site

‘Cedera dan cedera’: Israel bergolak apabila Netanyahu terpaksa berundur

Benjamin Netanyahu telah mendominasi politik Israel selama hampir dua dekad, mengatasi pesaingnya dengan gabungan kekejaman dan kemahiran untuk menjadi perdana menteri paling lama berkhidmat dalam sejarah negara itu.

Tetapi pada hari Isnin, ahli politik yang licik itu terpaksa berbalik arah – sekurang-kurangnya buat sementara waktu – dalam usaha kerajaan sayap kanannya untuk merombak badan kehakiman, selepas menjerumuskan negara ke dalam krisis terbesar dalam beberapa dekad. Berikutan protes selama berbulan-bulan, Netanyahu menyerah kepada tekanan awam selepas keputusannya memecat menteri pertahanannya kerana mengkritik rancangan itu mencetuskan gelombang baru pergolakan dan mogok umum yang mengancam untuk melumpuhkan negara.

Ketika berita mengenai pemecatan itu tersebar lewat Ahad, puluhan ribu rakyat Israel membanjiri jalanan di seluruh negara untuk menyuarakan kemarahan mereka. Israel tidak lama lagi ditutup, kerana kesatuan sekerja menyeru pekerja untuk menurunkan alat, menghantar perbezaan pendapat yang beralun melalui institusi negara, dengan bank, kedutaan, pelabuhan dan juga Lapangan Terbang Ben Gurion menggantung perkhidmatan.

Netanyahu akhirnya bersetuju lewat pada hari Isnin untuk menangguhkan baik pulih sehingga sesi parlimen akan datang, selepas memastikan negara itu menunggu berjam-jam. Namun, walaupun konsesi itu mendorong kesatuan untuk membatalkan mogok, demonstrasi berterusan hingga malam Isnin, dengan penganjur memberi amaran bahawa mereka akan diteruskan sehingga perubahan akhirnya ditolak.

“Negara Israel cedera dan terluka,” kata ketua pembangkang Yair Lapid selepas Netanyahu turun separa. “Kami tidak perlu meletakkan plaster pada kecederaan tetapi merawatnya dengan betul.”

Penunjuk perasaan di Tel Aviv pada hari Isnin mengibarkan bendera Israel semasa protes terhadap rancangan baik pulih sistem kehakiman Benjamin Netanyahu © Ilia Yefimovich/dpa

Benih-benih krisis – digelar oleh beberapa yang terburuk dalam sejarah 75 tahun Israel – disemai selepas pilihan raya parlimen pada November, dan dengan pantas menjadi pertempuran untuk jiwa negara Yahudi.

Netanyahu, memerangi tuduhan rasuah dan dijauhi oleh bekas rakan kongsi arus perdana yang telah dia asingkan, dan sekutu ultraortodoksnya memeterai pakatan dengan kumpulan sayap kanan, yang diketuai oleh ultranasionalis pinggiran Itamar Ben-Gvir dan Bezalel Smotrich. Gerakan itu memberikan majoriti empat kerusi, mengembalikan Netanyahu yang memecahbelahkan ke jawatan selepas 18 bulan menjadi pembangkang.

Satu isu yang menyatukan gabungan itu, sayap paling kanan dalam sejarah Israel, ialah keinginan yang membara untuk mengekang badan kehakiman. Rombakan radikal – yang akan memberikan kerajaan dan sekutunya kuasa yang lebih besar untuk melantik hakim dan mengehadkan keupayaan mahkamah atas untuk membatalkan undang-undang – menjadi keutamaan.

Penyokong berhujah bahawa perubahan itu perlu untuk mengekang mahkamah yang terlalu aktivis yang telah menggunakan kuasa yang tidak pernah diberikan secara rasmi untuk menolak agenda sayap kiri yang partisan.

Tetapi pengkritik melihat baik pulih sebagai ancaman asas kepada penyemakan dan imbangan Israel yang akan melemahkan perlindungan minoriti, memupuk rasuah dan merosakkan ekonomi.

Penentangan terhadap rancangan itu membawa ratusan ribu rakyat Israel turun ke jalan untuk memprotes. Yang penting, mereka juga mendorong beribu-ribu anggota simpanan tentera untuk mengancam bahawa mereka akan menolak untuk berlatih.

