahap dan postur tenaga nuklear kami,” tambah jurucakap itu.

Tindakan AS itu dibuat di tengah-tengah kebimbangan baharu mengenai ketegangan nuklear antara Washington dan Moscow. Vladimir Putin, presiden Rusia, pada hari Sabtu berkata beliau merancang untuk menggunakan senjata nuklear taktikal di Belarus ketika pergeseran dengan barat mengenai perang di Ukraine terus meningkat.

Putin telah berulang kali membuat ugutan terselindung untuk menggunakan senjata nuklear dalam percubaan untuk menangkis sokongan ketenteraan barat untuk Ukraine, dan mendakwa minggu lalu bahawa UK meningkatkan ketegangan dengan membekalkan Kyiv dengan peluru uranium habis yang menindik perisai, yang tidak boleh menyebabkan letupan nuklear.

Rusia tidak segera bertindak balas terhadap keputusan AS. Sergei Lavrov, menteri luar Rusia, berkata awal Rabu bahawa Rusia tidak mengadakan sebarang perundingan dengan AS mengenai perjanjian itu.

“Mereka menulis nota kepada kami, memprotes, dan mengatakan kami tidak berhak untuk mengambil keputusan yang kami ambil. Ini semua adalah hujah yang tidak bernilai dari segi undang-undang,” kata Lavrov dalam temu bual dengan berita negara Tass. “Kami menggantung sepenuhnya penyertaan kami dalam perjanjian ini. Kesediaan kami untuk mematuhi had ke atas senjata nuklear strategik dalam perjanjian itu tidak lebih daripada satu isyarat muhibah.”

Seorang pegawai AS berkata keputusan untuk tidak menukar data nuklear terhad kepada maklumat dua kali setahun tetapi Washington akan terus memberikan pemberitahuan lain kepada Rusia di bawah perjanjian itu.

Pegawai itu juga menyatakan keputusan itu dibuat selepas Rusia mula-mula enggan menukar data – dan AS akan gembira untuk memberikan maklumatnya jika Rusia mematuhi perjanjian itu.

Walaupun Rumah Putih tidak lagi akan berkongsi data dengan Rusia, ia terus menekankan bahawa ia tidak mengubah posturnya sebagai tindak balas kepada gurauan Putin.

“Kami tidak melihat apa-apa sebab untuk menyesuaikan postur nuklear strategik kami sendiri atau sebarang petunjuk bahawa Rusia sedang bersiap untuk menggunakan senjata nuklear,” kata Karine Jean-Pierre, setiausaha akhbar Rumah Putih, pada hari Isnin. “Kami tetap komited kepada pertahanan kolektif pakatan NATO, tetapi kami tidak melihat apa-apa sebab sekarang untuk mengubah atau menyesuaikan postur kami.”

result+sgp

angka pengeluaran sydney

togel keluaran sidney

hasil angka hk

angka keluar sgp tercepat hari ini