site

Benjamin Netanyahu berikrar untuk meneruskan walaupun pakatan berpecah kerana reformasi kehakiman Israel

Perdana Menteri Israel Benjamin Netanyahu menegaskan pada Khamis malam bahawa beliau akan meneruskan bahagian penting dalam rombakan kehakiman yang dipertikaikan dengan sengit apabila perpecahan mengenai rancangan itu mula muncul dalam gabungan garis kerasnya.

Pergaduhan terhadap cadangan itu, yang akan melemahkan kuasa badan kehakiman dengan ketara, telah mencetuskan gelombang demonstrasi terbesar di Israel selama lebih sedekad. Berpuluh-puluh ribu mengambil bahagian dalam pusingan terbaharu protes pada hari Khamis, yang telah membengkak untuk menarik peserta dari sektor teknologi dan simpanan dari unit utama dalam tentera Israel.

Dalam ucapan perdana yang diumumkan di tengah-tengah laporan bahawa menteri pertahanan Yoav Gallant akan memecahkan barisan dan menggesa untuk menghentikan baik pulih, Netanyahu berkata bahawa rancangan untuk memberi kerajaan dan sekutunya kawalan ke atas pelantikan hakim – salah satu yang paling kontroversi perubahan yang dicadangkan – akan diluluskan oleh parlimen minggu depan.

Penyokong baik pulih, yang termasuk mengehadkan kuasa mahkamah atasan untuk membatalkan undang-undang, berkata ia diperlukan untuk mengekang badan kehakiman yang terlalu aktivis yang telah mendorong agenda berhaluan kiri partisan. Tetapi pengkritik melihatnya sebagai ancaman maut kepada kawalan dan imbangan Israel yang akan menjejaskan perlindungan minoriti, memupuk rasuah dan merosakkan ekonomi.

Ucapan Netanyahu, di mana beliau juga menegaskan bahawa beliau sedar tentang ketakutan lawannya dan akan menggubal undang-undang untuk melindungi hak sivil, menghadkan hari yang bergelora di mana ketegangan yang memuncak dalam gabungan kumpulan sayap kanan, ultra agama dan ultranasionalisnya — dianggap secara meluas sebagai yang paling sayap kanan dalam sejarah Israel — tertumpah ke pandangan umum.

Selepas media Israel melaporkan bahawa Gallant bercadang untuk memberikan kenyataan umum mengenai baik pulih, anggota garis keras pakatan pemerintah bertindak balas dengan marah. Parti Kuasa Yahudi kanan ekstrem yang diketuai oleh menteri keselamatan negara ultranasionalis Itamar Ben-Gvir menuduh Gallant telah “mengeluarkan dirinya dari kem sayap kanan”.

“Hari ini ternyata begitu[Gallant]menyokong mereka yang akan menghentikan aktiviti kerajaan dan menghalang sayap kanan daripada melaksanakan dasar-dasarnya,” kata parti itu dalam satu kenyataan.

Kritikan itu dikumandangkan oleh anggota hawkish lain dalam gabungan itu. Menteri Komunikasi Shlomo Karhi berkata bahawa menghentikan baik pulih itu akan “memalukan” dan membawa kepada “pembubaran kerajaan”. Menteri diplomasi awam Galit Distel Atbaryan berkata bahawa mana-mana anggota parti Likud Netanyahu yang menentang rancangan itu harus meletakkan jawatan serta-merta.

“Lebih baik hari ini. Lebih baik tepat pada minit ini,” tulisnya di Twitter. “Tiada seorang pun wakil Likud mempunyai hak untuk menikmati mandat yang membawa mereka masuk [parliament] dan kemudian menendang pengundi.”

Bagaimanapun, ahli gabungan lain mengambil sikap kurang agresif, dengan dua puak ultra agama mengatakan bahawa mereka akan menyokong apa sahaja keputusan yang diambil Netanyahu tentang cara meneruskan baik pulih.

Di tengah-tengah kritikan yang mencurah-curah, Netanyahu memanggil Gallant untuk bertemu, selepas itu menteri pertahanan berkata beliau menangguhkan kenyataannya atas permintaan perdana menteri. Dia menambah bahawa dia telah memberi taklimat kepada Netanyahu mengenai kesan baik pulih kehakiman terhadap tentera.

Dalam beberapa minggu kebelakangan ini, beribu-ribu anggota simpanan dari unit di seluruh tentera, termasuk tentera udara elit, siber dan unit perisikan tentera, telah mengancam untuk berhenti melaporkan diri untuk latihan jika baik pulih menjadi undang-undang.

Berita Channel 12 Israel melaporkan pada hari Khamis bahawa ketua perkhidmatan keselamatan dalam negeri Israel telah memberi amaran kepada Netanyahu bahawa gabungan perpecahan yang dicetuskan oleh baik pulih dan ancaman keselamatan yang semakin meningkat membawa Israel ke “tempat berbahaya”.

result sg

hasil pengeluaran sidney hari ini

totobetsdy

indotogel hk

data.hk.4d