site

‘Berani untuk melawan’: Xi Jinping mendedahkan tatanan dunia baharu China

Dengan kelas politik China yang diletakkan di hadapannya awal bulan ini, Xi Jinping merumuskan dasar luarnya yang teguh kepada perwakilan dengan satu ungkapan yang jelas: “berani melawan”.

Pengisytiharan di Kongres Rakyat Kebangsaan itu menarik etos baharu bagi Beijing, didorong oleh kesimpulan pemimpin China itu bahawa perintah dunia pimpinan AS kini merosot dan bersedia untuk digantikan dengan sistem baharu yang lebih sesuai dengan kepentingan China.

Kesibukan diplomasi telah pun bermula. Muncul daripada pengasingan diri dasar sifar-Covid China, presiden mengadakan lawatan negara ke Rusia bulan ini, menerbitkan kertas kerja mengenai keamanan di Ukraine dan bersedia untuk menerima kunjungan daripada pemimpin Eropah yang tidak sabar-sabar untuk membantunya menamatkan perang. Bulan ini juga China meyakinkan Iran dan Arab Saudi untuk menyambung semula hubungan diplomatik, kejayaan pertamanya sebagai orang tengah di Timur Tengah.

Secara lebih halus, China telah meletakkan daging di atas tulang siri “inisiatif” dasar luar untuk mewujudkan struktur alternatif untuk kerjasama antarabangsa, terutamanya dengan dunia membangun.

“China kini bersedia untuk menghakis kepimpinan Amerika secara beransur-ansur dan mempromosikan tadbir urus China,” kata Zhao Tong, seorang felo kanan di badan pemikir Carnegie dan seorang sarjana pelawat di Universiti Princeton.

Bagi China, dorongan diplomatik adalah lanjutan semula jadi daripada kuasa ekonominya yang semakin meningkat, dan satu yang bertujuan untuk memulihkan peranan bersejarahnya di tengah-tengah politik global. Ia juga merancang untuk menentang usaha Washington untuk “mengandungi” kebangkitan China dengan mengekang kehebatan teknologi dan ketenteraannya.

Sementara itu, bagi perintah dunia pimpinan AS, kempen Xi mewakili cabaran terbesarnya sejak perang dingin.

Sejak menjadi pemimpin parti Komunis China sedekad lalu, Xi telah mengamalkan pendirian yang lebih tegas dalam hubungan luar. Di samping seruan bombastik untuk “peremajaan besar negara China”, beliau telah melancarkan ketenteraan pulau buatan di Laut China Selatan yang dipertikaikan, mengambil sikap yang lebih agresif ke atas Taiwan dan menerima pakai diplomasi pembesar suara “serigala-serigala” untuk menjerit pengkritik asing.

China telah mengamalkan pendirian yang lebih tegas mengenai hubungan luar, termasuk ketenteraan pulau buatan di Laut China Selatan yang dipertikaikan © Ezra Acayan/Getty Images

Pada Oktober 2017, beliau memberitahu kongres ke-19 parti itu: “Sudah tiba masanya untuk kita mengambil bahagian tengah di dunia.”

Kini, Xi mahu menyatukan kedudukan itu. Bulan ini, beliau mengkodifikasikan doktrin dasar luar negara baharu dengan formula 24 aksara yang merangkumi frasa “berani melawan”. Struktur ayat formula itu mencerminkan panduan yang diturunkan oleh mendiang pemimpin era reformasi Deng Xiaoping lebih 30 tahun lalu yang menasihati kesabaran strategik dalam hubungan luar negara. Tetapi versi Xi secara terang-terangan meninggalkan prinsip itu.

Seorang diplomat Asia berkata ucapan Xi pada 2017 telah pun memanggil masa pada era Deng, di mana China akan “menyembunyikan kekuatannya dan menunggu masanya”. “Tetapi sekarang [Xi] telah secara rasmi menggantikan doktrin Deng dengan sesuatu yang sangat berbeza,” kata mereka.

Dalam semangat baharu ini, China buat pertama kali memainkan peranan penting bulan ini sebagai orang tengah dalam pertikaian Timur Tengah, meyakinkan Iran dan Arab Saudi untuk menyambung semula hubungan diplomatik selepas keretakan selama tujuh tahun.

Beijing mencapai kejayaan diplomatik yang ketara baru-baru ini dengan menjadi orang tengah dalam pertikaian Timur Tengah antara Iran dan Arab Saudi © China Daily melalui Reuters

“Pada masa lalu kami akan mengisytiharkan beberapa prinsip, membuat pendirian kami diketahui, tetapi tidak terlibat secara operasi. Itu akan berubah,” kata Wu Xinbo, dekan Institut Pengajian Antarabangsa di Universiti Fudan di Shanghai.

