site

Bank serantau AS: langkah insurans deposit akan mengurangkan masalah pinjaman

Bank AS yang lebih kecil mempunyai masalah besar. Buat masa ini, tumpuan mereka adalah untuk hidup. Itulah sebabnya Gabungan Bank Saiz Sederhana Amerika telah merayu untuk lanjutan insurans deposit untuk menahan aliran keluar. Tetapi walaupun selepas kestabilan dipulihkan, kapasiti pinjaman bank serantau akan sangat terkekang. Itu akan merosakkan ekonomi AS.

Permintaan untuk meluaskan insurans deposit persekutuan kepada deposit lebih $250,000 untuk dua tahun akan datang menunjukkan bahawa ketidakpercayaan terhadap bank AS mempunyai momentum tersendiri. MBCA berhujah bahawa langkah itu akan segera menghentikan pemindahan deposit.

Ia tidak sepatutnya sampai ke ini. Penentang deposit bebas risiko sememangnya bimbang tentang bahaya moral.

Jaminan sementara mungkin diperlukan walaupun begitu. Bekas pengerusi FDIC Sheila Bair berkata pelarian deposit boleh menjadikan bank terbesar lebih besar, manakala pemberi pinjaman yang sihat mendapat masalah.

Pengawal selia dan ahli politik akan melakukan yang terbaik untuk mengelak ancaman itu. Selain berpotensi melanjutkan insurans deposit, mereka menyediakan akses kepada kecairan yang mencukupi. Namun, walaupun mereka berjaya meredakan krisis segera, bank-bank AS yang lebih kecil akan menanggung parut.

Isunya bukan sahaja kelebihan bank serantau berbanding pesaing yang lebih besar – peraturan yang lebih longgar dan keperluan modal yang lebih rendah – mungkin akan dipertimbangkan semula. Ia juga bahawa beberapa deposit yang telah dipindahkan dalam keadaan panik semasa tidak akan kembali.

Jika bank-bank serantau dibiarkan dengan asas deposit “melekat” yang lebih kecil, mereka boleh, pada dasarnya, mendapat kecairan daripada Program Pembiayaan Portfolio Bank Fed. Walau bagaimanapun, kosnya yang agak tinggi – Swap Berindeks Semalaman setahun ditambah 10 mata asas – menjadikannya sumber pinjaman baharu yang tidak menarik, kata penganalisis Jefferies.

Itu menunjukkan krisis kredit yang akan melanda Main Street, bukan Wall Street. Bank serantau membantu memacu ledakan perniagaan kecil. Kesediaan mereka untuk memberi pinjaman sudah semakin pudar walaupun sebelum bank terbaru beroperasi. Memanjangkan jaminan ke atas deposit akan menyokong mereka. Itu tidak akan mengelakkan masalah pinjaman yang akan datang, tetapi ia akan menjadikannya kurang teruk.

Pasukan Lex berminat untuk mendengar lebih banyak daripada pembaca. Sila beritahu kami pendapat anda tentang melanjutkan jaminan deposit di bahagian komen di bawah.

resud sgp

pengeluaran.sdy.hari.ini

lagu togel sdy

keluar angka hongkong

totobet net singapore