site

Bekas kapten kriket England Michael Vaughan dibebaskan daripada menggunakan bahasa perkauman

Bekas kapten kriket England, Michael Vaughan telah dibebaskan daripada menggunakan bahasa perkauman atau diskriminasi dan mencemarkan nama baiknya semasa bermain di Kelab Kriket Yorkshire County oleh panel disiplin.

Suruhanjaya Disiplin Kriket menerbitkan kesimpulannya pada hari Jumaat berikutan dakwaan oleh seorang lagi bekas pemain Yorkshire Azeem Rafiq bahawa Vaughan telah menggunakan bahasa perkauman terhadapnya dan tiga pemain Asia lain sebelum perlawanan pada 2009. Vaughan telah menafikan dakwaan itu.

Lima bekas pemain Yorkshire yang lain – Tim Bresnan, John Blain, Andrew Gale, Matthew Hoggard dan Richard Pyrah – didapati bertanggungjawab “atas dakwaan mereka menggunakan bahasa perkauman dan/atau diskriminasi”, menurut satu kenyataan oleh ECB, yang merupakan pihak berkuasa. badan dan pengawal selia di England dan Wales.

Tidak seperti Vaughan, Bresnan, Blain, Gale, Hoggard dan Pyrah menarik diri daripada proses disiplin.

“Ini bukan kes yang memerlukan kesimpulan daripada panel bahawa sesiapa telah berbohong atau bertindak kerana niat jahat,” kata CDC dalam kesimpulannya mengenai Vaughan. “Selain itu, panel perlu mempertimbangkan sama ada kes seperti yang dikemukakan kepadanya oleh ECB, berdasarkan semua bukti, adalah cukup tepat dan boleh dipercayai, berdasarkan imbangan kebarangkalian, untuk menolak kesilapan. Ia bukan.”

Bagaimanapun, panel itu membuat kesimpulan bahawa penemuannya mengenai dakwaan Vaughan “tidak sama sekali menjejaskan” pendedahan lain Rafiq tentang perkauman yang dihadapinya, kebanyakannya disahkan oleh Yorkshire dan lain-lain. CDC adalah bebas daripada ECB.

Sukan itu telah terlibat dalam skandal perkauman sejak Rafiq mendedahkan dia telah terfikir untuk membunuh diri kerana penderaan yang dialaminya semasa bermain di Yorkshire, yang dituduhnya sebagai “perkauman institusi”.

Dalam catatan di Instagram, Vaughan berkata keputusan prosiding itu “tidak boleh dibenarkan mengurangkan mesej teras bahawa tidak ada tempat untuk perkauman dalam permainan kriket, atau dalam masyarakat umumnya”, sambil menambah: “Pemecatan tuduhan khusus yang membimbangkan saya tidak mengambil apa-apa daripada pengalaman hidup Azeem sendiri.”

Rafiq berkata bahawa isu itu “tidak pernah mengenai individu tetapi permainan secara keseluruhan”, sambil menambah: “Kriket perlu memahami sejauh mana masalahnya dan menanganinya. Mudah-mudahan, struktur permainan kini boleh dibina semula dan perkauman yang diinstitusikan berakhir untuk kebaikan. Sudah tiba masanya untuk merenung, belajar dan melaksanakan perubahan.”

Pengerusi ECB Richard Thompson berkata: “Ini adalah tempoh yang sangat mencabar untuk sukan kami, tetapi kita semua mesti belajar daripadanya untuk menjadikan kriket lebih baik dan lebih inklusif.”

Mana-mana pihak yang ingin merayu keputusan CDC mempunyai 14 hari untuk berbuat demikian.

Blain, Bresnan, Gale dan Hoggard telah dihubungi untuk mendapatkan komen. Dalam temu bual dengan Telegraph yang diterbitkan awal bulan ini, Blain menyifatkan dakwaan terhadapnya sebagai “sesat”. Gale berkata tahun lalu bahawa dia “tidak akan menghadiri sebarang perbicaraan atau mengakui keputusannya”.

Pyrah tidak dapat dihubungi segera untuk mendapatkan komen. Pada Februari tahun ini, beliau berkata dakwaan Rafiq tentang perkauman “tidak dicabar sewajarnya”.

Gary Ballance, seorang lagi bekas pemain Yorkshire yang didakwa, sebelum ini mengaku menggunakan bahasa perkauman dan seterusnya meminta maaf kepada Rafiq.

sgp hari ini

peng sidny

keluaran togel sdy

tgl hk malm ini

totobet.com sgp