site

China masih belum memutuskan peranan pendamai Ukraine, kata Kyiv

China masih “menguji dasar” sama ada ia mahu terlibat sepenuhnya dalam proses damai untuk menamatkan perang Rusia menentang Ukraine, kata menteri luar Ukraine.

Dmytro Kuleba memberitahu Financial Times bahawa Beijing belum membuat keputusan sama ada untuk melabur sepenuhnya dalam pembrokeran rundingan penamatan perang atau untuk memperhebat sokongannya untuk Moscow, termasuk melalui pembekalan senjata.

“China sedang menguji lapangan, dari segi proses damai, sama ada masanya telah tiba untuk mereka memainkan peranan atau tidak,” kata Kuleba.

Beijing masih tidak menerima permintaan daripada presiden Ukraine Volodymyr Zelenskyy untuk perbualan dengan rakan sejawatannya dari China Xi Jinping walaupun China cuba meletakkan dirinya sebagai bakal pendamai. Kedua-dua pemimpin itu tidak bercakap sejak pencerobohan besar-besaran Rusia pada Februari tahun lalu.

Ibu negara Barat telah menyatakan keraguan tentang pernyataan prinsip China untuk menamatkan perang, yang dikeluarkannya bulan lalu. Tetapi pegawai di Kyiv berminat untuk terlibat dengan Beijing.

Kuleba berkata, menteri luar China Qin Gang awal bulan ini memberi jaminan kepadanya bahawa China tidak akan menyediakan senjata kepada Rusia. Kyiv tidak melihat bukti bahawa ia sudah pun berbuat demikian.

Dmytro Kuleba berkata beliau telah diyakinkan oleh rakan sejawatannya dari China bahawa Beijing tidak akan menyediakan senjata kepada Rusia © Kementerian Luar Negeri Ukraine

Tetapi Kuleba berkata beliau menjelaskan kepada pegawai China bahawa “adalah sangat tidak wajar untuk mencuba dan meletakkan kedudukan yang sama dengan sokongan ketenteraan yang diberikan kepada Ukraine dan sokongan ketenteraan yang diberikan kepada Rusia.

“Ukraine menggunakan haknya untuk mempertahankan diri untuk melindungi integriti wilayahnya. Dan oleh itu negara-negara yang menyediakan senjata kepada Ukraine, mereka membantu untuk mempertahankan Piagam PBB.”

Negara-negara yang menyediakan senjata kepada Rusia akan “menjadi rakan sejenayah dalam jenayah pencerobohan dan dalam pencabulan integriti wilayah negara berdaulat,” katanya.

“Jika prinsip asas dasar luar China adalah menghormati integriti wilayah, maka kami tidak melihat sebarang penjelasan atau hujah yang rasional mengapa ia adalah sah untuk menyediakan senjata kepada Rusia.”

Beberapa hari sebelum pencerobohan, presiden China merujuk kepada “perkongsian tanpa had” dengan rakan sejawatannya dari Rusia Vladimir Putin, dan Xi melawat Moscow dalam lawatan negara minggu lepas sebagai tanda sokongan kepada Kremlin. Tetapi Kuleba berkata penilaian perisikan Ukraine adalah bahawa Rusia “benar-benar marah dengan sikap China dan kekurangan sokongan yang datang dari China”.

China “tidak akan membenarkan Rusia runtuh” ​​tetapi “mereka memerlukan Rusia yang lemah untuk membuat konsesi kepada China, untuk menyediakan sumber mereka”, katanya.

Eksport minyak dan gas Rusia ke China telah melonjak sejak setahun lalu kerana pasaran barat telah ditutup.

Ukraine sedang bersiap sedia untuk serangan balas lewat musim bunga ini dalam usaha untuk menghalau tentera Rusia keluar dari selatan dan timur negara itu. Bagi kebanyakan rakyat Ukraine dan penyokong barat mereka, ia dilihat sebagai detik penentu untuk Kyiv mencapai kejayaan medan perang atau berisiko meninggalkan kebuntuan yang menghalang sokongan AS dan Eropah lagi dan mendorong Ukraine ke arah kompromi yang menyakitkan.

Tetapi Kuleba berkata naratif momen buat atau rehat adalah berbahaya bagi Ukraine, kerana jika ia goyah ia akan menguatkan mereka di barat yang mahu mendorong Kyiv berkompromi dengan Moscow.

“Kita harus melawan dengan segala cara persepsi serangan balas sebagai pertempuran yang menentukan dalam perang,” katanya.

Semua peperangan adalah satu siri pertempuran, tambahnya, dan jika serangan ini dilihat sebagai kritikal tetapi tidak menghasilkan “100 peratus pembebasan wilayah kita” maka “sesetengah orang mungkin mengatakan ini adalah pertempuran terakhir yang menentukan dan kini kita telah untuk memikirkan senario alternatif. Untuk Kyiv, tiada alternatif kepada pemulihan penuh integriti wilayah.”

Kuleba berkata setiap kerajaan yang menyokong Ukraine pada masa ini mempunyai suara minoriti yang akan mendesak agar bantuan dan gencatan senjata diperlahankan, walaupun “aliran perdana dominan sekarang” adalah keazaman untuk terus menolak Rusia.

“Mereka ada di mana-mana, di Washington, di Berlin, di Paris, di London. Mereka akan cuba melakukan sesuatu yang kreatif mengikut barisan Minsk III,” katanya. Dia merujuk kepada perjanjian Minsk I dan Minsk II, yang diuruskan oleh Paris dan Berlin, yang gagal menamatkan perang di Donbas di timur Ukraine, dan yang dianggap oleh ramai orang Ukraine sebagai menguntungkan Moscow.

Ditanya sama ada kerajaan barat dihalang daripada memberikan sokongan ketenteraan yang lebih besar kepada Ukraine, termasuk senjata jarak jauh, kerana kebimbangan peningkatan Rusia, Kuleba berkata: “Hujah eskalasi adalah alasan, bukan hujah.”

Setiap permintaan Ukraine untuk senjata yang lebih canggih dari barat pada mulanya telah dipenuhi dengan kebimbangan bahawa Kremlin boleh meningkatkan perang, melibatkan NATO, atau menggunakan senjata nuklear taktikal, katanya. “Hujah ini gagal setiap kali.”

AS setakat ini enggan memberikan Ukraine peluru berpandu jarak jauh untuk sistem roket berpandu ketepatan Himars kerana bimbang ia boleh digunakan untuk menyerang sasaran di Rusia.

Ukraine berkata ia memerlukan keupayaan serangan sedemikian untuk menyerang pusat komando dan kawalan, penyimpanan senjata dan penumpuan tentera yang telah dipindahkan oleh tentera Rusia daripada jarak peluru berpandu yang telah dibekalkan kepada tentera Kyiv.

resul.sgp

pengeluaran angka sydney

keluaran sidney hari ini

angka keluaran hongkong malam ini

totobet net singapore