site

Bekas menteri Scotland mempersoalkan pengetahuan Sturgeon tentang siasatan polis

Nicola Sturgeon mungkin mengetahui “sesuatu sedang berlaku” dengan penyiasatan polis terhadap kewangan parti pemerintah Scotland sebelum dia mengumumkan peletakan jawatannya sebagai menteri pertama Scotland pada Februari, kata bekas setiausaha kabinet SNP.

Polis menahan suami Sturgeon, bekas ketua eksekutif SNP Peter Murrell, sebagai sebahagian daripada siasatan pada hari Rabu dan meneruskan pencarian di rumah kongsi mereka pada pagi Khamis.

Dalam satu kenyataan pada petang Rabu, jurucakap bekas menteri pertama itu berkata dia “tidak mempunyai pengetahuan awal tentang tindakan atau niat Polis Scotland”.

Tetapi bekas setiausaha kesihatan Alex Neil, yang berkhidmat dalam kabinet Sturgeon sebagai setiausaha komuniti sehingga 2016, memberitahu BBC Radio Scotland pada hari Khamis bahawa “semua orang dan nenek mereka tahu bahawa siasatan ini sedang berjalan”.

“Saya tidak fikir dia tahu butiran semalam dan fakta bahawa polis akan menyerbu rumahnya dan ibu pejabat parti semalam,” kata Neil.

Tetapi dia menambah: “Nicola pasti tahu bahawa anggota kakitangan di ibu pejabat parti telah ditemu bual dalam beberapa bulan kebelakangan ini oleh polis – dalam beberapa kes saya diberitahu dua atau tiga kali – jadi dia akan tahu sesuatu sedang berlaku.”

Komen Neil, yang berundur daripada parlimen Scotland pada 2021, menyerlahkan ketegangan dalam SNP pro-kemerdekaan berikutan pemilihan kepimpinan yang dipertandingkan sengit yang dimenangi oleh menteri pertama baharu Humza Yousaf dengan hanya 52 peratus undi ahli.

Alex Neil, kiri, ketika menjadi ahli kabinet Sturgeon pada 2016 © Andrew Maccoll/Shutterstock

Penahanan Murrell, yang meletak jawatan sebagai ketua eksekutif SNP bulan lepas selepas parti itu mengakui ia mempunyai 30,000 anggota kurang daripada yang didakwa, telah menambah ketegangan dalam parti politik dominan Scotland.

Murrell pada petang Rabu dibebaskan tanpa pertuduhan sementara menunggu siasatan lanjut selepas lebih 11 jam dalam tahanan.

SNP berkata ia telah bekerjasama sepenuhnya dengan siasatan polis dan akan terus berbuat demikian. Jurucakap Sturgeon berkata pada hari Rabu bahawa bekas menteri pertama itu akan “bekerjasama sepenuhnya dengan Polis Scotland jika diperlukan, namun pada masa ini tiada permintaan sedemikian dibuat”.

Sturgeon, yang membatalkan rancangan untuk hadir pada acara iklim pada petang Khamis, sebelum ini menolak cadangan siasatan yang dilancarkan oleh polis pada 2021 terhadap kewangan SNP merupakan faktor dalam keputusannya untuk meletakkan jawatan sebagai menteri pertama Scotland.

Siasatan itu susulan aduan daripada penderma yang mendakwa wang diberikan kepada SNP semasa rayuan pengumpulan dana referendum kemerdekaan khas pada 2017 dan 2019 dibelanjakan untuk perkara lain. Parti itu berkata semua aktivitinya didedikasikan untuk tujuan kemerdekaan.

Beberapa ahli SNP percaya Yousaf tidak akan menjadi ketua parti jika keseriusan siasatan polis telah jelas sebelum pertandingan.

Walaupun pemimpin baharu itu bertanding terutamanya sebagai calon kesinambungan, saingan terdekatnya Kate Forbes, bekas setiausaha kewangan, menjalankan kempen yang mengkritik rekod Sturgeon.

Neil, yang menuduh pengurus parti tergesa-gesa kempen pilihan raya untuk membantu Yousaf, berkata bahawa jika siasatan dan pertikaian mengenai nombor keahlian SNP berlaku lebih awal “mungkin kita mungkin akan berakhir dengan keputusan yang berbeza”.

Beliau berkata Yousaf telah membuat kesilapan kerana tidak memasukkan Forbes dan pasukannya dalam kabinet yang dilantiknya minggu lalu. “Saya fikir dia perlu melakukan rombakan dalam tempoh enam bulan akan datang dan membawa Kate dan ahli pasukannya ke dalam kabinet untuk menyatukan semula parti,” tambahnya.

resul sg

peng sidny

sidney

totobet data hongkong

pengeluaran singapura hari ini