site

Bank of England menaikkan kadar faedah utama UK kepada 4.25%

Bank of England telah meningkatkan kadar faedah sebanyak satu perempat daripada mata peratusan kepada 4.25 peratus, walaupun kegawatan yang telah melanda perbankan dalam beberapa minggu kebelakangan ini.

Kenaikan itu, yang sejajar dengan ramalan pakar ekonomi, berlaku sehari selepas data terkini menunjukkan kadar inflasi tahunan melonjak daripada 10.1 peratus kepada 10.4 peratus pada Februari.

Ia merupakan kenaikan ke-11 berturut-turut daripada Bank of England, yang mula menaikkan kadar pada Disember 2021.

BoE berkata ia menilai bank UK sebagai “berdaya tahan” dan “berkedudukan baik untuk terus menyokong ekonomi dalam pelbagai senario ekonomi, termasuk dalam tempoh kadar faedah yang lebih tinggi”.

Jawatankuasa dasar monetari juga menunjukkan prospek yang lebih baik untuk kedua-dua pertumbuhan ekonomi dan inflasi sejak mesyuarat terakhirnya pada Februari.

Tujuh daripada sembilan ahlinya mengundi untuk kenaikan itu, dengan alasan bahawa prospek negara yang lebih kukuh untuk KDNK dan pekerjaan boleh “mengukuhkan kegigihan kos yang lebih tinggi dalam harga pengguna”.

Tetapi BoE berkata ia akan “memantau dengan teliti” sebarang kesan ketegangan pasaran terhadap keadaan kredit yang dihadapi oleh isi rumah dan perniagaan.

Kedua-dua Bank Pusat Eropah dan Rizab Persekutuan AS telah menaikkan kadar faedah pada minggu lepas, walaupun terdapat kegawatan dalam sektor perbankan, yang sebahagiannya dicetuskan oleh dasar monetari yang lebih ketat.

Pound naik lebih tinggi berbanding dolar selepas pengumuman BoE, melanjutkan kenaikan awal untuk didagangkan 0.5 peratus lebih tinggi pada hari itu pada $1.2323.

Hasil Gilt juga bergerak lebih tinggi sedikit, dengan kadar faedah sensitif hasil dua tahun meningkat sebanyak 0.02 mata peratusan kepada 3.38 peratus.

keputusan sgp

angka keluar sidney

hongkong totobet

www.totobet.com singapore