site

Bank Dunia memberi amaran kepada ekonomi global berisiko kehilangan dekad pertumbuhan

Ekonomi global berada dalam bahaya mengalami kehilangan dekad pertumbuhan, yang akan menjadi lebih teruk jika kegawatan kewangan semasa mencetuskan kemelesetan global, menurut penyelidikan baru dari Bank Dunia.

Organisasi antarabangsa itu memberi amaran pada hari Isnin bahawa pandemik Covid-19 dan pencerobohan Rusia ke atas Ukraine ditetapkan untuk mewujudkan kerosakan berpanjangan kepada prestasi ekonomi, menjejaskan usaha untuk meningkatkan taraf hidup global, mengurangkan kemiskinan dan menangani perubahan iklim.

Penyelidikannya menunjukkan bahawa kemunduran ekonomi dunia baru-baru ini mempunyai kesan yang lebih berkekalan dan akan mengurangkan kadar pertumbuhan dekad ini sebanyak satu pertiga, berbanding dengan 10 tahun pertama abad ini.

Indermit Gill, ketua ekonomi Bank Dunia, berkata kejatuhan dalam tahap pertumbuhan mampan disebabkan oleh “kurang kerja, kurang pelaburan dan kurang perdagangan” berbanding tempoh pertumbuhan dan pembangunan yang lebih pesat pada 1990-an dan 2000-an.

Bank itu mengunjurkan bahawa kadar pertumbuhan ekonomi global boleh mengekalkan dekad ini hanya 2.2 peratus setahun untuk baki dekad ini, turun daripada kadar tahunan 2.6 peratus antara 2011 dan 2021 dan 3.5 peratus dalam dekad pertama abad ini.

Purata kadar pertumbuhan global dikira kadar pertukaran pasaran dan lebih rendah daripada angka setanding daripada IMF yang memberi lebih berat kepada negara membangun.

Penyelidikan menunjukkan bahawa wabak itu mewujudkan ketidaktentuan yang besar bagi syarikat dan menurunkan kadar pertumbuhan pelaburan di dunia kepada kadar tahunan sebanyak 3.5 peratus, separuh daripada tahap dua dekad yang lalu.

Ia juga menjejaskan pendidikan kanak-kanak, yang seterusnya menjejaskan kemahiran di tempat kerja dan menyebabkan lebih sedikit orang bekerja daripada yang dijangkakan, di sebilangan besar negara.

Pencerobohan Rusia ke atas Ukraine meningkatkan lagi ketidaktentuan dan pelaburan, terutamanya di Eropah, kata Bank Dunia. Ketegangan geopolitik sejak 2010 menyebabkan perdagangan global hampir tidak berkembang secepat ekonomi dunia.

Ayhan Kose, yang mengendalikan pertumbuhan saksama, kewangan dan kerja institusi di Bank Dunia, berkata gabungan faktor-faktor ini bermakna “era keemasan pembangunan nampaknya akan berakhir”.

Dengan tekanan bank terhadap kerosakan berpanjangan akibat krisis, sama ada berkaitan kesihatan, ekonomi atau geopolitik, beliau berkata kegawatan dalam pasaran kewangan dua minggu lalu amat membimbangkan prospek ekonomi sekarang dan untuk empat hingga lima tahun akan datang.

“Apa yang kita tahu ialah kelembapan itu [in global growth prospects] boleh menjadi lebih tajam jika satu lagi krisis kewangan meletus, terutamanya jika ia disertai dengan satu lagi kemelesetan global,” katanya.

Bank Dunia menegaskan bahawa satu dekad kehilangan pertumbuhan tidak dapat dielakkan, tetapi memerlukan “usaha dasar kolektif Herculean untuk memulihkan pertumbuhan dalam dekad akan datang kepada purata yang sebelumnya”.

Laluan yang paling menjanjikan kepada pertumbuhan yang lebih tinggi di seluruh dunia adalah memastikan rangsangan besar kepada pelaburan dan penyertaan tenaga buruh, terutamanya wanita dan pekerja yang lebih tua.

sgp hari ini

totobet sydney

toto sydney

hk keluar mlm ini

angka keluar sgp tercepat hari ini