site

Bank pusat memberi amaran kepada syarikat mengenai margin keuntungan yang lebih besar

Bank-bank pusat mengalihkan perhatian mereka kepada syarikat yang menggunakan inflasi tinggi sebagai alasan untuk meningkatkan margin keuntungan mereka, memberi amaran bahawa harga perniagaan yang mencecah risiko mencetuskan tekanan kos yang berterusan.

Margin keuntungan syarikat AS mencecah paras tertinggi sejak selepas perang dunia kedua pada 2022, penyelidikan oleh pakar ekonomi di Universiti Massachusetts Amherst telah menemui.

Perniagaan zon euro juga telah menikmati pengembangan terbesar dalam keuntungan mereka sejak krisis kewangan 2008 sejak dua tahun lalu, menurut penyelidikan oleh bank Perancis Natixis.

“Permintaan terpendam semasa [coronavirus] Pandemik bermakna orang kurang sensitif harga kerana mereka keluar dari sekatan,” kata Dirk Schumacher, ketua penyelidikan makro Eropah di Natixis. “Jadi syarikat boleh mengambil kesempatan daripada inflasi yang tinggi untuk meningkatkan keuntungan.”

Tumpuan pada margin keuntungan yang lebih gemuk menandakan peralihan oleh pembuat dasar yang telah bimbang tentang risiko lingkaran harga gaji gaya 1970-an, di mana syarikat terpaksa menaikkan harga untuk menampung kos pekerja yang semakin meningkat.

“Sebahagian daripada tekanan inflasi yang tinggi mungkin disebabkan oleh kuasa pasaran syarikat yang lebih besar,” kata Isabel Schnabel, ahli lembaga eksekutif Bank Pusat Eropah, kepada Financial Times. Kenyataan beliau datang beberapa minggu selepas ECB menambah rujukan kepada kesan peningkatan margin keuntungan ke atas inflasi kepada penyata dasar monetarinya buat kali pertama.

Esther Lynch, setiausaha agung Konfederasi Kesatuan Sekerja Eropah, berkata: “Saya gembira kerana bank pusat akhirnya sedar bahawa inflasi didorong oleh keuntungan dan bukan oleh upah.” Beliau menambah: “Perbadanan, terutamanya dalam sektor tenaga dan makanan, telah menyebabkan inflasi dengan menggunakan kesesakan bekalan sebagai perlindungan untuk menaikkan harga mereka.”

Pengerusi Rizab Persekutuan AS Jay Powell ditegur kerana mengabaikan isu itu semasa memberi keterangan kepada Kongres bulan ini. “The Fed tidak boleh memaksa syarikat mengubah cara mereka atau menulis semula model perniagaan Wall Street sendiri. Tetapi anda boleh bercakap mengenainya, “kata Sherrod Brown, pengerusi jawatankuasa perbankan Senat.

Andrew Bailey, Gabenor Bank of England, minggu lalu menggesa syarikat untuk mengelak daripada kenaikan harga yang boleh mengekalkan inflasi yang tinggi seperti punca asalnya – kemelut rantaian bekalan dan lonjakan harga komoditi apabila sekatan koronavirus ditarik balik – mula pudar. “Apabila syarikat menetapkan harga, saya faham bahawa mereka perlu mencerminkan kos yang mereka hadapi,” kata Bailey kepada BBC. “Tetapi . . . kami menjangkakan inflasi akan turun secara mendadak tahun ini.”

Kesatuan merampas komennya. “UK sedang berada dalam cengkaman wabak yang mengaut keuntungan,” kata Sharon Graham, setiausaha agung Unite.

Tetapi data yang diterbitkan oleh Office for National Statistics bulan lepas menunjukkan bahawa, sebaik sahaja pengeluar minyak dan gas dikecualikan, keuntungan syarikat pembuatan dan perkhidmatan UK jatuh antara suku pertama dan ketiga 2022.

