site

‘Credit Suisse adalah sebahagian daripada sejarah kita’: negara terkejut mencerna keruntuhan bank

Bagi kebanyakan orang di Switzerland, berita bahawa Credit Suisse akan diselamatkan daripada keruntuhan oleh saingan tempatan UBS disambut dengan rasa tidak percaya yang mengejutkan.

Malah penduduk Paradeplatz, pusat perbankan Zurich, yang ditala dari segi kewangan, telah pergi ke hujung minggu dengan gembira tanpa sebarang petunjuk bahawa pemberi pinjaman – dianggap sebagai institusi nasional – sedang menghadapi krisis eksistensi, tanpa mengira masalah yang menyakitkan baru-baru ini.

“Saya seram. Seram sahaja,” kata Roger Köppel, seorang ahli politik dengan parti sayap kanan Swiss People dan ketua pengarang majalah ekonomi mingguan Weltwoche. “Ia satu malapetaka. Credit Suisse adalah sebahagian daripada sejarah kami — hampir setua sejarah kami! Ia adalah lambang bank Switzerland.”

Bagi Köppel dan ramai lagi, persoalan serius kini mesti dijawab tentang bagaimana sejarah yang begitu terkenal itu telah berakhir secara tiba-tiba.

Hanya seminggu yang lalu pengawal selia Finma dan Bank Negara Switzerland dengan yakin meyakinkan pelabur bahawa Credit Suisse tidak menghadapi sebarang isu yang membimbangkan dengan kunci kira-kira atau akses kepada kecairannya.

Tetapi dalam satu siri mesyuarat hujung minggu rahsia yang diatur oleh kerajaan di Bern, mereka telah memaksa bank itu berkahwin dengan senapang patah, menjanjikan berbilion-bilion jaminan kepada pelamarnya yang enggan dan menguap SFr16bn ($17bn) bon bawahan, menimbulkan kemarahan pelabur berpendapatan tetap. dunia.

“Kejatuhan nama rumah seperti itu di Zurich adalah memalukan pusat kewangan Switzerland dan malangnya, krisis itu tidak terhad kepada Credit Suisse,” kata Thomas Borer, bekas diplomat kanan Switzerland, pekerja Credit Suisse dan ketua organisasi itu. pasukan petugas yang pernah membantu bank Switzerland menyelesaikan hutang mereka kepada mangsa Holocaust yang terselamat.

“Dekad salah urus di banyak bank – jangan kita lupa bahawa UBS telah diselamatkan pada tahun 2008 oleh pembayar cukai Switzerland – bukan sahaja merosakkan Credit Suisse tetapi akhirnya mencemarkan jenama Switzerland,” tambahnya. “Dan itulah yang membuat saya marah.”

Roger Köppel: ‘Cara pengambilalihan ini telah diatur secara politik adalah serangan terhadap peraturan kami dan perintah berasaskan undang-undang’ © dpa picture alliance/Alamy

Sebaik sahaja berita mengenai perjanjian kontroversi kerajaan mendarat – diumumkan pada sidang akhbar yang diadakan secara tergesa-gesa pada petang Ahad dan digubal menggunakan kuasa membolehkan kecemasan yang tersedia untuk kabinet – Ahli Parlimen Switzerland mula bertindak balas dengan terkejut.

Pemanggilan semula parlimen tergempar – yang tidak sepatutnya bermesyuarat sehingga Mei – kini dalam kad, dengan dua daripada empat parti terbesar negara sudah menyokong langkah itu. Di antara mereka mereka mempunyai lebih daripada cukup undi untuk mencetuskan sidang khas parlimen.

Di bawah sistem politik Switzerland yang sangat berdevolusi, parlimen diperlukan untuk mengesahkan keputusan tergempar yang diambil oleh kerajaan. Tidak jelas betapa mudahnya ia akan meluluskan rakit langkah mudah tunai dan jaminan kredit Bern telah berjanji kepada UBS untuk memudahkan penghadamannya terhadap saingannya.

Parti Sosial Demokrat telah pun berjanji untuk mengundi bagi siasatan parlimen khas untuk menahan langkah bank dan kerajaan — dan sentimen itu hampir dikongsi secara universal merentasi spektrum politik.

“Kami menuntut akaun lengkap tanggungjawab politik,” kata presiden bersama parti Cedric Wermuth dalam satu kenyataan melalui e-mel. “Ini terpakai kepada Finma, kepada Bank Negara Switzerland, dan kepada bekas dan pegawai semasa dalam jabatan kewangan,” tambahnya, sambil berkata pengurusan di Credit Suisse perlu dipertanggungjawabkan “bertanggungjawab dan bertanggungjawab” atas kerosakan yang disebabkan oleh mereka.

