site

Brussels menyeru China untuk menggunakan pengaruhnya dengan Rusia untuk mengekang peperangan

Presiden Suruhanjaya Eropah telah menyeru Beijing untuk memainkan peranan “membina” dalam membawa keamanan ke Ukraine, sambil dia bersedia untuk lawatan bersama ke China dengan Emmanuel Macron dari Perancis.

Ursula von der Leyen memberitahu Financial Times dalam temu bual bahawa blok itu “dibimbangkan oleh [China’s] kedudukan persahabatan dengan Rusia”, tetapi berkata Beijing harus menggunakan hubungannya dengan Moscow untuk mengekang perang Kremlin, yang bermula lebih setahun lalu.

“China berada dalam kedudukan untuk mempengaruhi Rusia dengan cara yang membina, dan oleh itu mereka mempunyai tanggungjawab,” kata ketua suruhanjaya itu. “Anda tidak boleh berada di antara – anda tidak boleh berada di separuh daripada perintah antarabangsa.”

Dia menekankan bahawa semasa Presiden Xi Jinping telah melawat Moscow bulan lalu, beliau masih tidak membuat panggilan telefon kepada presiden Ukraine Volodymyr Zelenskyy.

“Jika ada satu negara yang boleh membawa Moscow mengubah pengiraannya, ia adalah China,” kata seorang pegawai Elysée menjelang lawatan negara tiga hari Macron ke negara itu.

Macron akan diiringi oleh von der Leyen, yang minggu lalu memberi amaran dalam ucapan bahawa cara Beijing berinteraksi dengan perang Vladimir Putin akan menjadi “faktor penentu” untuk masa depan hubungan antara China dan EU.

Pegawai Perancis itu juga menekankan keupayaan unik China untuk “mempunyai kesan perubahan permainan terhadap konflik” tetapi menambah bahawa ia boleh membantu atau membahayakan bergantung pada pilihannya.

Pegawai itu berkata Macron yakin adalah penting bagi Perancis untuk terlibat semula dengan China dan menjadikan hubungan dua hala itu “lebih boleh diramal”. Tetapi pegawai itu juga mengakui ketegangan geopolitik yang lebih luas yang “sangat kompleks dan sukar” untuk dilayari.

Paris berkata Macron akan mengadakan “sekitar enam atau tujuh jam” pertemuan dengan Xi dalam perjalanan yang akan bermula pada hari Rabu di Beijing dan berakhir di Guangzhou.

Beliau akan diiringi oleh menteri kewangan Bruno Le Maire dan menteri luar Catherine Colonna, dengan pemimpin perniagaan daripada kira-kira 50 syarikat termasuk kumpulan tenaga nuklear EDF dan kumpulan air dan sisa Veolia. Airbus juga akan berada dalam delegasi, dan kontrak untuk jet baharu sedang dirundingkan, kata Elysée.

Kehadiran wakil korporat menyerlahkan kepentingan berterusan kepada Eropah dalam hubungan perdagangannya yang meluas dengan China.

Perjalanan berprofil tinggi itu juga menandakan tawaran lanjut oleh Macron untuk memainkan peranan penting dalam usaha diplomatik berkenaan perang, sama seperti usahanya menjelang pencerobohan Rusia, apabila dia kerap mengadakan panggilan dengan Putin dan Zelenskyy.

Menjelang lawatan itu, pegawai Perancis dan China masih membincangkan isu di mana mereka mungkin boleh menjalin konsensus, seperti bantuan untuk penduduk awam.

China mahu menghidupkan semula perbincangan mengenai Perjanjian Komprehensif EU-China mengenai Pelaburan, perjanjian perdagangan yang tidak diratifikasi dan terhenti sejak 2021. Parlimen Eropah meletakkan pengesahan perjanjian itu selepas China mengenakan sekatan ke atas penggubal undang-undang sebagai tindakan balas terhadap larangan aset dan pembekuan perjalanan yang dikenakan oleh barat.

Von der Leyen juga menekankan kepentingan mengekalkan saluran diplomatik terbuka dengan Beijing, sambil menambah bahawa perang menandakan “detik penting” bagi kesatuan itu kerana ia berusaha mempertahankan ketenteraman antarabangsa.

Presiden suruhanjaya itu mahu “menjauhkan risiko” hubungan dengan Beijing di beberapa kawasan, dan bukannya mengamalkan pendirian AS mengenai pemisahan borong dari China.

Fu Cong, duta China ke EU, minggu lalu memberitahu FT bahawa dia optimis lawatan von der Leyen akan memupuk keputusan konkrit, termasuk perjanjian pelaburan yang terhenti. Dia berkata dia melihat “kuasa kuat” memihak untuk mengesahkannya, tetapi juga orang lain bekerja keras menentang proses itu.

Perjalanan dua pemimpin EU itu berbeza dengan keputusan setiausaha negara AS Antony Blinken untuk membatalkan lawatan ke China pada Februari. Ia berikutan lawatan sebelum ini oleh canselor Jerman Olaf Scholz, yang pergi ke Beijing pada November, dan perdana menteri Sepanyol Pedro Sánchez, yang pergi minggu lalu.

keputusan sgp hari ini

pembukaan sydney

togel.sidney

keluaran hk kemarin malam

totobet sgp result