site

Atlet Rusia dan Belarus kekal dilarang daripada pertandingan

Olahraga Dunia berkata pada hari Khamis bahawa atlet dari Rusia dan Belarus akan kekal dilarang daripada pertandingan, termasuk kelayakan ke Sukan Olimpik di Paris tahun depan, sebagai sebahagian daripada sekatan perang di Ukraine.

Tindakan itu menetapkan pertarungan berprofil tinggi antara salah satu persekutuan sukan terbesar dan Jawatankuasa Olimpik Antarabangsa.

Badan sukan itu, yang mentadbir peraturan pertandingan dan kejohanan dunia untuk balapan dan padang, maraton dan perlumbaan berjalan kaki, berkata atlet dan pegawai dari Rusia dan Belarus akan dikecualikan daripada semua acara sedemikian “untuk masa depan yang boleh dijangka” dan bahawa kumpulan kerja akan dibentuk untuk menentukan syarat-syarat yang diperlukan untuk potensi kemasukan semula mereka di kemudian hari.

Dasar itu meletakkan Olahraga Dunia di barisan hadapan dalam perpecahan dalam dunia sukan berhubung penyertaan atlet Rusia dan Belarus dalam acara global. Ia juga bercanggah dengan kenyataan presiden IOC Thomas Bach yang menganjurkan penyertaan neutral atlet dengan pasport Rusia dan Belarus.

“Kematian dan kemusnahan yang kita lihat di Ukraine sepanjang tahun lalu, termasuk kematian kira-kira 185 atlet, hanya mengeraskan tekad saya mengenai perkara ini”, kata Sebastian Coe, presiden Olahraga Dunia.

Dasar itu adalah hasil daripada beberapa gerakan birokrasi, kerana World Athletics pada mulanya berkata ia akan mengecualikan Rusia dan Belarus pada Mac 2022.

Pada masa itu, atlet Rusia masih berada di bawah larangan yang dimulakan pada 2015 untuk program doping tajaan negara, sekatan yang telah ditarik balik oleh Majlis Olahraga Dunia pada hari Khamis, membuka jalan untuk pengesahan semula pengecualian kerana perang Ukraine.

Banyak sukan berada dalam tempoh kelayakan untuk Sukan Olimpik Paris musim panas akan datang, di mana atlet mendapatkan kemasukan ke temasya itu berdasarkan kedudukan antarabangsa, keputusan kejohanan dunia atau kriteria lain yang ditetapkan oleh persekutuan sukan mereka.

IOC, yang mentadbir permainan tetapi sebahagian besarnya tidak menetapkan kriteria kelayakan untuk sukan, telah menggesa persekutuan membenarkan kemasukan atlet “neutral”, sebahagiannya untuk menghalang kemungkinan boikot.

Dalam ucapan pada hari Rabu sebelum forum politik di negara asalnya di Jerman, Bach berkata: “Jika politik memutuskan siapa yang boleh mengambil bahagian dalam pertandingan maka sukan dan atlet menjadi alat politik. Maka adalah mustahil untuk sukan memindahkan kuasa penyatuannya.”

Beberapa badan sukan, termasuk Persekutuan Berpagar Antarabangsa, telah mengundi dalam beberapa minggu kebelakangan ini untuk membenarkan saingan semula oleh atlet Rusia dan Belarus, mencetuskan bantahan daripada pemain lawan dari Ukraine dan sekutu mereka.

Bulan lalu, hampir tiga dozen negara, termasuk UK, AS, Jerman dan Kanada, menulis surat kepada IOC yang menyatakan bahawa “Rusia dan Belarus memilikinya dalam tangan mereka sendiri untuk membuka jalan bagi atlet mereka kembali sepenuhnya ke sukan antarabangsa. masyarakat, iaitu dengan menamatkan peperangan yang mereka mulakan”.

resulut sgp

pengeluaran. sdy

sidney totobet hari ini

indo togel hk

sgphariini