Akar Credit Suisse dalam masyarakat Switzerland adalah mendalam. Pengasasnya Alfred Escher ialah Ur-Patrician Switzerland: seorang ahli perniagaan yang berkuasa dan menteri kerajaan yang dihormati sebagai bapa industri Switzerland. Selain mengasaskan pendahulu Credit Suisse, Schweizerische Kreditanstalt (nama ditukar pada 1992), beliau ialah pencipta syarikat insurans Swiss Life dan Swiss Re, dan ETH, universiti terkemuka dunia Zurich.

Credit Suisse, sementara itu, yang membiayai kereta api terkenal Switzerland.

“Kehilangan Credit Suisse juga merupakan kehilangan identiti Switzerland,” kata Hans Gersbach, seorang profesor ekonomi di ETH. “Ia memainkan peranan penting dalam pembangunan Switzerland moden ke tahap kesejahteraan materialnya sekarang.”

Alan Mudie, ketua pegawai pelaburan Woodman Asset Management yang berpangkalan di Zug, yang telah bekerja dalam perbankan Switzerland selama 30 tahun yang lalu, berkata “Credit Suisse memainkan peranan yang sangat penting dalam pembangunan ekonomi Switzerland sejak setengah abad yang lalu. untuk melihatnya hilang secara tiba-tiba adalah mengejutkan.”

Beberapa jenis perjanjian, kata Mudie, adalah penting. “Menjelang akhir minggu lalu, jangka masa Credit Suisse untuk pulih selepas berbulan-bulan masalah telah menyusut dari tahun ke jam,” tambah Mudie, sambil menyatakan bahawa kelajuan resolusi itu mencerminkan kerajaan Switzerland. Bagaimanapun, beliau berkata keputusan untuk menghapuskan pemegang bon kelihatan semakin bermasalah.

Jan-Egbert Sturm, pengarah institut ekonomi KOF Switzerland, berkata perjanjian itu adalah “langkah penting dan perlu”, sambil menambah: “apa yang kami tidak mahu ialah saudara Lehman yang lain – terutamanya yang dicetuskan dari Switzerland”.

Bagaimanapun, beliau berkata isu itu boleh ditangani lebih awal. Dan sememangnya, bagi kebanyakan orang, kini terdapat persoalan tentang bagaimana pihak berkuasa Switzerland membenarkan acara berpusing dengan begitu cepat dan tidak bertindak lebih awal untuk meyakinkan pasaran dan mengekalkan Credit Suisse sebagai usaha berterusan.

“Jika bola salji mula jatuh ke bawah bukit maka anda menghadapi masalah,” kata Sturm, “dan cara sokongan disampaikan minggu lepas tidak mencukupi untuk menghentikan bola salji daripada bergolek.”

Bagi Köppel dan parti Rakyat Switzerland, yang disokong oleh satu daripada empat pengundi Switzerland, terdapat persoalan tentang mengapa kerajaan tidak mengambil alih Credit Suisse sendiri, untuk mengekalkan institusi nasional.

“Saya bukan seorang pelindung, saya seorang lelaki pasar, tetapi ini adalah kes yang sangat istimewa,” kata Köppel. “Cara pengambilalihan ini telah diatur secara politik adalah serangan terhadap peraturan dan perintah berasaskan undang-undang kami.”

SVP telah mempersoalkan secara terbuka motivasi menteri kewangan yang baru dilantik Karin Keller-Sutter, yang merupakan calon parti Liberal Switzerland.

Tetapi mereka yang menyokong Credit Suisse dan rakan sebayanya sebagai institusi mempunyai sedikit masa lagi untuk jurubank yang bekerja di sana.

Borer mengimbas kembali bagaimana ahli politik Switzerland pernah menjadi perhatian, seperti tentera, apabila ahli bank terkenal negara itu datang ke parlimen. Kini, rasa hormat itu hilang. “Hubungan cinta sudah berakhir,” kata Borer, yang melihat peraturan baharu di Switzerland sebagai satu kepastian.

Orang ramai sama-sama bosan dengan pegawai bank yang pernah mereka sanjung.

Pada penghujung 1970-an, dalam usaha awal di PR awam, Credit Suisse memberikan beribu-ribu topi ski berwarna terang yang dihiasi dengan inisialnya. Seperti yang dinyatakan oleh Luzerner Zeitung, sebuah akhbar Switzerland, tahun ini, topi – yang kini dijual dengan harga lebih daripada SFr80 setiap satu – telah menjadi pelaburan yang lebih baik sejak setengah abad yang lalu daripada saham dalam bank.

keluaran singapura

keluaran sidney hari ini

togel hongkonģ tadi malam

resulhk