site

Binance menyembunyikan pautan yang luas ke China selama beberapa tahun

Binance menyembunyikan pautan besar ke China selama beberapa tahun, bercanggah dengan dakwaan eksekutif bahawa pertukaran crypto meninggalkan negara itu selepas sekatan terhadap industri pada akhir 2017, menurut dokumen dalaman syarikat yang dilihat oleh Financial Times.

Ketua eksekutif Changpeng Zhao dan orang lain yang memegang jawatan kanan berulang kali mengarahkan pekerja Binance untuk menyembunyikan kehadiran orang Cina syarikat itu. Ini termasuk pejabat yang digunakan sehingga sekurang-kurangnya akhir tahun 2019, dan sebuah bank China yang digunakan untuk membayar beberapa gaji pekerja.

“Kami tidak lagi menerbitkan alamat pejabat kami. . . orang di China boleh secara langsung mengatakan bahawa pejabat kami tidak berada di China,” kata Zhao dalam kumpulan pemesejan syarikat pada November 2017, dilihat oleh FT.

Dokumen tersebut menggariskan sejauh mana Binance, kini bursa crypto terbesar di dunia, telah berusaha untuk mengaburkan tahap dan lokasi operasinya ketika pengawal selia meneliti aktiviti berkaitan kripto. Zhao telah berkata kebanyakan pekerja Binance – selain daripada “sebilangan kecil ejen perkhidmatan pelanggan” – meninggalkan China selepas 2017 apabila negara itu memperhebat tindakan keras terhadap crypto.

Pertukaran itu disaman oleh pengawal selia AS pada hari Isnin atas dakwaan ia telah berkhidmat secara haram kepada pelanggan Amerika.

Suruhanjaya Dagangan Niaga Hadapan Komoditi juga mendakwa bahawa Binance “sengaja” tidak mendedahkan lokasi pejabat eksekutifnya dan kenyataan bahawa ibu pejabatnya berada di mana-mana Zhao berada mencerminkan “pendekatan sengaja untuk cuba mengelakkan peraturan”.

Pada akhir 2019, pekerja di syarikat itu membincangkan laporan media yang mendakwa Binance membuka pejabat di Beijing. “Peringatan: secara terbuka, kami mempunyai pejabat di Malta, Singapura dan Uganda,” kata satu mesej. “Tolong jangan sahkan mana-mana pejabat di tempat lain, termasuk China.”

Binance memberitahu Financial Times dalam satu kenyataan: “Adalah malang bahawa sumber tanpa nama memetik sejarah purba (dalam istilah kripto) dan secara dramatik menyelewengkan peristiwa. Ini bukan gambaran tepat tentang operasi Binance.”

Di khalayak ramai, Zhao telah berulang kali menafikan bahawa Binance adalah syarikat China, termasuk dalam catatan blog tahun lalu apabila dia berkata bahawa hanya “sebilangan kecil ejen perkhidmatan pelanggan” kekal di China menjelang akhir 2018. Ketua Binance dilahirkan di China, walaupun dia mempunyai kewarganegaraan Kanada selepas berpindah ke Kanada sebagai seorang kanak-kanak.

“Ahli pasukan pengasas asal yang berpangkalan di Shanghai meninggalkan China hanya dua bulan selepas syarikat itu dianjurkan, sebelum syarikat itu diperbadankan, berikutan tindakan keras terhadap industri crypto di China,” kata Binance, sambil menambah bahawa pertukaran itu “tidak pernah berlaku. berdaftar atau diperbadankan di China”.

Tuntutan CFTC dibuat ketika sekutu Amerika Binance, Binance US, menghadapi penelitian di Washington berhubung cadangan pembelian aset bernilai $1 bilion milik Voyager Digital, pemberi pinjaman crypto bankrap yang berpangkalan di AS. Pemerolehan itu sedang disemak oleh Jawatankuasa Pelaburan Asing di Amerika Syarikat (Cfius), sebuah agensi kerajaan yang menentukan sama ada pelaburan luar negara menimbulkan risiko keselamatan negara.

“Amerika Syarikat berada dalam salah satu pertandingan geopolitik yang paling penting dalam sejarah. Setakat mana kerajaan berusaha untuk mempengaruhi cara kewangan baharu ini, Cfius akan mempunyai kebimbangan terhadap sebarang perjanjian yang menjejak kembali ke China,” kata seorang bekas pegawai Cfius.

Binance berkata ahli gabungan AS melesenkan teknologi induknya tetapi merupakan entiti bebas dari segi operasi. Walau bagaimanapun, hubungan antara kedua-duanya wujud, termasuk dengan Zhao sendiri, yang merupakan pemilik berfaedah utama Binance US.

“Untuk menjadi jelas, kerajaan China, seperti mana-mana kerajaan lain, tidak mempunyai akses kepada data Binance kecuali apabila kami bertindak balas terhadap permintaan penguatkuasaan undang-undang yang sah dan sah,” kata Binance.