China juga telah berusaha untuk menggambarkan dirinya sebagai penyokong keamanan di Ukraine, walaupun ibu negara barat melihat kedudukan Beijing dalam perang sebagai menguatkan Vladimir Putin dan mengiktiraf penaklukan Rusia ke atas wilayah Ukraine.

Xi dijangka membincangkan Ukraine dengan Pedro Sanchez dari Sepanyol yang tiba di ibu negara China pada Khamis. Beijing berharap lawatan dua hari perdana menteri Sepanyol itu akan menyediakan landasan untuk kerjasama China-EU sebaik sahaja Sepanyol mengambil alih jawatan presiden bergilir blok itu pada Julai, kata seorang pakar China. Emmanuel Macron dari Perancis dan Ursula von der Leyen, presiden Suruhanjaya Eropah, juga akan melawat dalam beberapa minggu akan datang. Tetapi sementara usaha Xi disambut baik oleh Putin, pemimpin China itu tidak pernah memanggil Volodymyr Zelenskyy, presiden Ukraine, sejak negaranya diceroboh.

Beijing juga bersaing untuk memimpin negara membangun. Dalam beberapa minggu kebelakangan ini, Xi telah mempromosikan apa yang beliau panggil “pemodenan gaya Cina” sebagai konsep yang lebih sesuai untuk negara membangun daripada perintah “berasaskan peraturan” barat.

Berikutan pengenalan Inisiatif Belt and Road pada 2013, memfokuskan pada pelaburan infrastruktur di luar negara, Xi melancarkan Inisiatif Pembangunan Global pada 2021 — satu lagi dorongan untuk menggunakan kuasa ekonomi China untuk mengumpulkan negara membangun.

Pada tahun berikutnya, beliau mengumumkan Inisiatif Keselamatan Global dan bulan ini beliau mengemukakan Inisiatif Tamadun Global, dasar yang masih kabur yang kelihatan bertujuan mencabar konsep barat tentang nilai sejagat.

“Orang ramai perlu . . . elakkan daripada mengenakan nilai atau model mereka sendiri kepada orang lain,” kata Majlis Negara China mengenai inisiatif terbaru itu.

Xi Jinping menyampaikan alamat utama melalui pautan video dengan pemimpin dunia © Yin Bogu/Xinhua/Eyevine

Untuk menandakan majlis itu, Xi mengadakan panggilan persidangan di dewan yang serba sedikit dengan pemimpin politik yang bersimpati dari seluruh dunia muncul di skrin besar.

“Kita perlu melihat dasar luar China dengan pandangan baharu kerana langkah ini adalah baharu,” kata Tuvia Gering, pakar dalam dasar luar dan keselamatan China di Institut Strategi dan Keselamatan Jerusalem.

Hujah China bahawa pemodenan tidak perlu sama dengan pembaratan akan diterima baik di banyak negara membangun, kata Moritz Rudolf, seorang sarjana penyelidik di Pusat China Paul Tsai Sekolah Undang-Undang Yale, terutamanya jika ia membawa mereka manfaat material daripada kerjasama yang lebih erat dengan Beijing.

“Ia nampaknya merupakan hujah balas kepada [US President] Autokrasi Joe Biden lawan naratif demokrasi,” kata Rudolf. “Ia adalah pertempuran ideologi yang lebih menarik kepada negara membangun daripada yang mungkin dipercayai oleh orang di Washington.”

Di Amerika Latin, sebagai contoh, sentimen keseluruhan terhadap strategi diplomatik Beijing adalah positif, kata Letícia Simões, penolong profesor di Universiti La Salle di Rio de Janeiro.

Satu artikel oleh seorang pegawai parti Komunis China tahun lalu berkata Beijing telah meluluskan pinjaman $22 bilion daripada $35 bilion yang diperuntukkan untuk negara-negara di rantau ini.

Bendera Taiwan diturunkan dari kedutaannya di Honduras selepas negara Amerika Tengah itu secara rasmi memutuskan hubungan dengan Taipei © Orlando Sierra/AFP/Getty Images

Pemberian bantuan China nampaknya membuahkan hasil dari segi politik di Amerika Tengah, di mana sejak enam tahun lalu beberapa negara, termasuk Honduras bulan ini, telah memutuskan hubungan diplomatik dengan Taiwan.

