site

Brazil mencari syarikat baru dalam pertempuran untuk menghutanan semula Amazon

Berdiri di hadapan hamparan padang rumput Amazon yang luas, hutan yang hanya boleh dilihat di kaki langit, Renato Crouzeilles dan pasukannya menarik pandangan ingin tahu daripada sekumpulan orang yang lalu-lalang, tidak biasa melihat orang yang tidak dikenali di sudut terpencil di Brazil.

Sebagai pengarah sains di Mombak, pemula penghutanan semula berusia dua tahun, Crouzeilles sedang menanam 3 juta pokok di hampir 3,000 hektar di negeri Pará di negara itu, dalam salah satu projek terbesar seumpama itu yang bertujuan memulihkan hutan di bioma Amazon.

“Cabaran terbesar di rantau ini ialah mengubah budaya. Ia bukan budaya hutan, mereka tidak memikirkan tentang penghutanan semula. Apa yang mereka lakukan dahulu ialah menebang hutan dan kemudian meletakkan lembu di sini,” katanya.

Hutan hujan Amazon menyerap sejumlah besar karbon dan merupakan penampan penting terhadap perubahan iklim. Tetapi wilayah itu telah dimusnahkan oleh penebangan hutan yang dikaitkan dengan penternakan lembu haram, perlombongan emas dan eksport kayu. Tahun lalu, tanah berhutan yang setara dengan 3,000 padang bola sepak telah dimusnahkan setiap hari, menurut kumpulan alam sekitar bukan keuntungan Imazon, dengan kerajaan ketika itu diketuai oleh populis sayap kanan Jair Bolsonaro dituduh menutup mata.

Tetapi dengan pemilihan Presiden Luiz Inácio Lula da Silva pada bulan Oktober, yang telah berjanji untuk menamatkan penebangan hutan secara haram, perlindungan alam sekitar sekali lagi menjadi tumpuan.

Walaupun usaha kerajaan setakat ini tertumpu kepada penguatkuasaan untuk mencegah kemusnahan, beberapa siri syarikat swasta sedang mengusahakan penghutanan semula. Mereka membeli atau memajak tanah, menanam pokok dan menjana pendapatan dengan menjual kredit karbon, yang digunakan oleh pembeli untuk mengimbangi pencemaran yang dihasilkan oleh aktiviti mereka. Setiap offset mewakili satu tan pelepasan yang dielakkan atau dikeluarkan dari atmosfera.

Salah satu tapak yang ditetapkan untuk penghutanan semula di negeri Pará di Brazil © Ricardo Lisboa/FT

Pada kira-kira 400 juta hektar, bahagian Brazil di hutan hujan Amazon mewakili peluang terbesar di dunia untuk penghutanan semula. Lebih daripada 54 juta hektar persegi bioma – kawasan 1.3 kali ganda saiz California – adalah padang rumput, yang sesuai untuk menanam pokok.

“Penebangan semula hutan tropika boleh memberi sumbangan penting untuk mengurangkan . . . [global emissions] dan Amazon Brazil ialah hutan tropika terbesar di planet ini,” kata José Scheinkman, seorang profesor ekonomi di Universiti Columbia dan ahli projek Amazon 2030, inisiatif Brazil untuk membangunkan hutan hujan secara mampan.

Menurut saintis di Project Drawdown, sebuah organisasi bukan untung yang berpangkalan di AS yang memberi nasihat mengenai pengurangan gas rumah hijau, penghutanan semula hutan tropika dan sederhana boleh mengeluarkan sehingga 113 gigatonne karbon dari atmosfera antara sekarang dan 2050.

Ini adalah lebih daripada dua kali ganda potensi silvopasture – integrasi pokok dengan ternakan – yang dianggap kaedah paling berkesan seterusnya, menurut Project Drawdown. Pelepasan karbon global mencapai hampir 38 gigatonne pada 2021, menurut pangkalan data antarabangsa EDGAR.

Juruteknik botani Luiz Carlos Lobato mengukur pokok di tapak Mombak
Juruteknik botani Luiz Carlos Lobato mengukur pokok di tapak Mombak © Ricardo Lisboa/FT

Pedro Brancalion, pakar penanaman semula hutan di Universiti São Paulo, berkata mewujudkan dan mengekalkan hutan boleh membawa faedah global, serantau dan tempatan, termasuk mengurangkan perubahan iklim, melindungi arus udara yang dikenali sebagai “sungai terbang” yang membawa air dari Amazon merentasi Latin Amerika, menyokong pertanian dan industri. Di peringkat tempatan, ia boleh mewujudkan pekerjaan dan menjana pendapatan daripada kredit karbon dan produk perhutanan.

