site

Biara gua Kyiv menjadi titik kilat dalam perjuangan menentang Rusia

Salib di atas Gereja Refectory di tapak suci Pechersk Lavra Kyiv telah bertukar daripada emas kepada hitam.

Begitu juga kata Metropolitan Onufriy, ketua Gereja Ortodoks Ukraine, selepas paderi dan sami – yang dianggap oleh Kyiv sebagai anak buah Moscow – diarahkan oleh kerajaan untuk mengosongkan tapak biara gua di ibu negara Ukraine menjelang akhir bulan ini.

“Orang Ortodoks sangat sedih dan terdesak,” kata Lyudmila, seorang pelawat ke kompleks yang luas dan pengikut gereja Onufriy. “Mereka cuba membunuh iman kita.”

Dengan gereja, biara dan katakombenya yang menempatkan peninggalan orang kudus, Lavra yang berusia 1,000 tahun adalah salah satu tempat paling suci dalam agama Ortodoks Timur. Ia juga telah menjadi medan pertempuran baru dalam perjuangan Ukraine untuk menyingkirkan pengaruh dan kawalan Rusia.

UOC, komuniti agama terbesar di Ukraine, sehingga baru-baru ini adalah bawahan kepada patriarkat di Moscow dan benteng pengaruh Rusia.

Paderi dan sami – yang dianggap oleh Kyiv sebagai anak buah Moscow – telah diarahkan oleh kerajaan untuk mengosongkan tapak biara gua © Sergey Dolzhenko/EPA-EFE/Shutterstock

Tetapi ia telah bergolak sejak Vladimir Putin mengarahkan pencerobohan besar-besaran ke atas Ukraine tahun lepas, mencetuskan tindak balas di kalangan umat dan beberapa paderinya terhadap kawalan gereja Rusia dan patriark Moscow di Moscow, Kirill, penyokong tegar perang.

Pada Mei tahun lalu, Onufriy mengisytiharkan kemerdekaan daripada patriarki Moscow. Tetapi langkah itu gagal meyakinkan pesaingnya yang lebih kecil, Gereja Ortodoks Ukraine, yang diketuai oleh Metropolitan Epiphanius, yang berpisah daripada kawalan Rusia pada 2018. Ia juga tidak meyakinkan kerajaan Ukraine. Mereka berdua mengatakan UOC masih di bawah kawalan gereja dan politik Rusia.

Oleksiy Danilov, ketua keselamatan negara Ukraine, berkata sami dan paderi di Lavra malah telah disusupi oleh pengintip dari perkhidmatan keselamatan persekutuan Rusia atau FSB.

Uskup Agung Yevstratiy, jurucakap OCU yang pro-Kyiv, berkata perkhidmatan keselamatan Ukraine telah menunjukkan bahawa pesaingnya yang lebih besar masih berada di bawah patriarkat Moscow yang “bukan institusi keagamaan sebenar, tetapi sebahagian daripada Kremlin”.

“Lavra adalah seperti hati suci Ukraine,” kata Yevstratiy. “Moscow memahami bahawa, selagi ia memegang hati ini di tangannya, pengaruh Rusia akan kembali, bahawa ia akan menakluki Ukraine dan menerapkan semula perpaduan suci.”

Oleksiy Danilov, ketua keselamatan negara Ukraine
Oleksiy Danilov, ketua keselamatan negara Ukraine, berkata sami dan paderi di Lavra malah telah disusupi oleh pengintip dari perkhidmatan keselamatan persekutuan Rusia © Sergei Supinsky/AFP/Getty Images

“Kami tidak mempunyai sebarang hubungan,” balas Metropolitan Kliment, jurucakap gereja UOC. “Tiada subordinasi. Kami tidak menyelaraskan [with Moscow].”

Pihak berkuasa Ukraine telah beberapa bulan mengetatkan skru pada gereja Onufriy. Pada bulan November, ejen perisikan balas menyerbu Lavra dan beberapa tapak lain sebagai sebahagian daripada penyiasatan terhadap operasi pengaruh pro-Rusia.

Pada bulan Disember, seorang paderi telah ditangkap kerana mengetuai perkhidmatan dengan nyanyian yang didakwa pro-Rusia manakala tokoh terkemuka lain dalam UOC telah dikenakan sanksi atas hubungan mereka dengan Moscow.

Pada 10 Mac, kementerian kebudayaan, yang secara rasmi memiliki tapak Lavra, berkata gereja Onufriy telah melanggar syarat pajakannya dan tidak akan memperbaharuinya selepas ia tamat tempoh pada 29 Mac.

Presiden Volodymyr Zelenskyy, yang sebelum ini menjauhkan diri daripada perebutan antara gereja-gereja Ukraine, telah menyokong pembersihan Lavra sebagai “gerakan untuk mengukuhkan kemerdekaan rohani kita”. Zelenskyy, dilahirkan oleh ibu bapa Yahudi, tidak beragama.

© Sergei Chuzavkov/AFP/Getty Images

Tetapi penghujung pajakan itu menyebabkan pertikaian tegang antara penguatkuasa undang-undang Ukraine dan sami dan paderi Onufriy, yang telah berikrar untuk kekal dan menentang pengusiran di mahkamah.

“Ia bukan penampilan yang baik,” kata seorang diplomat Eropah, yang bimbang pertikaian itu boleh memberikan kemenangan propaganda kepada Moscow.

Jurucakap Kremlin Dmitry Peskov berkata pada hari Jumaat berakhirnya pajakan Lavra untuk paderi dan sami UOC “mengesahkan ketepatan operasi khas di Ukraine” — tempoh kerajaan Rusia untuk perang.

Kyiv telah berjanji untuk tidak mengusir paderi dan sami UOC secara paksa.

“Ukraine adalah negara Eropah yang demokratik dan bertolak ansur,” kata menteri kebudayaan Oleksandr Tkachenko. “Tiada siapa yang membangkitkan persoalan mengusir rahib. Kami bercakap mengenai pemulangan harta yang dimiliki oleh kerajaan, baik alih dan tak alih.”

Jurucakap UOC Kliment berkata Zelenskyy dan menterinya menggunakan pertikaian Lavra untuk mengalih perhatian perhatian daripada rasuah dan jumlah korban perang yang besar.

“Kini terdapat sejumlah besar orang yang kami kebumikan setiap hari. Daripada drama ini, mereka menawarkan kami sinetron yang berlangsung sehingga 29 Mac.”

“Sudah tentu ada mereka yang menyokong Rusia dan tentera Rusia tetapi bukan seluruh gereja,” Sergei Chapnin, felo kanan dalam pengajian Kristian Ortodoks di Universiti Fordham di AS. Chapnin berkata pertikaian Lavra mungkin dapat diatasi sekiranya Onufriy menyingkirkan beberapa ulama kanan yang mempamerkan simpati dan hubungan mereka yang pro-Moscow.

Tetapi kini kerajaan Ukraine telah mengharungi “pertempuran antara gereja-gereja” yang tidak dapat dimenangi kerana ia perlu menjelaskan kepada ramai umat gereja dan sekutu Kyiv mengapa ia membuat langkah ini. Ia juga perlu mengambil kos menjalankan Lavra.

“Kami berdoa,” kata Lyudmila. “Kami tidak tahu apa lagi yang boleh kami lakukan untuk membuktikan bahawa kami adalah warga Ukraine. Kami bukan rakyat Rusia.”

result sgp mlm ini

pengeluaran angka sdy

sidney totobet hari ini

result pengeluaran hk

pengeluwaran sgp