site

Blinken menuntut pembebasan wartawan AS dalam panggilan dengan Lavrov

Setiausaha negara AS Antony Blinken menuntut agar wartawan Wall Street Journal Evan Gershkovich dibebaskan dalam satu panggilan telefon dengan menteri luar Rusia Sergei Lavrov pada Ahad.

“Setiausaha Blinken menyampaikan kebimbangan besar Amerika Syarikat terhadap penahanan seorang wartawan warga AS yang tidak boleh diterima oleh Rusia. Setiausaha menyeru agar dia dibebaskan segera,” kata jurucakap jabatan negara Vedant Patel.

Blinken juga mendesak agar Paul Whelan dibebaskan, bekas Marin AS dan eksekutif keselamatan korporat yang disabitkan pada 2020 atas tuduhan pengintipan yang dinafikannya.

Gershkovich, 31, telah ditahan oleh Rusia minggu lalu dan dituduh tanpa bukti mengintip bagi pihak kerajaan AS. Dia ditahan dalam tahanan pra-perbicaraan di penjara Lefortovo yang terkenal di FSB. Diplomat AS mendesak untuk mendapatkan akses kepadanya untuk menilai keadaannya dan memberinya sokongan.

WSJ menafikan sekeras-kerasnya dakwaan tersebut. Akhbar itu, presiden AS Joe Biden dan berpuluh-puluh organisasi berita terkemuka lain juga menggesa agar Gershkovich dibebaskan segera.

Penahanan Gershkovich oleh Rusia telah menyebabkan hubungan antara Moscow dan Washington ke paras terendah lebih setahun sejak presiden Rusia Vladimir Putin menyerang Ukraine.

Rusia tahun lepas menukar warga Amerika yang ditahan dengan warga Rusia yang ditahan di AS dalam dua pertukaran, meningkatkan kemungkinan Moscow sedang bersedia untuk perdagangan banduan yang berpotensi.

Gershkovich dibesarkan di Princeton, New Jersey, dan merupakan anak kepada imigran Yahudi yang meninggalkan Kesatuan Soviet pada 1970-an. Beliau menyertai WSJ sebagai wartawan tahun lepas sejurus sebelum Rusia menyerang Ukraine.

Beratus-ratus orang telah menghantar surat kepada Gershkovich melalui kempen yang dianjurkan oleh rakan-rakan, yang akan menterjemahkan mesej ke dalam bahasa Rusia supaya dia boleh menerimanya di penjara seperti yang dikehendaki oleh undang-undang Rusia.

result togel singapura

keluaran sidney

sidney totobet

keluar angka hongkong

tabel sh