site

Berapa cepat inflasi zon euro jatuh?

Berapa cepat inflasi zon euro jatuh?

Presiden Bank Pusat Eropah Christine Lagarde berkata minggu lalu bahawa inflasi zon euro akan “menurun dengan mendadak tahun ini” manakala tekanan inflasi asas akan “kekal kukuh”. Data yang akan dikeluarkan pada hari Jumaat akan menunjukkan bagaimana kedua-dua arah aliran ini bermain.

Inflasi di zon mata wang tunggal 20 negara telah jatuh selama empat bulan berturut-turut sejak mencecah paras tertinggi 10.6 peratus pada Oktober dan ia dijangka jatuh semula daripada 8.5 peratus pada Februari kepada 7.3 peratus pada Mac, menurut Reuters tinjauan ahli ekonomi.

Walau bagaimanapun, sebarang kelegaan di ECB atas kejatuhan ini boleh diimbangi oleh kenaikan inflasi teras yang dijangka – yang menghilangkan harga tenaga dan makanan untuk memberikan gambaran yang lebih baik tentang tekanan harga asas – daripada 5.6 peratus kepada rekod zon euro baharu sebanyak 5.7 setiap sen.

Pakar ekonomi berpendapat kegawatan dalam sektor perbankan bulan ini berkemungkinan menyebabkan pemberi pinjaman lebih berhati-hati, memerah bekalan kredit dan mengurangkan tekanan harga. Tetapi ia mungkin terlalu awal untuk ini mempunyai banyak kesan ke atas data inflasi hari Jumaat.

Tinjauan pengurus pembelian yang diterbitkan oleh S&P Global minggu lepas menunjukkan pertumbuhan yang lebih kukuh dalam upah dan harga jualan syarikat, khususnya dalam sektor perkhidmatan. Franziska Palmas, seorang ahli ekonomi di Capital Economics, berkata ini “menambah sebab untuk berfikir bahawa, selagi krisis perbankan tidak meningkat lebih jauh, ECB akan terus menaikkan kadar”. Martin Arnold

Berapa banyak aktiviti ekonomi China akan perlahan?

Pelabur menjangkakan pertumbuhan lebih perlahan dalam aktiviti perniagaan China menjelang indeks pengurus pembelian terkini pada hari Jumaat. Tetapi pasaran boleh mengalami tekanan lanjut jika salah satu daripada tolok pertumbuhan rasmi kurang berprestasi – atau tergelincir ke wilayah penguncupan.

Ahli ekonomi yang ditinjau oleh Bloomberg telah meramalkan PMI pembuatan China akan masuk pada 51.8 pada Mac, turun daripada 52.6 untuk tempoh Januari-Februari dan lebih dekat kepada garisan 50 mata yang memisahkan pengembangan daripada penguncupan. PMI bukan perkilangan, yang merangkumi sektor perkhidmatan besar negara, dijangka turun kepada 54.3, daripada 56.3 sebelumnya.

Penganalisis berkata walaupun data terkini untuk pengeluaran perindustrian, pelaburan dan jualan runcit di China semuanya menunjukkan sekurang-kurangnya pertumbuhan sederhana, pemulihan negara daripada jangka masa panjang dasar sifar Covid yang mengganggu ekonomi akan beransur-ansur dan kekal terdedah kepada kejutan permintaan luar.

Iris Pang, ketua ekonomi Greater China untuk ING, meramalkan permintaan yang perlahan bagi barangan China dari pasaran asing berkemungkinan menyebabkan penurunan untuk pesanan eksport pada Mac, tetapi menjangkakan rangsangan serentak untuk pesanan domestik. Beliau menambah bahawa walaupun peningkatan pembelian perumahan baru-baru ini berkemungkinan menyokong PMI bukan perkilangan, termasuk sektor pembinaan, “ia tidak sepatutnya dilihat sebagai faktor pertumbuhan”.

Alicia Garcia Herrero, ketua ekonomi Asia-Pasifik di Natixis, berkata pembukaan semula China “jelas meningkatkan prospek ekonomi tahun ini . . . tetapi masih terdapat cabaran, terutamanya daripada permintaan luar yang sangat lemah”. Hudson Lockett

Adakah langkah pilihan Fed akan semakin perlahan?

Biro Analisis Ekonomi pada hari Jumaat akan mengeluarkan angka Februari untuk indeks perbelanjaan penggunaan peribadi teras, ukuran inflasi pilihan Rizab Persekutuan.

Beberapa bahagian data dijangka menunjukkan bahawa kenaikan harga perlahan pada bulan lepas, selepas pecutan yang mengejutkan pada awal tahun, disebabkan oleh peningkatan sekali dalam pembayaran keselamatan sosial.

Ahli ekonomi yang ditinjau oleh Bloomberg meramalkan bahawa tajuk utama PCE akan menjadi perlahan daripada 5.4 peratus pada Januari, tahun ke tahun, kepada 5.1 peratus pada Februari. Tetapi angka teras – yang menghapuskan sektor makanan dan tenaga yang tidak menentu, dan lebih diperhatikan oleh Fed – dijangka kekal tidak berubah pada 4.7 peratus.

Kebekuan itu berkemungkinan disebabkan oleh kekuatan berterusan dalam kos perlindungan dan perkhidmatan lain, kata penganalisis di Credit Suisse, walaupun harga barangan terbukti disinflasi.

Data itu datang selepas Fed menaikkan kadar faedah sebanyak 0.25 mata peratusan pada mesyuaratnya minggu lalu, dan menunjukkan dalam “plot titik”nya bahawa pegawai menjangkakan kadar faedah hanya akan dinaikkan sekali lagi tahun ini, walaupun di tengah-tengah tanda-tanda inflasi yang berterusan.

Kegelisahan transatlantik dalam sektor perbankan telah mendorong jangkaan kadar faedah lebih rendah, dengan pakar, termasuk pengerusi Fed Jay Powell, berkata bahawa pengetatan keadaan kredit yang terhasil berkemungkinan mempunyai kesan yang sama seperti kenaikan kadar faedah. Kate Duguid

result sgpresult singapurasgp result

pengeluaran hari ini sdy

pengeluaran sdy

hongkong yang keluar malam ini

sgp hari ini