site

Bekas presiden Taiwan akan mengadakan lawatan bersejarah ke China

Bekas presiden Taiwan Ma Ying-jeou akan melawat China bulan ini dalam apa yang akan menjadi lawatan pertama ke negara Komunis itu oleh presiden Taiwan yang duduk atau bersara.

Perjalanan selama 10 hari itu, bermula pada 27 Mac, akan menyerlahkan perbezaan ketara antara dua parti politik utama Taiwan berhubung hubungannya dengan China, sama seperti mereka bersiap sedia untuk berkempen bagi pilihan raya presiden dan parlimen Januari depan.

Lawatan Ma ke China akan berlangsung kira-kira pada masa yang sama dengan presiden Taiwan Tsai Ing-wen dijadualkan pergi ke AS, satu-satunya penjamin keselamatan Taiwan.

Parti Progresif Demokratik Tsai melihat Taiwan sebagai negara merdeka, manakala pembangkang Ma Kuomintang, yang diasaskan di China, melihat Taiwan sebagai sebahagian daripada negara China, walaupun bukan Republik Rakyat China.

China, yang mendakwa Taiwan sebagai sebahagian daripada wilayahnya dan mengancam untuk menyerang jika Taipei enggan tunduk kepada kawalannya selama-lamanya, telah mengancam negara itu dengan gerakan udara dan tentera laut di sekitarnya hampir setiap hari sejak pemilihan semula 2019 tanah runtuh Tsai, dengan siapa Beijing enggan terlibat. Sementara itu, parti Komunis China yang memerintah sedang mencari dialog dengan KMT.

Beijing telah dijangka membuat dorongan besar untuk rundingan dengan KMT tahun ini menjelang pilihan raya Januari depan pada masa yang sama menunjukkan Tsai bersikap dingin, kata Chao Chun-shan, pakar rentas Selat yang telah menasihati empat presiden terakhir Taiwan. termasuk Tsai dan Ma mengenai dasar China.

“Akan ada desakan untuk dialog besar tahun ini, tetapi selepas pilihan raya akan ada perubahan besar,” kata Chao, yang bertemu dengan pegawai dasar Taiwan tertinggi China dalam lawatan ke Beijing bersama naib pengerusi KMT Andrew Hsia bulan lepas.

“Jika DPP menang, mereka akan menekan Taiwan untuk bergerak ke arah penyatuan dengan ancaman ketenteraan. Jika KMT menang, mereka akan mendorong Taiwan untuk bergerak ke arah penyatuan melalui rundingan,” katanya.

Ma menyelia penahanan dengan Beijing semasa dua penggal presiden berturut-turut dari 2008 hingga 2016, terutamanya kerana dia bersetuju dengan formula bahawa Taiwan adalah sebahagian daripada China walaupun konsep kedua-dua pihak mengenai China itu berbeza. Dia mengurangkan perbelanjaan pertahanan dan mengambil pendekatan rendah terhadap hubungan luar dan kedaulatan.

Kerajaannya memuktamadkan perjanjian perdagangan dua hala dengan China dan merundingkan perjanjian kedua untuk perdagangan dalam perkhidmatan. Tetapi jawatan presidennya mengecewakan China kerana perjanjian perdagangan Ma mencetuskan protes besar-besaran dan penolakan yang meluas terhadap penglibatan dengan Beijing. Beliau bertemu dengan pemimpin China Xi Jinping di Singapura pada November 2015, pertemuan pertama antara presiden Taiwan dan China dan pertemuan pertama antara KMT dan pemimpin parti Komunis China sejak tamat perang saudara kedua-dua parti berperang di China sehingga 1949.

resuld sgp

pengeluaran sidney pengeluaran sidney

totobagus sydney

togel hkg 2021 hari ini keluar live result hongkong malam ini

pengeluaran hk