site

Bob Iger menggelar Ron DeSantis sebagai ‘anti-perniagaan’ dalam perebutan daerah Disney

Ketua eksekutif Disney Bob Iger menyerang gabenor Florida Ron DeSantis pada hari Isnin, menggelar usahanya untuk mengekang kuasa syarikat itu “anti-perniagaan dan anti-Florida”.

Komen Iger mengenai kesan daripada kontroversi “Jangan Katakan Gay” tahun lepas datang ketika DeSantis menggesa siasatan negeri dijalankan ke atas langkah-langkah saat-saat akhir oleh ahli lembaga pengarah yang dilantik oleh Disney untuk meniadakan kuasa lembaga baharu yang terdiri sepenuhnya daripada gabenor Florida. orang yang dilantik.

Dalam komennya yang paling meluas mengenai kontroversi Florida sejak kembali ke Disney pada November, Iger berkata DeSantis telah memutuskan untuk “membalas” syarikat itu kerana kedudukannya dalam undang-undang yang mengehadkan apa yang boleh dikatakan oleh guru di sekolah awam mengenai isu LGBTQ. Dia juga secara tersirat mengkritik bagaimana pendahulunya sebagai ketua eksekutif, Bob Chapek, mengendalikan perkara itu,

“Setahun yang lalu syarikat itu mengambil pendirian mengenai undang-undang Florida yang belum selesai, dan sementara syarikat itu mungkin tidak mengendalikan kedudukan yang diambilnya dengan baik, syarikat itu mempunyai hak untuk kebebasan bersuara seperti yang dilakukan oleh individu,” kata Iger.

DeSantis, Iger berkata, “sangat marah tentang kedudukan yang diambil Disney dan nampaknya telah memutuskan untuk membalas dendam terhadap kami, termasuk menamakan lembaga baharu yang menyelia harta dan perniagaan itu”.

Iger berkata bahawa “sebarang tindakan semata-mata untuk membalas dendam atas kedudukan yang diambil oleh syarikat itu bukan sahaja anti-perniagaan tetapi ia kedengaran anti-Florida”. Beliau menyatakan bahawa Disney merancang untuk melabur $17 bilion dalam Walt Disney World sepanjang dekad akan datang, yang akan mewujudkan 13,000 pekerjaan di negeri ini dan banyak pekerjaan tidak langsung lain.

Mesyuarat pemegang saham Disney dibuka dengan persembahan video oleh Iger dari Orlando, di mana dia berkata dia “sangat bangga dengan warisan Disney di Florida tengah”. Dia merujuk warisan Roy dan Walt Disney, yang pada 1960-an memohon penggubal undang-undang di negeri itu untuk mendapatkan kuasa khas untuk mentadbir kawasan sekitar yang kini dikenali sebagai Disney World.

Tahun lepas DeSantis memulakan satu siri langkah untuk melucutkan kuasa 55 tahun itu daripada Disney. Dia mula-mula berusaha untuk membubarkan daerah cukai khas Disney, kemudian dikenali sebagai Daerah Penambahbaikan Reedy Creek. Walau bagaimanapun, berbuat demikian akan memindahkan beban cukai yang besar ke atas daerah tempatan, dan oleh itu rancangan itu dibatalkan.

Tahun ini, badan perundangan Florida meluluskan undang-undang yang menamakan daerah itu sebagai Lembaga Pemantauan Pelancongan Florida Tengah dan membenarkan gabenor melantik ahlinya. DeSantis memenuhi lembaga dengan penyokongnya.

Tetapi minggu lalu lembaga itu menyedari bahawa pendahulu mereka yang dilantik oleh Disney telah menandatangani perjanjian yang memberikan syarikat kawalan ke atas 27,000 ekar resort taman tema itu – menjadikan badan itu pada dasarnya tidak berkuasa.

Perjanjian itu termasuk apa yang dikenali sebagai klausa diraja, yang akan melanjutkan had tempohnya selama beberapa dekad — “sehingga 21 tahun selepas kematian mangsa terakhir keturunan Raja Charles III, Raja England, yang hidup pada tarikh ini. pengisytiharan”.

Dalam sepucuk surat kepada ketua pemeriksa negara yang menggesa siasatan, DeSantis berkata tindakan itu “bersubahat dan berurusan sendiri” dan bertujuan untuk “membatalkan undang-undang yang diluluskan baru-baru ini. . . dan menentang kehendak Florida”.

DeSantis juga mendakwa bahawa langkah lembaga kawalan Disney mengalami “kecacatan undang-undang yang serius” termasuk “notis yang tidak mencukupi”.

Disney berkata semua tindakannya adalah di atas dasar, dengan menyatakan bahawa ia telah mengiklankan pendengaran awam mengenai langkah-langkah itu di akhbar tempatan.

“Semua perjanjian yang ditandatangani antara Disney dan Daerah adalah bersesuaian, dan telah dibincangkan serta diluluskan dalam forum terbuka dan terbuka,” katanya dalam satu kenyataan minggu lepas.

totobet hari ini

pengeluar sdy

sdy toto

indo hk

totobet net singapore