site

Britain gagal mencapai cita-cita iklimnya

UK ialah ekonomi utama pertama yang meletakkan sasaran pelepasan karbon sifar bersih menjelang 2050 ke dalam undang-undang. Hampir 40 peratus tenaga elektriknya sudahpun datang daripada sumber yang boleh diperbaharui. Tetapi ia berada dalam bahaya untuk mensia-siakan petunjuk tenaga hijaunya – dan kehilangan pelaburan penting. Mahkamah Tinggi memutuskan tahun lepas rancangan iklim kerajaan adalah terlalu kabur tentang bagaimana ia akan memenuhi sasarannya, memberikannya sehingga 31 Mac untuk menerbitkan pemikiran semula. Sementara itu, Akta Pengurangan Inflasi Amerika telah mengetepikan $370 bilion untuk memacu lebih banyak tenaga bersih — dan EU sedang menyediakan Tawaran Hijaunya sendiri. Strategi “memperkasakan Britain” yang diterbitkan pada hari Khamis menunjukkan kerajaan masih belum sedar dengan skala usaha yang diperlukan.

Dalam satu artikel akhbar, canselor Jeremy Hunt mengisytiharkan UK tidak akan pergi “sama-sama . . . dalam beberapa perlumbaan subsidi global yang menyimpang”. Proteksionisme telah menjalar kembali ke dalam ekonomi dunia, dia memberi amaran. Britain akan melabur £30 bilion dalam industri “bermula” – termasuk £6 bilion untuk kecekapan tenaga dan sehingga £20 bilion untuk menangkap dan menyimpan karbon – tetapi akan memanfaatkan berbilion-bilion lagi dalam modal swasta.

Hunt ada betulnya. Beberapa negara Eropah utara lain juga berhati-hati dengan pertempuran subsidi. Dia juga tidak mempunyai cara untuk melakukan sebaliknya: kewangan awam UK sangat terkekang dan kebanyakan pengumuman kerajaan adalah berdasarkan komitmen sedia ada tanpa pembiayaan baharu. Tetapi menarik sejumlah besar wang persendirian bergantung pada strategi yang boleh dipercayai dan koheren yang dipercayai oleh pelabur untuk jangka panjang. Berlawanan dengan kuasa tembakan yang ditetapkan oleh AS dan EU, strategi ini mesti membuat pilihan bijak mengenai kelebihan teknologi dan semula jadi Britain. Ia juga memerlukan perancangan yang memudahkan dan halangan lain.

Terdapat unsur-unsur yang dialu-alukan dalam hampir 3,000 muka surat dokumen. Tetapi rancangan itu gagal dalam beberapa aspek. Keyakinan pelabur telah terjejas oleh rancangan perdana Tory dan rancangan industri. Pilihan raya umum yang dijadualkan tahun depan menambahkan lagi ketidakpastian, walaupun pembangkang Buruh telah komited kepada strategi hijau yang boleh dikatakan lebih bercita-cita tinggi. Rancangan Konservatif juga mempunyai beberapa penekanan dan peninggalan yang boleh dipersoalkan.

Walaupun UK mempunyai kepakaran dalam penangkapan, penggunaan dan penyimpanan karbon, komitmen “sehingga £20bn” mewakili pertaruhan yang sangat besar pada teknologi yang masih belum digunakan secara besar-besaran. Para saintis dan ahli alam sekitar juga bimbang bahawa ia akan digunakan untuk memanjangkan pembangunan minyak dan gas di Laut Utara. Perang Rusia ke atas Ukraine telah meletakkan premium baharu pada keselamatan tenaga, tonggak berkembar strategi UK. Namun kehilangan bekalan Rusia sepatutnya mempercepatkan lagi peralihan kepada sumber yang mampan. Pengeluaran bahan api fosil baharu harus dihadkan pada perkara yang sangat diperlukan untuk memastikan lampu menyala semasa peralihan.

Apabila bercakap mengenai tenaga mampan, janji untuk mempercepatkan persetujuan perancangan untuk tenaga solar dan angin luar pesisir adalah menggalakkan. Tetapi kerajaan mengheret kakinya pada angin darat. Tenaga nuklear telah dikenal pasti sebagai keutamaan, dengan badan baharu untuk menyokong projek, tetapi rancangan sepatutnya jauh lebih maju daripada yang sedia ada. Rancangan untuk penebat rumah masih kecil. Kerajaan juga gagal menandingi usaha negara lain baru-baru ini untuk meningkatkan infrastruktur pengecasan kenderaan elektrik.

Kempen iklim memberi amaran pada hari Khamis bahawa mereka mungkin membawa kerajaan kembali ke mahkamah atas rancangannya. Bukan sahaja aktivis hijau, tetapi pelabur bersedia untuk meletakkan wang ke dalam tenaga hijau dan projek infrastruktur telah menyuarakan kekecewaan. Strategi terkini mempunyai beberapa langkah ke hadapan. Tetapi dalam “tindak balas nasional yang lebih penuh” yang dijanjikan kepada cabaran yang dicipta oleh IRA AS pada musim luruh, kerajaan masih mempunyai banyak perkara yang perlu dilakukan.

keluaran hk hari ini tercepat

sidney hari ini

totobet data sydney

hongkong hari ini keluar

totobet.sgp