Andrew Bailey
Gabenor Bank of England Andrew Bailey minggu lalu menggesa syarikat untuk mengelak daripada kenaikan harga yang boleh mengekalkan inflasi yang tinggi sama seperti punca asalnya mula pudar © Leon Neal/PA

Di Jerman, tingkah laku Volkswagen, BMW dan Daimler, yang telah melaporkan rekod keuntungan sepanjang tahun lalu, menunjukkan bagaimana kesesakan bekalan, ditambah dengan permintaan yang berdaya tahan, telah membolehkan syarikat meningkatkan margin mereka.

Dengan cip semikonduktor kekurangan bekalan, syarikat menumpukan pada pengeluaran kereta yang lebih besar, serta lebih banyak kenderaan elektrik. Ini lebih mahal dan menguntungkan, kerana ia boleh dijual kepada pengguna yang lebih kaya dan kurang sensitif harga.

Pembuat kereta Tiga Besar Jerman juga telah dapat meningkatkan margin mereka dengan memaksa pembuat komponen mereka untuk menyerap sebahagian daripada kos mereka yang lebih tinggi untuk bahan mentah dan pengangkutan.

Andreas Wolf, ketua eksekutif pembuat kereta api kuasa Vitesco Technologies, berkata penguasaan pembuat kereta itu bermakna hanya 80 peratus daripada kosnya yang lebih tinggi boleh diserahkan. “Ia tidak mampan jika kita sentiasa menelan kenaikan kos.”

Wolf memberitahu FT bahawa industri mempertaruhkan harga orang pada pendapatan yang lebih rendah daripada pasaran. “Jika [prices] terus meningkat, mobiliti tidak lagi mampu dimiliki oleh semua orang.”

Persoalan besar sekarang ialah berapa lama perniagaan akan terus menaikkan harga mereka dengan kenaikan yang besar apabila kos tenaga dan harga bahan mentah lain jatuh semula.

Terdapat beberapa tanda bahawa mereka sedang menyesuaikan diri dengan permintaan yang lebih rendah disebabkan oleh kadar faedah yang lebih tinggi dan kehabisan lebihan simpanan yang dibina semasa wabak.

BMW telah berkata pada bulan ini bahawa ia menjangkakan kenaikan harga akan berkurangan, kerana pesanan telah mula melembut sedikit di Eropah tahun ini.

Philip Lane, ketua ekonomi ECB, berkata minggu lalu bahawa kenyataan BMW adalah isyarat bahawa margin keuntungan yang tinggi mungkin akan dihimpit oleh permintaan yang lebih lemah, sambil menambah bahawa persaingan harus dirangsang oleh pembukaan semula ekonomi China selepas ia menamatkan dasar sifar-Covidnya. “Syarikat Eropah tahu bahawa mereka akan kehilangan bahagian pasaran jika mereka menaikkan harga mereka terlalu banyak.”

Schnabel bersetuju bahawa permintaan yang lebih lemah berkemungkinan mengurangkan peluang mencungkil harga syarikat. “Sekiranya harga naik lebih cepat daripada gaji dalam tempoh masa yang lebih lama dan gaji benar turun akibatnya, isi rumah pada satu ketika tidak lagi mampu membayar harga yang lebih tinggi.”

Ahli ekonomi lain lebih skeptikal bahawa syarikat dalam sektor dengan hanya beberapa pemain besar akan dapat menahan keinginan untuk menggunakan inflasi yang tinggi untuk meningkatkan keuntungan mereka. “Sekiranya ketidaksempurnaan pasaran mencukupi, dengan oligopoli dalam beberapa sektor, syarikat masih boleh mengimbangi kejatuhan jualan dengan meningkatkan margin,” kata Eric Dor, seorang profesor ekonomi di IESEG School of Management di Paris.

resut. sgp

pengeluaran sidney hari ini

keluaran sdy

keluar hongkong malam ini

totobet.com sgp