site

Brussels bersetuju berurusan dengan Jerman dalam pertikaian mengenai larangan enjin pembakaran

Brussels telah bersetuju untuk mengecualikan kereta yang menggunakan jenis bahan api tertentu daripada undang-undang baharu EU yang akan mengharamkan penjualan enjin pembakaran mulai 2035, selepas Jerman mengancam untuk menyekatnya.

Frans Timmermans, pesuruhjaya iklim EU, tweet pada hari Sabtu bahawa Suruhanjaya Eropah telah “menemui perjanjian” dengan Berlin mengenai “penggunaan bahan api elektronik pada masa hadapan” selepas lebih tiga minggu rundingan untuk menyelamatkan undang-undang.

E-bahan api seperti e-metana atau e-kerosene dibuat dengan CO₂ yang ditangkap dan hidrogen yang dihasilkan daripada elektrik boleh diperbaharui atau rendah karbon. Mereka sering dianggap neutral karbon, tetapi teknologi ini berada di peringkat awal.

Menteri Pengangkutan Jerman Volker Wissing berkata: “Ini memberi laluan kepada kenderaan dengan enjin pembakaran dalaman yang menggunakan bahan api neutral CO₂ hanya untuk baru didaftarkan selepas 2035.”

Wissing telah mengumumkan awal bulan ini bahawa Berlin akan menyekat pemansuhan enjin pembakaran dalaman secara berperingkat di blok itu, hanya beberapa hari sebelum ia dijadual mendapat undian terakhirnya. Beliau mahukan pengecualian untuk e-bahan api untuk melindungi industri kereta Jerman, katanya.

Menurut beberapa penyelidikan, termasuk oleh persatuan pembekal automotif Clepa, pertukaran kepada kereta elektrik boleh menelan kos ratusan ribu pekerjaan dalam dekad akan datang kerana enjin elektrik memerlukan lebih sedikit bahagian daripada enjin pembakaran.

Pada hari Sabtu, Wissing berkata laluan dan jadual waktu telah dipersetujui untuk melaksanakan pengecualian daripada undang-undang baharu itu. Kategori berasingan akan ditambah kepada undang-undang untuk melindungi kereta yang hanya menggunakan e-bahan api, katanya. “Kami ingin ini selesai menjelang musim luruh 2024,” tambahnya.

Seorang pegawai suruhanjaya berkata bahawa pengumuman rasmi akan dibuat pada hari Selasa, apabila pemansuhan yang dirancang dijangka diluluskan oleh menteri tenaga EU.

Kumpulan hijau dan beberapa negara anggota EU, termasuk Perancis, telah mengkritik hebat langkah Jerman untuk memberikan pengecualian bahan api elektronik daripada undang-undang baharu itu. Pengeluar kereta termasuk Volvo dan Ford juga telah menyerang idea itu, mengatakan bahawa industri telah melabur banyak dalam kenderaan elektrik.

Undang-undang itu telah dipersetujui tahun lalu antara tiga institusi EU, termasuk majlis negara anggota; adalah amat jarang untuk tawaran sedemikian dibuka semula.

Perjanjian itu tidak memerlukan perubahan teks kepada undang-undang baharu tetapi akan mewujudkan kategori baharu kereta e-bahan api pada masa hadapan, kata seorang pegawai suruhanjaya. Dijangka enjin kenderaan perlu disesuaikan supaya ia boleh berjalan pada bahan api elektronik sahaja dan bukan pada bahan api fosil.

Laporan tambahan oleh Guy Chazan di Berlin

hasil result singapura

pengeluaran sidney hari ini

totobet sydney

result pengeluaran hk

sgp138