site

Bank of America memotong persidangan singkat selepas kemarahan terhadap komen Ukraine

Bank of America telah memendekkan persidangan pelanggan dalam talian mengenai geopolitik dan memohon maaf kepada hadirin selepas beberapa orang menolak apa yang mereka lihat sebagai komen pro-Rusia tentang perang di Ukraine, menurut tiga orang yang menghadiri acara itu.

Persidangan itu direka bentuk sebagai acara dua hari bermula pada hari Selasa, tetapi BofA Securities membatalkan tiga sesi menangani sekatan AS ke atas hubungan Rusia dan Rusia-AS. Tindakan itu dibuat selepas beberapa pelanggan mengadu mengenai nada komen penceramah dari dalam dan luar bank semasa forum dalam talian pada hari Selasa.

Ketua penyelidikan bank itu menelefon pelanggan selepas acara itu untuk memohon maaf atas kandungan sesi Selasa, menurut tiga orang yang mengetahui perkara itu.

“Saya masih tidak faham mengapa bank-bank AS masih mengeluarkan penceramah pada acara untuk pelanggan yang sering bercakap tentang Moscow mengenai perang di Ukraine,” tulis Timothy Ash dari BlueBay Asset Management, pakar Rusia yang menghadiri persidangan itu, menulis pada Twitter.

Dia memberitahu Financial Times: “Jelas sekali Moscow sedang dalam perang maklumat dengan barat. Ia mempunyai minat untuk mempengaruhi cara bank-bank barat menggambarkan konflik itu, dan bank-bank perlu mengambil kira perkara itu.”

Bank of America berkata mesyuarat itu adalah salah satu daripada banyak yang termasuk penceramah luar untuk membantu pelanggannya memahami isu yang mempengaruhi keputusan pelaburan mereka.

Ia berkata dalam satu kenyataan: “Semua penceramah luar kami adalah bebas dan pelbagai pandangan yang dinyatakan adalah mereka sendiri. Kami telah memohon maaf kepada pelanggan yang menyuarakan ketidakpuasan hati mereka terhadap beberapa pandangan yang dinyatakan.”

Bank pelaburan sering menjadi tuan rumah penceramah dengan pandangan kontroversial sebagai sebahagian daripada usaha mereka untuk membekalkan pelbagai pendapat kepada pelanggan mereka. Tetapi sebahagian daripada mereka yang hadir pada acara Selasa berkata adalah luar biasa untuk pandangan berat sebelah itu dikemukakan tanpa terdapat sudut pandangan lain untuk keseimbangan.

“Ia lebih seperti Bank of Russia daripada Bank of America,” kata salah seorang yang hadir. “Seluruh acara itu sangat pro-Rusia.”

Seorang lagi menggambarkan sesi hari Selasa sebagai “anti-Ukraine tanpa henti”.

Dua orang dalam panggilan itu berkata bahawa Daniel Sheehan, ketua perhubungan antarabangsa BofA Securities, mengkritik presiden Ukraine Volodymyr Zelenskyy, menyifatkan beliau sebagai “seorang manipulator utama dan meniru” yang terdapat “kebimbangan serius” dalam pentadbiran AS. Jurucakap Zelenskyy tidak segera menjawab permintaan untuk komen.

Jurucakap BofA berkata bank itu tidak bersetuju dengan tafsiran kenyataan Sheehan ini.

Salah seorang yang hadir berkata mereka merasakan seorang penceramah, Nicolai Petro, seorang profesor sains politik di Universiti Rhode Island, “kata perkara yang benar-benar mengejutkan . . . ia terus keluar dari kementerian luar Rusia”.

Bagaimanapun, Petro telah membantah bahawa orang yang mengadu “mempunyai agenda mereka sendiri” dan “benar-benar tidak mendengar” apa yang dia katakan.

Dalam ucapannya yang disediakan, yang dikongsikannya dengan FT, kenyataan Petro termasuk: “Di bawah senario mana pun, Ukraine akan menjadi yang paling rugi” dalam perang. Kapasiti perindustriannya akan “hancur”, sebahagiannya oleh dasar ekonominya untuk menjadi kuasa besar pertanian “seperti yang disyorkan oleh EU dan Amerika Syarikat” dan populasinya akan terus menyusut apabila orang ramai pergi mencari pekerjaan di luar negara.

“Jika ini yang dimaksudkan oleh Rusia dengan menghapuskan kapasiti Ukraine untuk melancarkan perang terhadap Rusia, maka ia boleh dikatakan telah menang,” katanya.

Beliau berkata kerajaan AS tidak berminat dalam gencatan senjata kerana ia mempunyai paling banyak keuntungan daripada konflik yang berpanjangan melalui “peningkatan dramatik tenaga EU dan pergantungan ketenteraan kepada AS”.

Selepas ceramah, Ash bertanyakan beberapa soalan kepada Petro. Seorang peserta berkata bahawa pandangan Petro adalah “tidak memuji [Russian president Vladimir] Putin” dan nampaknya Ash mahu meneruskan agenda.

Ash berkata satu-satunya agendanya ialah “untuk memastikan bank-bank barat mengamalkan pendekatan yang seimbang terhadap konflik dan tidak terpengaruh dengan hanya mengulangi perkara-perkara yang diperkatakan Moscow”.

Seorang lagi yang hadir berkata, walaupun pandangan seperti Petro mungkin menyinggung banyak pihak di barat, adalah penting untuk mendengarnya diluahkan.

“Ia menyampaikan maklumat tentang cara orang lain berfikir,” kata orang itu. “Jika itu cara orang di Rusia berfikir tentang bagaimana konflik telah berkembang, itu penting untuk diketahui.”

Pelaporan tambahan oleh Laurence Fletcher

resulut sgp

pengeluaran sd

pengeluaran sidney

togel hongkonģ hari ini keluar

pengeluaran sgp