site

Bank-bank Turki: pendekatan yang tidak ortodoks untuk memerangi inflasi akan mengambil tol

Bank-bank pusat barat yang bergelut harus memikirkan rakan-rakan Turki mereka. Di sana, dasar yang tidak lazim mencetuskan inflasi dan menyekat pinjaman bank. Untuk meningkatkan yang terakhir menjelang pilihan raya Mei, tiga bank milik kerajaan telah menjalani permodalan semula $5.8bn pada hari Jumaat.

Kadar faedah sebenar kekal sangat negatif atas desakan pemimpin Recep Tayyip Erdoğan. Sejak 2018, pendekatan tidak ortodoks negara untuk memerangi inflasi sebaliknya memfokuskan kepada pengecutan hutang luar negara yang membuncah. Turki telah mengecilkan defisit akaun semasanya dan mengejar “Lira-isation” paksa untuk mengurangkan pergantungan dolar. Rasionalnya ialah yang kedua menjadikan harga domestik lebih terdedah kepada kejutan luaran.

Setakat ini, dasar ini berjaya: bank telah berjaya mengecilkan pendedahan asing mereka. Tetapi ia juga telah menyebabkan lira dinilai terlalu tinggi.

Penyata hutang bank di luar negara juga telah mengecilkan pinjaman di dalam negeri, sebanyak 15 hingga 20 peratus daripada KDNK, berpendapat Capital Economics. Nisbah pinjaman kepada deposit sebanyak 0.9 berada pada tahap rendah sedekad. Tetapi bank berada dalam kedudukan yang lebih kukuh hari ini berbanding selama bertahun-tahun. Kadar pinjaman telah dipisahkan secara mendadak daripada kadar bank pusat sebanyak 8.5 peratus. Pendapatan faedah bersih di Halkbank dan Vakifbank, dua daripada peminjam negeri yang dimodalan semula, masing-masing melonjak lebih daripada $2 bilion tahun lepas. Dari segi lira, keuntungan bersih meningkat sekurang-kurangnya lima kali ganda.

Kejatuhan selanjutnya dalam mata wang harus dapat diurus. Tetapi pembiayaan luaran yang lebih ketat menimbulkan risiko. Bank mesti memenuhi kira-kira $80 bilion hutang asing dan pembayaran faedah tahun ini. Penampan pertukaran asing mereka boleh membantu memenuhi ini tetapi pinjaman akan terus dikekang.

Kemenangan pembangkang pada pilihan raya Mei adalah peluang untuk kembali kepada ortodoks ekonomi. Ini bermakna kadar yang lebih tinggi untuk melawan inflasi. Tetapi ia juga memerlukan dasar yang mengekalkan lira tinggi secara buatan untuk dilepaskan. Krisis perbankan mungkin tidak mungkin berlaku tetapi kesakitan ekonomi selanjutnya nampaknya tidak dapat dielakkan.

Lex mengesyorkan surat berita Usaha Wajar FT, taklimat tersusun mengenai dunia penggabungan dan pemerolehan. klik di sini untuk mendaftar.

pengeluaran sgp

sidney pengeluaran hari ini

totobagus sdy

hk keluar mlm ini

angka keluar sgp tercepat hari ini