site

China ‘tegas menentang’ penjualan paksa TikTok

China berkata ia “tegas menentang” sebarang penjualan paksa TikTok, mengecam permintaan Washington agar aplikasi media sosial itu memutuskan hubungan dengan negara asalnya menjelang perbicaraan penting di AS pada Khamis.

“Memaksa penjualan TikTok akan merosakkan keyakinan pelabur dari seluruh dunia, termasuk dari China, terhadap pelaburan di Amerika Syarikat,” kata kementerian perdagangan China. Ia menambah: “China dengan tegas menentangnya.”

Ia memberi amaran bahawa penjualan atau pelupusan TikTok melibatkan “eksport teknologi” yang perlu diluluskan oleh kerajaan China.

Tindakan Beijing untuk mempertimbangkan perselisihan yang timbul adalah apabila ketua eksekutif TikTok, Shou Zi Chew akan memberi keterangan di hadapan Kongres, dalam penampilan yang akan membantu menentukan masa depan aplikasi itu di AS.

TikTok, yang dimiliki oleh kumpulan ByteDance yang berpangkalan di Beijing, digunakan oleh lebih 150 juta rakyat Amerika. Pegawai AS telah memetik kebimbangan keselamatan negara untuk menuntut pemilik Chinanya menjual kepentingan mereka dalam syarikat media sosial itu atau berpotensi menghadapi larangan.

Syarikat itu menghadapi tuntutan yang sama menjelang penghujung pentadbiran Trump, dengan pegawai China akhirnya menambah algoritma cadangan peribadi ke senarai eksport terkawalnya untuk memastikan mereka boleh menyekat perjanjian sedemikian.

Beijing juga telah melantik seorang pegawai parti Komunis sebagai pengarah di entiti utama ByteDance di China, yang membangunkan algoritma TikTok, yang mempunyai hak untuk mengundi pada mana-mana spin-off atau pelupusan.

TikTok selama bertahun-tahun cuba untuk menggambarkan dirinya sebagai kumpulan antarabangsa yang mempunyai hubungan terhad dengan China tetapi tuntutan kuat Beijing terhadap aplikasi itu akan menjadikan pengisytiharan sedemikian lebih sukar untuk dijual di Washington.

“Ini bukan sesuatu yang China boleh berundur,” kata Li Chengdong, ketua badan pemikir teknologi Haitun. “Tuntutan yang dibuat oleh AS, tidak mungkin kerajaan China boleh bersetuju dengannya, walaupun untuk ByteDance ia akan menjadi sukar.”

Li menambah: “Jika anda tidak berkompromi antara satu sama lain, kedua-dua pihak akan kalah pada akhirnya. Ia serupa dengan pemisahan ekonomi China-AS.”

Dalam keterangan bertulis yang disiarkan sebelum perbicaraan, Chew akan memberitahu jawatankuasa tenaga dan perdagangan Dewan Perwakilan: “TikTok tidak pernah berkongsi, atau menerima permintaan untuk berkongsi, data pengguna AS dengan kerajaan China. TikTok juga tidak akan memenuhi permintaan sedemikian jika permintaan itu pernah dibuat.”

Chew juga bersedia untuk memberitahu penggubal undang-undang AS bahawa 60 peratus saham ByteDance dimiliki oleh pelabur global, manakala 20 peratus dimiliki oleh pekerja dan 20 peratus lagi oleh pengasasnya Zhang Yiming. Tetapi keterangannya tidak menyatakan bahawa Zhang mempunyai kawalan pengundian ke atas syarikat itu dengan cara memiliki kelas saham yang berasingan.

ByteDance tidak segera menjawab permintaan untuk komen.

toto bet singapura

pngluaran sdy hr ini

totobet sidney

hk prize keluar

totobet singapore hari ini