site

Bolehkah reaktor yang lebih kecil membantu memenuhi sasaran kuasa nuklear UK?

Stesen janakuasa nuklear Trawsfynydd di taman negara Snowdonia di Wales ditutup lebih 30 tahun lalu, tetapi penyokong tempatan tenaga atom telah lama berharap tapak itu akan memainkan peranan penting dalam kebangkitan industri.

Prospek itu mengambil langkah lebih dekat minggu lalu selepas canselor Jeremy Hunt mengesahkan pelancaran Great British Nuclear, sebuah badan baharu untuk mengawasi pelancaran rancangan bercita-cita tinggi UK untuk armada stesen janakuasa nuklear baharu.

Sebahagian daripada pengumuman dalam ucapan Belanjawan termasuk pertandingan untuk mengenal pasti yang terbaik daripada generasi baharu reaktor mini yang dibina menggunakan teknik pembuatan modular, yang akan menarik pembiayaan negeri.

Penganjur reaktor modular kecil ini percaya pendekatan itu akan mengurangkan risiko pembinaan yang telah melanda loji nuklear besar, membolehkan masa pembinaan lebih cepat.

Bergantung pada reka bentuk, reaktor yang lebih kecil akan menjana antara 50 dan 500 megawatt kuasa, berbanding dengan keluaran 3.2 gigawatt daripada satu-satunya bahagian nuklear besar yang sedang dalam pembinaan di UK — Hinkley Point C Di Somerset — yang dibelenggu oleh kelewatan dan peningkatan kos. .

Kerajaan berharap SMR akan membantu UK mencapai sasaran bercita-cita tinggi untuk membina kapasiti nuklear baharu 24GW — atau satu perempat daripada pengeluaran elektrik Britain — menjelang 2050. Ini berbanding 15 peratus pada masa ini.

Menteri bimbang untuk mempercepatkan rancangan untuk menggantikan armada loji atom yang sudah tua di UK, yang telah berkurangan sejak beberapa tahun kebelakangan ini apabila loji yang lebih tua ditutup. Empat daripada lima loji operasi akan dibersarakan menjelang 2028.

Teknologi itu dilihat oleh penyokongnya sebagai kunci untuk membantu Britain mencapai sasaran pelepasan sifar bersih 2050, dan sasaran 2035 yang sangat bercita-cita tinggi kerajaan untuk menyahkarbonkan grid elektrik. Ia juga akan mewujudkan pekerjaan kejuruteraan dan pembuatan baharu yang berkemahiran tinggi.

Kerajaan Wales menyokong Trawsfynydd, yang menjana elektrik dari 1965 hingga 1991, sebagai tapak untuk SMR baharu dan ia dilihat sebagai salah satu pendahulu untuk menjadi tuan rumah reaktor kecil pertama di Britain.

“Kami melihat SMR sebagai pilihan terbaik dalam masa terdekat untuk menjana dan mengekalkan pekerjaan,” kata Alan Raymant, ketua eksekutif Cwmni Egino, agensi yang disokong kerajaan Wales yang ditubuhkan pada 2021 untuk memudahkan pembangunan di tapak itu. Trawsfynydd, tambahnya, mempunyai “komuniti yang menyokong dan tenaga kerja mahir”.

Di Anglesey berdekatan, rumah bekas loji kuasa nuklear di Wylfa, Virginia Crosbie, ahli parlimen Konservatif tempatan, juga berminat. Crosbie, yang merupakan pengerusi bersama Kumpulan Penyampaian Nuklear yang disokong industri, berhujah bahawa membina SMR akan “membawa setengah dozen tapak ke dalam permainan yang tidak akan berfungsi untuk nuklear berskala besar dan akan menyampaikan sekurang-kurangnya 6 hingga 8GW. ”

Eksekutif industri dan pelabur telah mengalu-alukan pelancaran pertandingan itu, tetapi menekankan bahawa memandangkan proses kelulusan keselamatan kawal selia yang panjang untuk teknologi nuklear baharu, masa semakin singkat jika UK mahu mencapai matlamatnya.

Kerajaan Konservatif yang berturut-turut telah mengubahsuai program binaan nuklear baharu selama lebih daripada satu dekad. George Osborne pertama kali mengumumkan pertandingan untuk SMR lebih lapan tahun lalu semasa beliau menjadi canselor.

