site

AS menentang menawarkan Ukraine peta jalan untuk menjadi ahli Nato

AS menolak usaha beberapa sekutu Eropah untuk menawarkan Ukraine “peta jalan” kepada keahlian Nato pada sidang kemuncak pakatan itu pada Julai, mendedahkan perpecahan di barat mengenai status Kyiv selepas perang.

AS, Jerman dan Hungary menentang usaha negara-negara seperti Poland dan negara-negara Baltik untuk menawarkan Kyiv hubungan yang lebih mendalam dengan NATO dan kenyataan jelas sokongan untuk keahlian masa depan, empat pegawai yang terlibat dalam rundingan memberitahu FT.

Perpecahan itu dijelaskan dengan jelas pada mesyuarat menteri luar NATO di Brussels minggu ini, dengan pegawai negara anggota bersedia untuk menghabiskan dua bulan akan datang dikunci dalam rundingan menjelang sidang kemuncak pemimpin di Vilnius pada Julai.

Rundingan itu dibuat di tengah-tengah amaran daripada presiden Ukraine Volodymyr Zelenskyy bahawa beliau hanya akan menghadiri sidang kemuncak itu jika dibentangkan dengan langkah-langkah ketara ke arah keahlian Nato, seperti jaminan keselamatan selepas perang daripada anggotanya atau kerjasama yang lebih mendalam dengan perikatan itu.

Nato pada 2008 bersetuju bahawa Ukraine akan menjadi ahli pada satu ketika, tetapi tidak memajukan bahasa itu sejak itu. Pada masa itu, ASlah yang menyeru NATO untuk memberikan Ukraine jadual kesertaan konkrit, yang dipanggil Pelan Tindakan Keahlian, tetapi Perancis dan Jerman menolaknya di tengah-tengah kebimbangan bahawa langkah itu akan mencetuskan provokasi Rusia.

Ukraine secara rasmi memohon keahlian NATO tahun lalu, berikutan pencerobohan Rusia. Begitu juga dengan Finland dan Sweden — yang dahulunya telah menyertai pakatan itu awal minggu ini.

Jens Stoltenberg, setiausaha agung NATO, bulan lalu membentangkan kertas cadangan kepada negara anggota yang melakar tawaran “praktikal dan politik” untuk Kyiv, kata pegawai. Itu termasuk cadangan pengisytiharan baharu mengenai hubungan Ukraine dengan NATO, berdasarkan kenyataan 2008.

Diplomat yang terlibat dalam rundingan minggu ini berkata terdapat perdebatan sengit di kalangan menteri luar di Brussels mengenai apa yang perlu ditawarkan kepada Ukraine. Bersekutu menunjukkan perbezaan tulen dalam tuntutan mereka, berbeza dengan perpaduan luas NATO sejak presiden Rusia Vladimir Putin mengarahkan pencerobohan skala penuh ke atas Ukraine Februari lalu.

“Kami mempunyai beberapa minggu rundingan keras di hadapan untuk mencuba dan menutup jurang itu dan mencipta beberapa jenis hasil politik,” kata seorang pegawai barat. “Tetapi ya, terdapat beberapa perbezaan yang ketara pada masa ini.”

Kesemua 31 ahli perikatan bersetuju bahawa keahlian bukanlah pilihan jangka pendek dan tidak boleh dibincangkan secara serius semasa perang sedang berlangsung.

Tetapi dua orang yang hadir dalam mesyuarat minggu ini berkata bahawa semakin banyak sokongan yang menawarkan Ukraine “laluan politik” untuk menjadi ahli di Vilnius yang akan “menebal” ikatan antara pakatan yang berpangkalan di Brussels dan Kyiv. AS, bagaimanapun, menolak cadangan itu, kata mereka.

“Jalan itu [to Vilnius] masih sangat berbatu,” kata pegawai barat kedua.

AS sebaliknya menggesa sekutu untuk terus memberi tumpuan kepada bantuan ketenteraan, kewangan dan kemanusiaan jangka pendek kepada Ukraine, bagi membantunya menentang dan akhirnya menangkis pencerobohan Rusia. Sokongan praktikal seperti penghantaran peluru harus menjadi keutamaan utama untuk Vilnius, kata pegawai AS, dengan perbincangan mengenai potensi hubungan politik selepas perang hanya mengalihkan perhatian daripada matlamat itu.

Washington bimbang hubungan yang semakin erat ketika perang sedang berlangsung boleh menyemarakkan naratif Putin tentang pertempuran antara Rusia dan NATO sendiri dan Moscow mungkin meningkatkan konflik, termasuk dengan berpotensi menggunakan senjata nuklear.

“Agar kita sampai kepada persoalan bila dan bagaimana hendak memasukkan Ukraine ke dalam perikatan, kita mesti, seperti yang telah dinyatakan oleh setiausaha agung, ‘memastikan bahawa Ukraine menang sebagai sebuah negara yang berdaulat, merdeka’,” seorang pegawai kanan AS. berkata.

Satu pilihan yang sedang dipertimbangkan adalah untuk menaik taraf suruhanjaya Nato-Ukraine sedia ada kepada majlis Nato-Ukraine, satu langkah yang akan meningkatkan status Ukraine sebagai rakan kongsi pakatan, menjadikannya lebih terlibat dalam mesyuarat dan perundingan Nato termasuk mempertingkatkan taklimat perisikan. Rusia mempunyai format sedemikian dengan NATO, yang telah ditangguhkan sejak pencerobohan.

Zelenskyy telah memberitahu pemimpin Nato bahawa dia hanya akan menghadiri sidang kemuncak Vilnius jika pakatan itu bersedia untuk memajukan kerjasama konkrit dengan Kyiv, dan bersedia untuk membincangkan jaminan keselamatan untuk Ukraine sebagai ganti keahlian penuh perikatan.

“Saya ingin memberitahu semua rakan kongsi kami, yang sentiasa mencari kompromi mengenai laluan Ukraine ke Nato, bahawa negara kita tidak akan berkompromi dalam isu ini,” kata Zelenskyy dalam ucapan minggu ini.

Sekutu NATO juga berhujah sama ada perlu ada kenyataan sidang kemuncak khusus Ukraine yang berasingan, atau jika negara itu harus dirujuk dalam pengisytiharan sidang kemuncak keseluruhan yang lebih luas.

“Orang Eropah timur, sudah tentu, cuba menghasilkan formula yang memulakan proses,” kata seorang yang memberi taklimat mengenai perbincangan itu. “Mereka mahu menyedut kita ke dalam proses yang pasti membawa kepada keadaan akhir yang mereka inginkan [of Ukraine’s membership] dan yang lain teragak-agak tentang itu.”

Jurucakap NATO merujuk kepada kenyataan umum Stoltenberg selepas mesyuarat pada hari Rabu, di mana beliau mengulangi ikrar Nato pada 2008 kepada Ukraine.

Tetapi Stoltenberg juga berkata menjadikan kenyataan itu bergantung kepada kedua-dua Ukraine kekal sebagai “negara yang berdaulat, merdeka”, dan angkatan tentera negara itu menerima pakai doktrin dan amalan standard NATO. “Peralihan ini telah bermula tetapi kami memerlukan lebih banyak lagi, dan kami perlu melaksanakannya dengan lebih cepat.”

Jurucakap setiausaha negara AS Antony Blinken tidak segera menjawab permintaan untuk mengulas.

resut sgp

pengeluaran angka sidney

togel sdy 2023

hk keluar malam ini

sgphariini