site

Cabaran untuk mendapatkan semua sekutu NATO membelanjakan lebih banyak untuk pertahanan

Artikel ini ialah versi di tapak surat berita Europe Express kami. Daftar di sini untuk mendapatkan surat berita dihantar terus ke peti masuk anda setiap hari bekerja dan pagi Sabtu

Selamat Pagi. Brussels telah menawarkan kepada Jerman perjanjian kompromi untuk menyelamatkan larangan enjin pembakaran 2035 blok itu dan memastikan isu itu daripada tumpah ke sidang kemuncak pemimpin mulai esok. Dan dalam perubahan terbaru dalam saga Credit Suisse, Switzerland telah melarang bank yang gagal itu daripada membayar bonus tertunda kepada pekerjanya.

Hari ini, saya menerangkan bagaimana dorongan NATO untuk mendapatkan sekutu untuk mendaftar untuk membelanjakan “minimum” dua peratus daripada KDNK untuk pertahanan akan menjadikan tentera kecil Luxembourg sangat kaya, sementara menteri kesihatan Belanda memberitahu wartawan Belanda kami bahawa kesan jangka panjang Covid-19 memerlukan lebih perhatian.

kereta kebal bersalut emas?

Patutkah Luxembourg terpaksa membelanjakan wang sebanyak AS untuk pertahanan setiap orang? Itulah kebingungan yang dihadapi oleh para pemimpin Nato ketika mereka mendorong perikatan itu untuk melakukan perbelanjaan pertahanan yang minimum.

Konteks: Tahun lepas, hanya tujuh anggota NATO mencapai sasaran aspirasi yang ditetapkan pada 2014 untuk membelanjakan dua peratus daripada KDNK untuk pertahanan, walaupun ketika Rusia melancarkan perang di Ukraine. Setiausaha Agung NATO Jens Stoltenberg mahu bersetuju untuk menjadikan tahap itu “minimum” pada sidang kemuncak pakatan pada bulan Julai.

Kesederhanaan dan keupayaan untuk membandingkan ekonomi yang berbeza adalah yang memberikan “dua peratus” kuasanya. Tetapi ia juga menimbulkan sakit kepala apabila digunakan untuk negara kaya dengan populasi kecil dan tentera kecil. Masuk ke Luxembourg.

Kadipaten besar pada masa ini membelanjakan hanya 0.62 peratus daripada KDNK untuk pertahanan, terendah NATO (bar Iceland, yang tidak mempunyai tentera). Tetapi apabila dinyatakan oleh penduduk, itu bersamaan dengan $674 per kapita, lebih daripada perbelanjaan Jerman, Poland, Itali dan Sepanyol setiap kepala; dan hampir sama seperti Perancis.

Mencapai dua peratus bermakna meningkatkannya kepada kira-kira $2,180 setiap orang, sama seperti AS. Dengan kata lain, ia akan menjadi $1.8 juta untuk setiap 900 anggota tenteranya.

Seorang pegawai NATO mencadangkan negara boleh berbelanja lebih dengan membeli senjata untuk digunakan oleh sekutu lain. Satu lagi, kurang serius, mencadangkan ia melabur dalam beberapa tangki bersalut emas.

Walau bagaimanapun, ini menunjukkan bahawa walaupun penanda aras berguna untuk memujuk ibu negara untuk meningkatkan perbelanjaan, ia mengabaikan perbezaan besar dalam ekonomi dan keupayaan sekutu.

Berdasarkan perbelanjaan keseluruhan juga menutupi nuansa penting. Norway tidak mencecah dua peratus tetapi merupakan tonggak pertahanan Eropah utara. Negara-negara Baltik semuanya melakukannya, tetapi bergantung pada jet pejuang daripada ahli lain – ramai yang tidak mencapai sasaran – untuk melindungi ruang udara mereka.

Belgium dan Portugal berada di bawah kelas kerana gagal mencapai sasaran keseluruhan perbelanjaan NATO (masing-masing 1.18 dan 1.38 peratus daripada KDNK) dan satu lagi penanda aras memastikan sekurang-kurangnya satu perlima daripada perbelanjaan itu adalah untuk peralatan.

