site

CBI menghadapi dakwaan baru tentang salah laku seksual

CBI berkata pada hari Isnin bahawa ia sedang memperluaskan siasatan ke atas salah laku di badan perdagangan industri itu selepas dakwaan gangguan seksual, penggunaan kokain dan rogol muncul, berasingan daripada dakwaan terdahulu mengenai ketua pengarah Tony Danker.

Danker mengetepikan bulan lalu sementara menunggu hasil siasatan bebas oleh firma guaman Fox Williams terhadap dakwaan gangguan seksual yang dibuat terhadapnya oleh seorang pekerja wanita.

Siasatan yang diperluaskan akan meneliti dakwaan lanjut yang tidak berkaitan dengan dakwaan terhadap Danker. Mereka pertama kali dilaporkan dalam akhbar Guardian pada hari Isnin dan dibuat oleh lebih daripada sedozen wanita, yang kesemuanya adalah pekerja semasa atau bekas CBI.

Wanita terbabit mendakwa menjadi mangsa pelbagai bentuk gangguan seksual oleh pegawai kanan pertubuhan itu. Seorang mendakwa dia dirogol pada pesta kakitangan musim panas di atas bot di sungai Thames pada 2019. Seorang wanita kedua mendakwa telah diserang secara seksual pada acara yang sama.

Siasatan itu juga akan melihat dakwaan penggunaan kokain pada acara rasmi CBI.

Organisasi itu enggan mengulas mengenai dakwaan tertentu.

“CBI telah melayan dan terus memperlakukan semua hal tingkah laku di tempat kerja dengan penuh kesungguhan, itulah sebabnya bulan lepas, kami menugaskan penyiasatan menyeluruh oleh firma guaman bebas terhadap semua dakwaan baru-baru ini yang telah dikemukakan kepada kami,” kata CBI .

Ia menambah: “Ia akan menjejaskan proses penting ini dan merosakkan serta memudaratkan semua individu yang terlibat untuk mengulas dakwaan ini pada ketika ini. Kami tidak akan teragak-agak untuk mengambil sebarang tindakan yang perlu apabila siasatan selesai.”

Bidang rujukan penyiasatan telah diperluaskan berikutan dakwaan baharu itu, yang telah dibawa ke perhatian organisasi itu sejak dua minggu lalu. CBI menafikan sekeras-kerasnya cadangan bahawa ia mengendalikan siasatan dengan cara yang boleh menakutkan mangsa yang didakwa.

“Kami akan berasa ngeri jika sesiapa merasakan mereka tidak boleh bercakap mengenai sebarang kebimbangan jenis ini,” katanya.

“Ini bukan budaya yang kami akui atau akan bertolak ansur tetapi kami mempunyai sistem yang bebas sepenuhnya, termasuk pakar HR luar yang berdedikasi, untuk mendengar semua kebimbangan tersebut dan tidak akan teragak-agak untuk mengambil apa sahaja tindakan yang diperlukan untuk memastikan orang ramai tidak takut pembalasan. untuk tampil ke hadapan.”

Tony Danker, pengarah CBI, telah memperjuangkan kepelbagaian tempat kerja © Charlie Bibby/FT

Danker, yang telah memperjuangkan kepelbagaian tempat kerja dan keseimbangan jantina sejak mengambil alih jawatan ketua pengarah CBI pada 2020, telah memohon maaf dengan bersungguh-sungguh kerana menyebabkan kesalahan atau keresahan kepada mana-mana rakan sekerja, dan berkata bulan lalu ini “sama sekali tidak disengajakan”. Beliau berkata beliau memberi kerjasama sepenuhnya dengan semakan itu.

Siasatan yang diperluaskan datang pada saat yang sukar untuk CBI, yang mewakili beberapa perniagaan terbesar Britain seperti Tesco, Unilever, Deloitte dan Barclays, dan yang telah berusaha untuk memulihkan hubungan yang lebih kukuh dengan kerajaan selepas tempoh sukar di mana kedua-duanya bertelagah. kesan Brexit terhadap perniagaan British.

totobet singapura

totobet sdy hari ini

totobet sydney hari ini

togel hkg hari ini keluar

totobet sg