site

Brazil bersiap sedia untuk kepulangan Jair Bolsonaro untuk memberi tenaga kepada sayap kanan

Bekas presiden Jair Bolsonaro dijangka kembali ke Brazil pada Khamis ini buat kali pertama sejak meninggalkan jawatannya, bertujuan untuk menghidupkan semula pergerakan sayap kanan negara itu tetapi berdepan kemungkinan larangan daripada politik atau bahkan ditangkap.

Kemungkinan kepulangan Bolsonaro dari Florida akan merumitkan jawatan presiden pengganti dan musuh politiknya, pemimpin sayap kiri Luiz Inácio Lula da Silva, jika bekas presiden itu berjaya menggerakkan pembangkang.

Sejak meninggalkan Brazil pada Disember untuk mengelak pelantikan Lula, Bolsonaro meneruskan gaya politik populisnya semasa tinggal di Orlando, Florida — kerap menyapa dan memeluk penyokong serta menjamu selera di restoran makanan segera, termasuk pada pembukaan restoran burger minggu ini.

Pada masa yang sama beberapa penyiasatan telah dibuka terhadap bekas pemimpin di Brazil itu, termasuk dakwaan penyelewengan lebih $3 juta barang kemas yang dikatakan sebagai hadiah daripada kerajaan Saudi, dan tuduhan menghasut yang berkaitan dengan menyerbu institusi politik oleh penyokong radikalnya. pada 8 Januari.

Bolsonaro memberitahu media tempatan minggu ini dia “tanpa mandat, tetapi saya belum bersara” dan kembali untuk membincangkan strategi dengan partinya. Dia mendakwa Brazil “memasuki lubang yang sukar untuk keluar”.

Kawan dan lawan telah memberi tekanan kepada bekas kapten tentera itu untuk pulang ke tanah air. Sekutu politik Bolsonaro mahu dia melawat negara untuk membantu pergerakan sayap kanan pulih daripada kekalahan pilihan rayanya pada Oktober.

“Pemimpin kanan Brazil terus menjadi Bolsonaro,” Tarcísio Gomes de Freitas, gabenor São Paulo dan sekutu bekas presiden itu, memberitahu Financial Times semasa lawatan ke London minggu ini.

“Dia mempunyai pengaruh besar dalam rangkaian sosial, dia boleh menggerakkan orang ramai, dia mempunyai rasa hormat orang ramai [and] karisma yang menakjubkan.”

Tetapi lawan politik Bolsonaro mahu melihatnya menghadapi keadilan dalam beberapa siri kes termasuk dakwaan peranannya dalam pemberontakan Januari dan kes barang kemas.

Barang kemas dihadiahkan kepada bekas presiden Brazil Jair Bolsonaro dan bekas wanita pertama Michelle Bolsonaro oleh kerajaan Saudi dan dirampas oleh pegawai kastam © AFP/Getty Images

Penganalisis berkata kepulangannya berpotensi mengganggu pentadbiran Lula, yang telah bergelut untuk mencapai kejayaan pada bulan-bulan pertama pemerintahannya selepas kembali ke jawatan presiden untuk penggal ketiga yang bersejarah.

Selain menjenamakan semula beberapa program kebajikan sosial, Lula masih belum membuat kemajuan dengan cadangan dasar kritikal, sebahagiannya disebabkan oleh inersia Kongres. Beliau kini berdepan prospek pembangkang berhaluan kanan yang dihidupkan semula yang mencabar agendanya.

“Sudah tentu akan menjadi lebih sukar bagi Lula untuk mentadbir bersama Bolsonaro di negara ini, tepat kerana Bolsonaro boleh dan mungkin akan membangkitkan asasnya,” kata Camila Rocha, seorang saintis politik di Pusat Analisis dan Perancangan Brazil.

“Dengan Bolsonaro di sini, orang ramai akan berasa lebih berkuasa untuk melibatkan diri. Dan ia boleh menimbulkan masalah kepada kerajaan. Mereka boleh mula menganjurkan protes jalanan, menjadi lebih aktif dalam talian.”

Pemergian Bolsonaro ke Florida pada Disember menimbulkan keresahan beberapa penyokong, yang merungut bahawa dia meninggalkan pertarungan menentang sayap kiri. Tetapi penarafan populariti bekas presiden itu kekal utuh.