Secara keseluruhan, jumlah perbelanjaan pertahanan di seluruh Kanada dan sekutu NATO Eropah telah meningkat selama lapan tahun berturut-turut. Tetapi ia masih jauh di bawah sasaran 2014.

“Kami bergerak ke arah yang betul, tetapi kami tidak bergerak sepantas dunia berbahaya yang kami hadapi,” kata Stoltenberg semalam. “Majoriti sekutu boleh mencapai dua peratus dengan cepat.”

Carta du jour: Pergerakan licin

Pendapatan bajet Rusia daripada minyak telah jatuh sepanjang tahun lalu. Kremlin kini sedang merombak cukai ke atas syarikat minyak untuk menangkap bahagian harga minyak mentah yang lebih besar — ​​yang selalunya masih melebihi had harga minyak G7.

Kesudahan yang lama

Selagi Covid menimbulkan bayangan panjang terhadap ekonomi Eropah dan kualiti hidup rakyat, menteri kesihatan Belanda Ernst Kuipers mendesak Eropah untuk melakukan lebih banyak lagi untuk mencari rawatan untuknya, menulis Andy Bounds.

Kuipers memberitahu FT bahawa di negaranya, satu daripada lapan orang yang dijangkiti Covid melaporkan masalah kesihatan selepas itu.

“Ia tidak semestinya bermakna mereka semua tidak boleh bekerja atau pergi ke sekolah atau belajar, tetapi gejala yang berpanjangan sudah menjejaskan aktiviti kehidupan seharian mereka,” katanya.

Menurut anggaran oleh WHO, sekurang-kurangnya 17 juta orang menderita Covid yang lama di Eropah dalam dua tahun pertama wabak itu, dan berjuta-juta mungkin terpaksa hidup bersamanya untuk tahun-tahun akan datang.

Gejala selalunya berbeza mengikut orang, dan terdapat beberapa rawatan yang dikenal pasti, kata Kuipers.

Mengembalikan mereka yang terjejas ke pasaran pekerjaan membantu mengurangkan kekurangan pekerja yang kronik di EU.

Penyelidik sedang membincangkan isu itu, tetapi bekas doktor itu berkata saintis di seluruh EU cenderung untuk meniru satu sama lain.

“Kami melihat banyak penerbitan mengenai perkara ini, tetapi apabila anda menelitinya secara kritis, ternyata ramai daripada mereka memberikan jawapan kepada soalan yang sama, tetapi kemudian banyak jawapan lain masih tidak diketahui,” kata Kuipers.

Beliau mengalu-alukan ikrar pesuruhjaya kesihatan Stella Kyriakides minggu lalu untuk menubuhkan rangkaian pusat akademik untuk bekerjasama.

Selain itu, serta negara yang menggunakan belanjawan negara, Brussels harus “melabur wang EU tambahan,” katanya.

Apa yang perlu ditonton hari ini

  1. Suruhanjaya EU akan membentangkan undang-undang untuk memerangi pencucian hijau.

  2. Ursula von der Leyen dan Charles Michel bertemu wakil perniagaan dan kesatuan sekerja.

Sekarang baca ini

Britain selepas Brexit — Ikuti perkembangan terkini semasa ekonomi UK menyesuaikan diri dengan kehidupan di luar EU. Daftar di sini

Rahsia Perdagangan — Wajib dibaca tentang perubahan muka perdagangan antarabangsa dan globalisasi. Daftar di sini

Adakah anda menikmati Europe Express? Daftar di sini untuk menghantarnya terus ke peti masuk anda setiap hari bekerja pada pukul 7 pagi CET dan pada hari Sabtu pada tengah hari CET. Beritahu kami pendapat anda, kami suka mendengar daripada anda: europe.express@ft.com. Ikuti perkembangan terkini cerita Eropah @FT Eropah

resul singapura

sydney hari ini

keluaran sidney

keluaran hk

keluaran hk hari ini tercepat