“Kerajaan sayap kiri [in Latin America] cenderung mempunyai sikap yang lebih positif terhadap China, tetapi negara sayap kanan pun memerlukan hubungan yang pragmatik,” kata Simões sambil menunjuk kepada peranan China sebagai rakan dagang terbesar bagi banyak negara di rantau ini.

Penganalisis berkata dalam pertikaian Iran-Saudi, Beijing menterjemahkan penguasaan perdagangannya kepada pengaruh geopolitik. Mereka juga meramalkan bahawa keupayaan ketenteraan China yang berkembang pesat boleh membolehkannya mula menawarkan alternatif kepada AS dalam keselamatan antarabangsa.

“China memberi isyarat untuk menyatakan bahawa China boleh membimbing penyelesaian dasar luar,” kata Courtney Fung, rakan bersekutu di Institut Lowy.

Dasar luar China yang lebih aktivis sebahagiannya didorong oleh pragmatisme, termasuk keperluan untuk melindungi kepentingan ekonomi globalnya yang semakin meningkat, serta nasionalisme dan geopolitik, kata penganalisis.

“China mahu merasakan bahawa kita adalah kuasa dalam hal ehwal antarabangsa setanding dengan kuasa negara kita yang semakin meningkat,” kata Wu dari Universiti Fudan. “Tetapi faktor lain ialah percubaan AS untuk membendung China. Mereka mahu mengasingkan kita, menindas kita, menghina kita, jadi kita perlu memperoleh keupayaan untuk menentang usaha itu.”

Perang Ukraine mengukuhkan naratif ini dalam fikiran beberapa pembuat dasar China.

“Mereka benar-benar percaya bahawa perang telah diprovokasi oleh barat untuk menamatkan Rusia, dan sebaik sahaja Rusia dikalahkan, China akan menjadi yang seterusnya,” kata Zhao dari Carnegie. “Rusia adalah rakan sepasukan paling penting China dalam pertarungan dengan AS, jadi tiada ruang untuk meninggalkan Rusia.”

Vladimir Putin dari Rusia memuji Xi Jinping selepas menjemput presiden China melawat Moscow © Pavel Byrkin/Sputnik/Kremlin/AP

Diplomat dan ahli akademik China telah berdebat selama bertahun-tahun bagaimana untuk menyesuaikan kepentingan global negara yang semakin meningkat dengan doktrin tradisinya yang tidak campur tangan dalam hal ehwal negara lain. Untuk menyediakan rangka kerja diplomatik bagi insiden seperti pemindahan rakyat China dari Libya pada 2011 dan misi anti-lanun di sekitar Tanduk Afrika, mereka mencipta istilah “gangguan konstruktif”.

Pakar China melihat konsep ini berfungsi dalam pendekatan Beijing terhadap perang Ukraine, yang bagi pemerhati barat dilemahkan oleh percanggahan. China, misalnya, tidak mengutuk pencerobohan Rusia, dan tidak secara jelas menyokong kedaulatan Ukraine.

Ramai yang percaya bahawa China menghadapi keluk pembelajaran yang curam sebagai pendamai. “Saya berharap China boleh memainkan peranan pengantara dalam konflik Ukraine, tetapi ia akan menjadi sangat sukar,” kata Zhang Xin, pakar Rusia di Universiti Normal China Timur.

Perjanjian Iran dan Saudi adalah lebih mudah kerana kedua-dua pihak mahukan lebih banyak penglibatan China di rantau itu dan kedua-duanya mahukan perjanjian, kata Zhang.

Namun, pemerhati percaya dasar luar Beijing hanya akan menjadi lebih aktif. Cendekiawan China melihat Afghanistan dan Korea Utara serta beberapa konflik Timur Tengah dan Afrika sebagai kawasan di mana China boleh memainkan peranan yang semakin meningkat, walaupun ia telah terlibat selama beberapa dekad dalam perbincangan antarabangsa mengenai program nuklear Pyongyang dengan hasil yang sedikit.

Malah ada yang percaya ia boleh bekerjasama dengan AS dalam usaha ke arah keamanan. “Masih terdapat banyak ruang untuk kerjasama,” kata Wu dari Universiti Fudan.

Sarjana Barat lebih skeptikal. Tetapi jika selera baru Beijing untuk pengantaraan “menunjukkan bahawa China tidak akan menjadi penunggang bebas lagi dan menggunakan sebahagian daripada modal politiknya[to get deals done]. . . maka ia boleh menjadi perkara yang baik,” kata Paul Haenle di Carnegie Endowment for International Peace.

Laporan tambahan oleh Michael Stott di London

result sgo

keluaran sydney

pengeluaran sidney hari ini

angka result hk

totobet togel singapore