Menurut tinjauan pendapat Ipec awal bulan ini, lebih daripada 30 peratus responden bersetuju bahawa “Bolsonaro adalah daripada rakyat dan membela orang miskin” – angka yang kira-kira sejajar dengan penarafannya semasa menjadi presiden. Lebih 50 peratus berkata dia tidak boleh dipersalahkan atas keganasan Januari di Brasília.

De Freitas, yang disifatkan sebagai bakal pemimpin kanan masa depan, menambah bahawa peristiwa pada bulan Januari adalah “menyesalkan, tetapi orang ramai memahami bahawa [Bolsonaro] tidak bertanggungjawab. Ia adalah tindakan terpencil.”

Valdemar da Costa Neto, pemimpin parti Liberal Bolsonaro, berkata beliau mahu bekas presiden itu mengelilingi Brazil untuk membantu memilih antara 1,000 dan 1,500 datuk bandar dalam pilihan raya perbandaran tahun depan.

Semasa Bolsonaro tiada, da Costa Neto menumpukan perhatian untuk memupuk kerjaya politik isteri bekas presiden, Michelle, yang menjadi terkenal semasa kempen pilihan raya tahun lalu dengan ucapan tunggul mengenai kepentingan keluarga dan agama Kristian. Dia dilihat sebagai bakal pengganti suaminya jika masalah undang-undangnya terus meningkat.

Bolsonaro telah kehilangan imuniti berkesan daripada pendakwaan jenayah selepas berhenti memegang jawatan awam buat kali pertama sejak pertama kali dipilih sebagai ahli majlis Rio de Janeiro pada 1989.

Siasatan paling mendesak terhadapnya adalah berkaitan dakwaan salah laku semasa pilihan raya tahun lepas. Mahkamah pilihan raya Brazil sedang menyiasat beberapa dakwaan penyalahgunaan kuasa politik, termasuk satu yang berkaitan dengan acara tahun lalu di mana beliau menjadi tuan rumah kepada duta asing untuk menyampaikan kebimbangan mengenai sistem pilihan raya Brazil. Jika dia didapati bersalah, dia boleh dihalang daripada politik selama lapan tahun.

Penunjuk perasaan menyerbu bangunan Kongres Kebangsaan di Brasilia
Penyokong bekas presiden Jair Bolsonaro menyerbu bangunan Kongres Nasional di Brasília pada Januari © Eraldo Peres/AP

Bekas presiden itu menghadapi beberapa siasatan jenayah, termasuk sama ada dia menghasut pemberontakan 8 Januari dengan aktiviti media sosialnya. Siasatan sedang dijalankan terhadap dakwaan tentang penggunaan maklumat salah yang dirancang oleh pasukan politiknya. Dia menafikan semua salah laku.

Satu lagi siasatan ke atas Bolsonaro berkaitan dengan satu siri bungkusan permata yang dikatakan oleh seorang pegawai Brazil sebagai hadiah daripada kerajaan Arab Saudi. Satu set, bernilai dianggarkan AS$3 juta dan dipercayai ditakdirkan untuk Michelle Bolsonaro, telah ditahan oleh pihak berkuasa kastam daripada pembantu politik ketika dia memasuki semula Brazil dari negara Timur Tengah pada 2021.

Set kedua diperoleh Bolsonaro, tetapi kemudiannya dikembalikan kepada pihak berkuasa. Kedua-duanya pada mulanya tidak diisytiharkan sebagai warisan awam; penyiasat sedang melihat potensi rasuah, penyeludupan dan penyalahgunaan kuasa presiden dalam kes itu. Bolsonaro menafikan sebarang salah laku. Kedutaan Arab Saudi telah dihubungi untuk mendapatkan komen.

João Paulo Martinelli, seorang peguam jenayah, berkata siasatan ke atas barang kemas itu adalah yang paling serius dihadapi Bolsonaro. Tetapi beliau menambah bahawa kes jenayah seperti itu berkemungkinan rumit dan keputusannya sukar untuk diramalkan. Siasatan di hadapan mahkamah pilihan raya akan lebih mudah, katanya.

Mengenai keganasan di Brasília pada 8 Januari, Flávio Dino, menteri kehakiman Brazil, memberitahu FT baru-baru ini bahawa dia tidak boleh “menyatakan secara sah” bahawa Bolsonaro bertanggungjawab. Tetapi dia menambah: “Jelas bahawa Bolsonaro adalah sekurang-kurangnya inspirasi.”

Pelaporan tambahan oleh Carolina Ingizza

pengeluaran sgp

toto bet sdy

hongkong hari ini keluar

result hk