Ini yang menyebabkan menteri pertahanan Yoav Gallant mengeluarkan amaran yang menyebabkan dia dipecat: bahawa polarisasi yang dijana oleh baik pulih yang dirancang itu menimbulkan “ancaman yang jelas, segera dan nyata” kepada keselamatan negara Israel.

Sesetengah pemerhati menganggap keputusan Netanyahu untuk membiarkan kerajaannya memulakan jalan radikal itu sebagai sebahagian daripada evolusi yang sedang dijalankan sejak dia didakwa atas tuduhan rasuah, penipuan dan pecah amanah pada 2020. Netanyahu sentiasa menafikan tuduhan itu, menolaknya sebagai pemburuan ahli sihir yang bermotifkan politik.

Selepas dakwaannya, Netanyahu menjadi “lebih agresif dan suka berperang berbanding badan kehakiman dan undang-undang dan agensi penguatkuasaan Israel,” kata Yohanan Plesner, presiden Institut Demokrasi Israel, sebuah badan pemikir. “Dia juga semakin bersekutu dengan unsur-unsur yang paling terpinggir dan melampau dalam masyarakat Israel.”

Yang lain melihat rancangan untuk melakukan perubahan radikal melalui parlimen dalam masa beberapa bulan selepas memegang jawatan sebagai salah perhitungan yang menggariskan sejauh mana rakan kongsi Netanyahu — dan bukannya dia — mengawal stereng kerajaan.

“Saya tidak fikir dia sudah berubah,” kata Aviv Bushinsky, bekas penasihat Netanyahu yang bertukar penganalisis politik. “Mungkin dia fikir selepas kemenangan dalam pilihan raya ini bahawa dia lebih kuat daripada dia.”

Shalom Lipner, yang bekerja di bawah Netanyahu dan kini seorang felo kanan di badan pemikir Majlis Atlantik, berkata perdana menteri telah memilih untuk “menunggang belakang harimau” dengan bertaruh dia boleh mengawal Ben-Gvir dan Smotrich.

Tetapi kesannya, katanya, ialah gabungan sayap kanan, yang telah mencetuskan ketegangan dengan rakyat Palestin di Tebing Barat yang diduduki dan mengeruhkan hubungan dengan jiran Israel, berisiko menjejaskan warisan Netanyahu: kestabilan, ekonomi yang berkembang pesat dan hubungan yang lebih baik dengan negara-negara Arab bahawa perdana menteri veteran telah lama meminang.

Itamar Ben-Gvir, kiri, dan Bezalel Smotrich pernah menjadi ultranasionalis pinggiran tetapi kini memegang jawatan dalam kerajaan © Gil Cohen-Magen/AFP/Getty Images

Di sebalik pergolakan, dan ketegangan gabungan terbongkar sejak beberapa hari kebelakangan ini, penganalisis berkata masih terlalu awal untuk menghapuskan kerajaan, kerana Netanyahu mahupun rakan kongsinya tidak mempunyai alternatif yang lebih baik.

“Pihak sayap kanan tidak akan mendapat peluang lagi untuk memiliki 64 [seats in Israel’s 120-seat parliament] dalam masa terdekat. Netanyahu tahu, mereka sepatutnya tahu,” kata Roni Rimon, perunding politik yang menjalankan kempen yang memulakan penggal kedua Netanyahu pada 2009.

Plesner memberi amaran agar tidak meremehkan Netanyahu, sambil menunjukkan bahawa pemimpin Likud itu tidak mungkin menghadapi sebarang cabaran dari kalangannya sendiri. ,” katanya.

Walaupun Plesner yakin bahawa perundangan reformasi kehakiman “dalam skop dan cara mereka mahu meluluskannya sudah mati,” jika komponen utama dikekalkan dalam desakan berikutnya apabila parlimen kembali pada bulan Mei perjuangan akan bermula semula.

“Ini bermakna kita tidak memasuki keamanan dalaman dalam masyarakat Israel, sebaliknya gencatan senjata selama satu setengah bulan.”

result singapore hari ini

pengeluaran angka sdy

togel.sdy

hongkong yang keluar malam ini

t0t0bet hk