Tetapi inisiatif penghutanan semula di Brazil telah dibelenggu oleh kesukaran, terutamanya kerumitan hak tanah dan tuntutan pemilikan, kata Brancalion.

Verra, sebuah badan piawaian kredit karbon yang berpangkalan di AS, berkata ia telah menerima banyak dakwaan tingkah laku agresif oleh pemaju projek penghutanan semula yang berkaitan dengan pemilikan tanah, tetapi menambah ia setakat ini tidak menemui bukti salah laku.

“Tanah adalah isu nombor satu, khususnya mencari tanah yang mempunyai hak milik penuh sah,” kata Peter Fernández, ketua eksekutif dan pengasas bersama Mombak yang berpangkalan di São Paulo.

“Ada lebih daripada cukup tanah untuk digunakan. Walau bagaimanapun, mencari dan menilai bahawa ia adalah [legally compliant] memerlukan banyak usaha,” katanya. Mombak tidak membeli tanah pekebun kecil atau tanah berhampiran kawasan orang asli untuk mengelakkan pertikaian, tambahnya.

Fernández berkata syarikat itu merancang untuk mengembangkan projeknya kepada 50,000 hektar dengan matlamat untuk mengeluarkan 1 juta tan karbon dari atmosfera setiap tahun menjelang 2030: “Kita perlu mewujudkan industri penghutanan semula yang berada pada skala industri pulpa dan kertas. Ini bukan artisanal. Ini bukan kerja NGO.”

Trak pikap adalah cara utama untuk mengakses tapak penghutanan semula yang luas dan terpencil © Ricardo Lisboa/FT

Satu kesesakan ialah kekurangan benih pokok. Tetapi kebimbangan yang lebih luas ialah kredibiliti pasaran kredit karbon, yang menyokong model perniagaan penghutanan semula. Mombak pada mulanya menerima pembiayaan modal teroka sebelum memperoleh pelaburan $100 juta daripada Bain Capital dan berhasrat untuk menjana pendapatan dengan menjual kredit.

Tetapi pasaran telah lama menarik kontroversi, dengan pengkritik mengatakan projek tidak selalu memberikan manfaat alam sekitar yang dijanjikan. Mereka mengatakan bahawa sesetengah kredit berharga kurang daripada $5 setiap satu, yang tidak banyak memberi insentif kepada syarikat untuk mengurangkan pencemaran, dan mungkin sukar untuk membezakan antara kredit berkualiti tinggi dan rendah dalam pasaran yang tidak terkawal dan sering legap.

Tetapi Fernández berkata pasaran adalah perlu dan jika ia tidak meningkat, usaha untuk mengeluarkan karbon juga tidak akan meningkat, “yang bermakna dunia akan menjadi panas. Ia hanya semudah itu.”

Renato Crouzeilles, pengarah sains di Mombak, meneliti dedaunan dari hutan hujan © Ricardo Lisboa/FT

Usaha pembaharuan sedang dijalankan. Majlis Integriti untuk Pasaran Karbon Sukarela, sebuah pasukan petugas antarabangsa yang pada mulanya diterajui oleh bekas gabenor Bank of England Mark Carney, tahun ini dijangka mengumumkan satu set peraturan tentang rupa pasaran yang “baik”.

Kebimbangan lain ialah memastikan kawasan hutan semula kekal dan karbon tidak dilepaskan semula ke atmosfera. Richard Kelly, ketua bersama Foresight Sustainable Forestry Company, yang sedang membangunkan projek kredit karbon di UK, berkata memastikan hutan sihat dan melindunginya daripada kebakaran – risiko yang semakin meningkat apabila perubahan iklim semakin meningkat – adalah satu cabaran.

Sementara itu, memakai pelindung tulang kering untuk melindungi daripada ular dan topi lebar untuk mengelakkan matahari, Crouzeilles dan pasukannya melintasi tapak Pará dengan trak pikap.

Wilayah itu dipilih dengan teliti, kata Crouzeilles. Satu faktor ialah “terdapat risiko kebakaran yang lebih rendah di sini [because of regular rainfall]. Ia adalah rantau yang menghadapi risiko perubahan iklim yang lebih rendah.”

Walaupun kurang kesedaran tentang penghutanan semula di kawasan miskin yang tertumpu kepada penternakan lembu, Crouzeilles berkata pasukannya telah disambut mesra oleh penduduk tempatan, yang tidak sabar-sabar untuk mengetahui tentang pekerjaan dengan projek itu.

“Ia adalah satu proses untuk mengubah fikiran dan budaya,” katanya. “Tetapi mujurlah kami diterima dengan baik.”

Pelaporan tambahan oleh Carolina Ingizza

keluaran result sgp

pengeluaran sdy hari ini

totobet sdy hari ini

hongkong totobet

pengeluaran singapura