Dokumen dalaman syarikat mendedahkan betapa pentingnya China kepada Binance walaupun selepas negara itu mengetatkan skru pada crypto pada 2017. Pada 2018, pekerja diberitahu gaji akan dibayar melalui bank di Shanghai. Setahun kemudian, pekerja dalam senarai gaji di China diminta menghadiri sesi cukai di pejabat yang terletak di China.

Seorang pekerja Binance berkongsi maklumat tentang pejabat pemprosesan pasport di Shanghai, mengarahkan bahawa penduduk bukan Shanghai “mesti telah membayar jaminan sosial selama satu tahun di Shanghai sebelum ini. [they] boleh memohon”.

Seorang pekerja lain mengalu-alukan cadangan untuk pasukan pengambilan Shanghai pada pertengahan 2018. “Semoga semua orang dapat menikmati bekerja di sini,” kata orang itu. Beberapa minggu kemudian, seorang pekerja kanan mengeluarkan amaran: “Hai semua, tolong JANGAN memakai sebarang pakaian atau aksesori dengan logo Binance di atau di sekitar lokasi pejabat kami. Ia dilarang sama sekali.”

Sebuah pejabat yang terletak di Shanghai digunakan untuk sesi latihan pekerja dan acara, dokumen menunjukkan. Syarikat itu mengambil kakitangan yang termasuk penganalisis data dan pakar penjelasan di Shanghai menjelang 2019, dua tahun selepas Zhao berkata Binance meninggalkan China.

Binance juga telah berusaha keras untuk menyamarkan kehadiran Cina melalui penggunaan rangkaian peribadi maya, perisian yang menutup lokasi pengguna untuk mendapatkan akses kepada perkhidmatan.

Dokumen penerimaan pekerja Binance mengarahkan pendatang baharu yang berpangkalan di China untuk memasang VPN pada peranti mereka. Tuntutan CFTC pada hari Isnin juga mendakwa Binance mengarahkan pelanggan AS menggunakan VPN untuk mengaburkan lokasi mereka.

“Kami juga mempunyai ramai pekerja bukan Shanghai yang kerap datang ke pejabat Shanghai, dan menyusahkan untuk mengecualikan sebahagian daripada pasukan itu,” kata seorang pekerja Binance pada November 2019 apabila syarikat itu sedang mempertimbangkan untuk membuka kumpulan sembang pentadbir pejabat Shanghai.

FT tidak dapat menentukan sama ada pejabat yang disebut dalam komunikasi syarikat sehingga hampir 2020 masih digunakan, tetapi seorang bekas pekerja berkata banyak pemaju utama syarikat itu masih di China.

Binance menambah bahawa ia tidak beroperasi di China, dan juga tidak mempunyai sebarang teknologi termasuk pelayan atau data di negara itu.

Pelaporan tambahan oleh Hudson Lockett di Hong Kong

Tindakan China terhadap industri crypto

Acara promosi bitcoin di Hong Kong pada 2014 © AFP/Getty Images

Disember 2013

Bank Rakyat China dan pengawal selia lain mengeluarkan larangan ke atas bank yang mengendalikan transaksi bitcoin, memetik potensinya untuk digunakan dalam pengubahan wang haram. Bursa kripto China terkemuka mengumumkan mereka akan berhenti menerima deposit renminbi selepas bank pusat memberitahu pemproses pembayaran untuk berhenti menjalankan transaksi dengan mereka.

September 2017

PBoC mengumumkan pengharaman serta-merta ke atas tawaran syiling permulaan, menggambarkan pengeluaran dan penjualan token tersebut sebagai “pada asasnya tindakan pembiayaan awam yang tidak diluluskan dan tidak sah”. Media tempatan melaporkan lebih daripada 60 pertukaran kripto telah disasarkan untuk penyiasatan dan banyak bursa yang berpangkalan di China berpindah ke luar negara untuk mengelak daripada ditutup.

Ogos 2018

Media kerajaan berkata pihak berkuasa akan menyekat akses kepada lebih 120 tapak mata wang kripto asing selepas pengguna kripto di tanah besar China berhijrah ke bursa luar pesisir.

April 2019

Kabinet China menerbitkan senarai draf industri “tidak selamat, membazir atau mencemarkan” untuk disasarkan untuk dihapuskan, yang termasuk perlombongan bitcoin dan mata wang kripto lain — hanya untuk mengalih keluar sektor itu daripada senarai akhir yang diterbitkan pada bulan November.

Mei 2021

Majlis Negeri menyeru tindakan keras terhadap aktiviti perlombongan dan perdagangan bitcoin, yang memuncak pada bulan November apabila bank pusat dan pengawal selia lain mengeluarkan larangan sepenuhnya ke atas warga China yang terlibat dalam sebarang bentuk transaksi crypto, perdagangan atau pelaburan, baik di dalam dan luar pesisir.

totobet net singapura hari ini

keluaran sdy hari ini

info keluaran sydney

data pengeluaran hongkong hari ini

no togel 45