site

China berikrar pemeriksaan lebih ketat terhadap juruaudit termasuk firma Big Four

China telah berjanji untuk meningkatkan pengawasan juruaudit antarabangsa dan tempatan ketika Presiden Xi Jinping cuba menghapuskan risiko kepada sistem kewangan negara selepas beberapa siri kegagalan korporat besar-besaran dalam kalangan kumpulan harta dan perbankan.

Zhu Zhongming, naib menteri kewangan, memberitahu Sharon Thorne, pengerusi global Deloitte, bahawa Beijing akan “menguatkuasakan disiplin kewangan dengan tegas” dan meningkatkan penelitian terhadap firma perakaunan di China “termasuk Empat Besar”, menurut kenyataan kementerian kewangan. .

Amaran itu, yang dikeluarkan ketika kedua-duanya bertemu di Beijing, menandakan bermulanya penelitian yang lebih ketat terhadap sektor itu dan ketidaktentuan yang meningkat dalam industri perakaunan dan perundingan mengenai masa depan Deloitte, PwC, KPMG dan EY di China. Dekad yang dihabiskan untuk membina kedudukan peneraju pasaran dalam ekonomi kedua terbesar di dunia telah terjejas oleh gelombang keputusan kewangan yang tertangguh dan kemungkiran oleh syarikat yang mereka audit.

Bulan ini, kementerian kewangan menyerahkan Deloitte rekod denda $31 juta dan menggantung operasinya di Beijing selama tiga bulan selepas siasatan mendedahkan “kekurangan serius” dalam auditnya ke atas China Huarong Asset Management, seorang pengurus hutang lapuk milik kerajaan yang memerlukan $6.6 bn bailout yang disokong kerajaan pada 2021.

Tekanan ke atas Deloitte datang di tengah-tengah kebimbangan industri bahawa firma Empat Besar akan dihentikan secara berperingkat daripada mengaudit perusahaan milik negara China, yang membentuk kira-kira satu perempat daripada keluaran dalam negara kasar negara.

PwC dan KPMG telah disiasat di Hong Kong kerana kerja pengauditan ke atas dua syarikat China — kumpulan hartanah berhutang Evergrande dan Bioteknologi China Medical Technologies yang tersenarai di AS.

Zhu berkata kerajaan masih menyokong firma perakaunan antarabangsa, termasuk Deloitte, yang beroperasi di China selagi mereka mematuhi undang-undang tempatan, tetapi dia juga memberi amaran kepada Thorne bahawa kumpulan itu perlu “mempelajari pengajaran” daripada hukuman atas audit Huarongnya.

Menurut kenyataan kementerian kewangan, Thorne berkata Deloitte menerima denda itu dan berjanji untuk mengemukakan cadangan pembetulan untuk menambah baik piawaian pengauditannya.

Beliau enggan menjawab soalan lanjut di luar Forum Pembangunan China di Beijing. Thorne adalah antara ramai pemimpin perniagaan barat, termasuk Tim Cook dari Apple dan Vincent Clerc dari Maersk, menghadiri forum itu, ketika China membuka semula kepada dunia selepas tiga tahun diasingkan di bawah kawalan ketat koronavirus Xi.

Xi, yang memulakan penggal ketiga dalam tempoh lima tahun berkuasa, mengetatkan penyeliaan sistem kewangan China ketika beliau memusatkan kawalan untuk cuba mengelak kejutan ekonomi.

Bulan lalu, parlimen setem getah negara menggantikan badan pemerhati perbankan, Suruhanjaya Kawal Selia Perbankan dan Insurans China, dengan agensi baharu untuk menyelia semua perniagaan kewangan, selain daripada sektor sekuriti. China juga menubuhkan suruhanjaya pimpinan parti untuk menjadi badan perancangan dan penyelarasan sektor kewangan menyeluruh.

Firma perakaunan dan pekerja tempatan juga menghadapi penelitian yang lebih teliti. Zhu memberi amaran bulan ini bahawa kementerian akan meningkatkan kempennya dan menubuhkan “wayar ketegangan tinggi” untuk menghapuskan salah laku perakaunan dan penipuan.

result data singapore

pengeluar sidney

sdy togel

keluaran togeĺ hongkong hari ini 2020

www.totobet.com singapore