site

Bolehkah Alvin Bragg membuat kes yang tidak pernah berlaku sebelum ini terhadap Donald Trump?

Selama lebih setahun, siasatan jenayah sama ada Donald Trump mendalangi skim “wang senyap” untuk memastikan pelakon lucah Stormy Daniels berdiam diri dianggap telah mati dan terkubur.

Pendakwa raya persekutuan di New York telah melihat kes itu dan enggan meneruskannya. Apabila Alvin Bragg menjadi peguam daerah Manhattan pada 2022, dia dilaporkan percaya ia terlalu nipis, dan kemudiannya mengalihkan tumpuan pejabatnya kepada kes penipuan cukai terhadap empayar perniagaan bekas presiden.

Namun pada hari Selasa apa yang disebut secara meluas sebagai “kes zombie” kembali hidup, kerana Trump yang muram secara rasmi didakwa dengan 34 jenayah.

Dakwaan 16 muka surat hanya mendakwa bahawa defendan memalsukan rekod perniagaan untuk membayar balik bekas peguamnya, Michael Cohen, kerana membayar $130,000 kepada Daniels menjelang pilihan raya 2016 sebagai pertukaran untuk persetujuannya untuk tidak bercakap tentang dakwaan hubungan sulit dengan Trump .

Kes jenayah itu – tidak pernah berlaku sebelum ini dalam teori undang-undang yang dikemukakannya dan implikasi politik untuk mendakwa bekas presiden – disambut dengan keraguan yang mendalam oleh ramai pakar undang-undang.

Mereka yang telah lama mempersoalkan kebijaksanaan meneruskan kes sedemikian segera membulatkan peguam daerah Demokrat. “Ini semua adalah bubur yang sangat nipis untuk dakwaan bekas presiden oleh pendakwa raya tempatan,” tweet Robert Kelner, seorang peguam pilihan raya yang berpangkalan di Washington di Covington & Burling dan bekas penulis ucapan Republikan.

Malah mereka yang memihak untuk mendakwa Trump atas jenayah lain menyatakan keraguan mereka. Profesor Sekolah Undang-undang UCLA Richard Hasen, yang sebelum ini meminta Trump didakwa dalam siasatan berasingan berhubung rusuhan Capitol Hill 6 Januari 2021, berkata pertimbangan politik dan undang-undang sepatutnya menghalang Bragg daripada terus maju.

“Kertas undang-undang agak sedikit – jika ini di mahkamah persekutuan, saya menjangkakan lebih banyak teori kes itu ada di sana,” kata Hasen. “Jika kes ini lemah. . . sesetengah orang awam mungkin menduga bahawa mereka semua lemah,” tambahnya, merujuk kepada siasatan di Georgia dan tempat lain berhubung dakwaan campur tangan Trump dalam pilihan raya presiden 2020.

Memalsukan rekod perniagaan adalah salah laku di negeri New York dan hanya boleh dinaikkan kepada jenayah yang lebih serius jika dilakukan dengan niat untuk menipu atau menyembunyikan jenayah lain. “Skeptisisme itu datang daripada kekurangan pengenalan jenayah tambahan itu,” kata Tanisha Palvia, bekas penolong peguam daerah Manhattan yang kini dalam amalan persendirian.

Di mahkamah, penolong peguam daerah Christopher Conroy berkata pembayaran Trump telah dibuat untuk “menyembunyikan konspirasi haram untuk menjejaskan integriti pilihan raya presiden 2016”. Pejabat DA kemudiannya mengeluarkan “penyata fakta”, yang memperincikan pembayaran lain yang dikatakan telah dibuat untuk menyenyapkan Playboy model yang mendakwa mempunyai hubungan sulit dengan Trump dan menghalang bekas penjaga pintu di Menara Trump daripada mendedahkan cerita yang berpotensi merosakkan.

Bagi pihaknya, Bragg menekankan dalam sidang akhbarnya bahawa dakwaan itu “bukan hanya tentang satu pembayaran”, merujuk undang-undang pilihan raya negeri dan persekutuan yang mungkin telah dilanggar oleh Trump serta kemungkinan pelanggaran undang-undang cukai New York.

Tetapi dia mengakui bahawa “dakwaan tidak menyatakan” jenayah tertentu yang mungkin dilakukan, membuka pintu kepada pasukan Trump untuk mencabar kesahihan pertuduhan.