Rolls-Royce, yang memperoleh £210 juta dalam pembiayaan geran kerajaan untuk projeknya membina kumpulan reaktor 470MW dua tahun lalu, telah berbulan-bulan menggesa para menteri untuk mengadakan perbincangan rasmi mengenai model pembiayaan yang berpotensi. Syarikat itu, yang membuat reaktor nuklear kecil untuk membekalkan kuasa kepada armada kapal selam tentera laut Britain, berkata ia boleh beroperasi SMR pertamanya menjelang awal 2030-an.

Infografik melihat rancangan Rolls-Royce untuk membina reaktor air bertekanan modular kecil di UK

Ia adalah satu-satunya daripada tujuh peserta dalam pertandingan SMR yang reka bentuk reaktornya telah pun menjalani proses tapisan yang ketat oleh badan pemerhati keselamatan nuklear UK.

Philip Meier, rakan kongsi di perunding LEK Consulting, berkata sasaran 24GW UK menjelang 2050 boleh dicapai jika “kemajuan pesat” dibuat “melalui penilaian reka bentuk generik dengan pengeluar peralatan asal . . . dan menyediakan reaktor dan beroperasi pada jangka masa awal 2030-an”.

Penentang, termasuk Tom Burke, pengasas bersama E3G, sebuah badan pemikir iklim, berkata kerajaan akan terlepas sasaran lain untuk menyahkarbonkan grid jika ia menggunakan SMR untuk membantu mencapai matlamat itu. “Sebarang jenis nuklear baharu sudah terlambat menjelang 2035,” katanya.

Enam penyerahan reka bentuk SMR yang lain sedang dinilai oleh kerajaan, daripada teknologi daripada GE Hitachi, pakatan antara dua pemangku industri nuklear awam, sehinggalah Newcleo yang baru mula beroperasi.

Jon Ball, naib presiden eksekutif untuk projek loji nuklear di GE Hitachi, berkata UK menarik kerana rejim kawal selianya yang diiktiraf di peringkat antarabangsa dan rantaian bekalan yang kukuh. GE Hitachi sudah mempunyai perjanjian untuk membina SMR di Kanada dan Poland. Pelabur, kata Ball, menyedari bahawa terdapat “faedah yang boleh diperoleh daripada memiliki teknologi yang dilesenkan oleh UK”.

Newcleo yang berpangkalan di London, yang disokong oleh keluarga Agnelli Itali, merancang untuk mengumpul €1bn untuk membantu membiayai rancangan pengembangannya. Ia berkata ia boleh bergerak ke hadapan walaupun tanpa sokongan kerajaan.

Tetapi yang lain dalam industri percaya SMR pertama memerlukan sokongan kerajaan tidak seperti “kontrak untuk perbezaan” yang digunakan secara meluas untuk membangunkan teknologi hijau seperti angin luar pesisir, yang menjamin pemaju harga yang ditetapkan untuk keluaran mereka.

Meier berkata kerajaan perlu memastikan pemaju boleh mengeksploitasi skala ekonomi dan mengurus risiko dengan memberikan kontrak untuk membina sekurang-kurangnya tiga atau empat reaktor. Ini akan “membantu untuk mewajarkan penyediaan kemudahan pengeluaran dan rantaian bekalan, dan membolehkan anda bergerak ke bawah keluk pembelajaran”.

Mike Hewitt, ketua eksekutif pemaju infrastruktur IP3, yang telah menyuarakan pelabur tentang membiayai pelancaran awal empat SMR, berkata menteri perlu memikirkan bagaimana ia akan disampaikan. “Kerajaan tidak menunjukkan sebarang momentum ke hadapan di bahagian projek. Mereka terus bercakap dengan penyedia teknologi.”

Raymant memberikan perhatian yang sama. “Salah satu isu yang perlu diketahui oleh UK ialah terdapat banyak minat antarabangsa dalam teknologi ini.” Persaingan itu, tambahnya, perlu “bergerak dengan pantas dan membawa kepada penggunaan reaktor sebenar”.

totobet net sgp hari ini

hasil pengeluaran sdy hari ini

totobagus sydney

toto bet hk

totobet singapore hari ini