site

China memberi pembuat cip kuasa baharu untuk membimbing pemulihan industri

China memberi segelintir syarikat cip paling berjayanya akses yang lebih mudah kepada subsidi dan lebih banyak kawalan ke atas penyelidikan yang disokong kerajaan, kerana mengetatkan kawalan AS ke atas akses kepada teknologi canggih memaksa pemikiran semula besar-besaran dalam pendekatan Beijing untuk menyokong sektor itu.

Memupuk kerjasama yang lebih erat dengan sekumpulan syarikat terpilih datang selepas kerajaan menggoncang strategi teknologinya bulan ini dengan penubuhan suruhanjaya sains parti Komunis baharu dan Kementerian Sains dan Teknologi yang diperkukuh semula.

Chipmakers Semiconductor Manufacturing International (SMIC), Hua Hong Semiconductor dan Huawei, serta pembekal peralatan Naura dan Advanced Micro-Fabrication Equipment Inc China, akan menjadi antara mereka yang mendapat manfaat daripada peralihan dasar itu, menurut orang yang mengetahui perkara itu.

Segelintir yang terpilih akan mendapat akses kepada pembiayaan kerajaan tambahan tanpa perlu mencapai matlamat prestasi yang diperlukan sebelum ini. Mereka juga akan dapat memainkan peranan yang lebih besar dalam projek penyelidikan yang disokong kerajaan, mengurangkan pengaruh syarikat milik kerajaan dan institut akademik.

“Kerajaan China akan memberi subsidi kepada syarikat-syarikat ini untuk menghasilkan dan menggunakan alat pembuatan cip setempat tanpa sebarang had pembiayaan, hanya untuk mengatasi sekatan AS,” kata seorang yang mempunyai pengetahuan langsung tentang peralihan dasar itu.

Langkah itu adalah pengakuan secara diam-diam bahawa dasar-dasar sebelumnya yang memberi subsidi besar-besaran dan sering tidak disasarkan bagi industri semikonduktor untuk membina keupayaan domestik telah tidak berjaya dan bukan lagi satu pilihan, dengan China memerlukan tindak balas yang berbeza terhadap sekatan ketat AS terhadap pembangunan industrinya. .

“China telah membazirkan terlalu banyak wang untuk penyelidikan tidak berfungsi untuk memintas sekatan tanpa menuai,” kata seorang pegawai kerajaan yang bekerja rapat dengan pembuat cip China. “Sudah tiba masanya untuk membuang khayalan dan menyalurkan semua sumber yang mungkin ke dalam syarikat, dengan keupayaan untuk membimbing industri keluar daripada kesengsaraan.”

Liberalisasi untuk segelintir orang ini berlaku ketika China melihat industrinya lumpuh oleh sekatan pentadbiran Biden terhadap eksport cip termaju, manakala perjanjian tiga hala antara AS, Jepun dan Belanda ditetapkan untuk menghalangnya daripada memperoleh peralatan pembuatan kerepek terkini.

China perlu mempercepatkan pembangunan pengganti tempatan, kata penganalisis, tetapi ia bukan satu tugas yang mudah. “Pasti ada kesakitan dalam menggantikan peralatan dengan alternatif domestik, tetapi ia tidak dapat dielakkan,” kata Lucy Chen, naib presiden Isaiah Research yang berpangkalan di Taipei.

Campur tangan langsung Beijing dengan pelaburan besar telah gagal menghasilkan banyak kelebihan teknologi, menurut eksekutif industri. Seorang pengurus di pembuat kerepek domestik menyebut sebagai contoh percubaan untuk membuat peralatan litografi untuk pembuatan kerepek, di mana penyelidikan telah dijalankan sejak 2006.

“Litografi tempatan telah diperiksa dan disahkan oleh ahli akademik, bukan jurutera industri,” kata eksekutif itu, yang tidak mahu namanya disiarkan kerana sensitiviti perkara itu. “Peralatan ini hanya boleh digunakan secara teori, dan tiada pengeluar cip yang pernah berani mengaktifkan mesin sedemikian dalam fabrik mereka.”

Pakar industri masih berhati-hati tentang sejauh mana penerimaan kerajaan China terhadap kebimbangan industri.

“Langkah pertama mungkin yang paling sukar, iaitu menerangkan keadaan sebenar industri dan keperluan kami kepada pegawai,” kata seorang eksekutif dari pembuat alat cip China. “Pegawai dan pelabur hanya mendengar berita baik.”

SMIC, Hua Hong, Huawei, Naura dan Advanced Micro-Fabrication Equipment Inc China tidak menjawab permintaan untuk mengulas.

keluaran result sgp

sdy hari ini

keluaran sydney hari ini

keluaran togeĺ hongkong hari ini 2020

resulhk