“Apa yang mengejutkan saya ialah kenyataan fakta yang membentangkan perkara yang saya anggap sebagai fakta yang berkaitan dengan konspirasi,” kata Jim Roberts, seorang peguam bela kolar putih di Schlam Stone & Dolan dan bekas penolong peguam daerah Manhattan. “Caj itu [conspiracy] terutamanya tidak hadir dalam pertuduhan rasmi yang terkandung dalam dakwaan,” tambahnya, tidak seperti yang dikemukakan terhadap bekas penasihat Trump Steve Bannon oleh pejabat yang sama tahun lalu.

“Pelbagai teori jenayah predikat yang diperlukan untuk meningkatkan pertuduhan salah laku . . . jenayah mungkin serupa dengan segala-galanya kecuali pendekatan sinki dapur,” tambah Roberts.

“Ia juga mungkin mencadangkan kekurangan teori pendakwaan yang mudah, padu dan persuasif – sesuatu yang mereka perlu dapat nyatakan untuk meyakinkan juri,” tambahnya. “Dan memandangkan kepentingannya, DA Bragg tidak mampu untuk kehilangan kes ini.”

Diapit oleh poster yang menonjolkan berpuluh-puluh kes yang dibawa oleh pejabatnya kerana memalsukan rekod perniagaan, Bragg mempertahankan pertuduhan itu sebagai “roti dan mentega kerja kolar putih kami”.

Tetapi mengikat salah laku memalsukan rekod perniagaan dengan jenayah pilihan raya persekutuan khususnya tidak teruji sebagai teori undang-undang di negeri New York.

“Jika jenayah lain itu adalah undang-undang persekutuan, itu mungkin didahulukan oleh agensi persekutuan dan pihak berkuasa [justice department],” kata Hasen. “Setakat mereka bergantung pada pertuduhan negeri, tidak jelas bahawa seseorang boleh didakwa atas pertuduhan negeri dalam pilihan raya persekutuan.”

Satu lagi kelemahan yang berpotensi dalam kes itu ialah pergantungan kepada saksi penting seperti Daniels, yang telah menulis buku tentang pertembungannya dengan Trump, dan Cohen, yang mengaku bersalah berbohong di bawah sumpah pada 2018 dan menjalani hukuman penjara selepas disabitkan kesalahan. pelanggaran kewangan kempen, antara pertuduhan lain.

“Anda perlu menyokong setiap perkataan yang keluar dari mulut Michael Cohen,” kata Karen Friedman Agnifilo, bekas ahli berpangkat tinggi pejabat Manhattan DA yang telah lama menyokong keputusan Bragg untuk membawa kes itu. “Ia adalah kelemahan.”

Di sebalik keraguan sedemikian, ramai yang mempunyai pengalaman peribadi dengan taktik undang-undang Trump telah memberi amaran supaya tidak membuat kesimpulan semata-mata berdasarkan dakwaan, menekankan bahawa ia hanyalah pembuka jalan dalam pertempuran undang-undang yang boleh bertahan selama lebih setahun.

“Presiden Trump tidak akan berbelanja dalam usaha untuk membuat tuduhan ini ditolak,” kata Temidayo Aganga-Williams, yang merupakan peguam kanan untuk jawatankuasa pilihan Dewan yang menyiasat serangan 6 Januari 2021 sebelum menyertai firma guaman Selendy Gay Elsberg.

“Atas sebab-sebab strategik anda boleh memilih sebagai pendakwa untuk mengeluarkan maklumat yang kurang daripada yang anda mungkin,” tambahnya, mengekalkan sesuatu untuk melawan “bertubi-tubi litigasi pra-perbicaraan”.

Palvia juga berminat untuk menekankan bahawa DA mungkin lebih bersedia, terutamanya selepas 23 orang juri besar mengundi untuk menjatuhkan dakwaan.

“Seorang juri besar melakukannya [vote to] mendakwa Encik Trump, jadi sekurang-kurangnya 12 orang dan mungkin lebih ramai berpendapat bahawa sudah cukup.” Dakwaan itu, tambahnya, “mungkin tidak selemah yang kita lihat”.

result singapore

pengeluaran hari ini sdy

togel sidney.

bukaan hongkong

pengeluaran sgp 2022