site

Cucu Mussolini — bayangan panjang fasisme di Itali

September lalu, apabila Giorgia Meloni melakar kemenangan yang telah lama diramalkan dalam pilihan raya umum Itali untuk menjadi bukan sahaja perdana menteri wanita pertama di negara itu tetapi juga yang pertama daripada parti yang menjejaki warisan ideologinya kembali kepada Benito Mussolini, penganalisis bergelut untuk mencari perkataan yang tepat. untuk menggambarkan politiknya. Adakah dia dan parti Fratelli d’Italia (Brothers of Italy) dia “neo-fasis”, “pasca-fasis”, “kanan sekali” atau hanya “nasionalis-konservatif”? Dan betapa bimbangnya kita semua?

Semasa kempen, Meloni berusaha untuk mengenepikan perkataan F, mengatakan bahawa fasisme “diserahkan kepada sejarah”. Pada masa itu dan di pejabat, dia juga telah memberi jaminan tentang dasar yang dimaksudkannya, meletakkan dirinya sebagai pro-Nato dan pro-Ukraine, Atlantikis dalam dasar luar negara tetapi juga bertekad dalam rangka kerja Eropah mengenai ekonomi, euro dan juga migrasi.

Pasaran kewangan telah mengambil kerajaannya dengan tenang. Terdapat beberapa pertengkaran dengan Perancis mengenai pendatang tanpa izin, dan kerajaan Meloni telah mengambil tindakan keras terhadap bot penyelamat NGO di Mediterranean. Tetapi dalam isu itu dia tidak lagi jauh dari arus perdana Eropah, dan janji-janji Britain baru-baru ini untuk membawa masuk pengusiran automatik bagi pendatang tanpa izin telah menjadikan dasar Itali kelihatan hampir munasabah.

Jadi adakah perkataan F sebenarnya telah “diserahkan kepada sejarah” di Itali? Tidak begitu, seperti yang ditunjukkan oleh buku yang berguna oleh David Broder, seorang ahli sejarah British yang telah lama bermastautin di Itali.

Sebagai permulaan, frasa mengenepikan seperti itu telah digunakan selama beberapa dekad oleh pemimpin parti pendahulu kepada Fratelli d’Italia, namun ahli terus menunjukkan kecintaan yang kuat dan tidak segan silu untuk sejarah itu. Dan di samping usaha-usaha pasca perang untuk mengesahkan semula, kumpulan yang berkaitan dengan parti-parti pasca-fasis terlibat dalam tindakan keganasan keganasan, yang digelar sebagai “strategi ketegangan”, yang paling terkenal dengan pengeboman Piazza Fontana 1969 di Milan dan pengeboman stesen Bologna 1980.

Meloni telah berusaha untuk menyekat apa yang dia panggil “nostalgia” dalam partinya. Kesukarannya ialah arus utama yang menghubungkan pelbagai parti dan gerakan sayap kanan selepas perang dengan Mussolini dan fasisme bukanlah nostalgia untuk tindakan fasis tertentu sebagai keinginan untuk menganggap sejarah Itali pada separuh pertama abad ke-20 sebagai sah dan bangga. sebahagian daripada identiti negara.

Dalam hal ini, golongan kanan Itali boleh dibandingkan dengan golongan nasionalis dalam parti Liberal Demokratik yang memerintah Jepun, termasuk mendiang perdana menteri mereka Shinzo Abe. Dalam pandangan revisionis Abe, dosa utama yang dilakukan oleh Jepun sebelum tahun 1945 bukanlah kekejaman tenteranya, yang dia cuba untuk menafikan atau mengecilkan, tetapi setelah kalah dalam perang Pasifik, sebaliknya bagi pihak kanan Itali kesilapan utama yang dibuat oleh Mussolini adalah bersekutu dengan dirinya sendiri. kepada Adolf Hitler dan dengan itu akhirnya menjadi punca yang kalah.

Sama seperti nasionalis Jepun seperti itu suka memainkan episod di mana negara mereka boleh melihat dirinya sebagai mangsa, jadi episod dipetik dalam Cucu Mussolini kerana membentuk bahagian penting peringatan fasis kontemporari adalah detik-detik mangsa. Satu daripadanya, yang diperingati sejak 2005 oleh “Hari Peringatan”, ialah pembunuhan besar-besaran “foibe” terhadap orang Itali oleh partisan Yugoslavia di sempadan Friuli-Venezia Giulia semasa dan selepas perang dunia kedua.

Sejarah adalah identiti, dan politik identiti adalah bahagian penting dalam rayuan Fratelli d’Italia. Sejak memasuki kerajaan, ia telah memainkan pandangan konservatif tentang budaya Itali Katolik berhubung isu seperti hak LGBT+, ibu tumpang dan kewarganegaraan, dan telah mendapat ganjaran dengan peningkatan lagi dalam tinjauan pendapat. Namun begitu, polisi ini mahupun Meloni bukanlah sesuatu yang baharu atau unik kepada partinya. Pendirian gabungannya hampir sama dengan apa yang diamalkan oleh gabungan yang diketuai pada 1994, 2001-06 dan 2008-11 oleh Silvio Berlusconi, seorang lelaki yang terkenal dengan mengatakan bahawa Mussolini adalah “pemimpin yang baik” yang menghantar orang pergi “bercuti”.

Berita baiknya ialah kejayaan Fratelli d’Italia tidak membayangkan bahawa fasisme tiba-tiba dibangkitkan di Itali. Berita buruknya ialah kebangkitan telah berlangsung selama beberapa dekad sekarang, dan idea-idea yang berkaitan dengan fasisme dikongsi secara meluas di seluruh pihak kanan. Parti-parti itu, yang secara umumnya bekerjasama lebih padu berbanding parti kiri, telah memperoleh 35-45 peratus undi dalam dua pilihan raya umum yang lalu. Sama ada ini harus menyebabkan kebimbangan berpanjangan bergantung kepada dua perkara.

Pertama, sama ada gabungan itu membuat sebarang percubaan serius untuk memperbaharui perlembagaan Itali untuk memusatkan kuasa dalam jawatan presiden yang dipilih secara langsung, yang hak itu, dengan kepercayaannya terhadap kerajaan yang tegas, berharap untuk mengawal. Ini telah dicadangkan oleh Meloni, tetapi sukar untuk melihat bagaimana reformasi sedemikian boleh dicapai, memandangkan keperluan untuk perubahan perlembagaan diluluskan melalui referendum.

Yang kedua ialah sama ada kumpulan serpihan dikaitkan dengan pilihan yang betul untuk keganasan semasa beberapa krisis masa depan, dan bagaimana kerajaan Meloni bertindak balas jika mereka melakukannya. Itali hari ini adalah tempat yang lebih aman berbanding semasa tahun 1970-an, ketika “strategi ketegangan” neo-fasis berada di kemuncaknya. Lama-lama semoga kekal begitu.

Cucu Mussolini: Fasisme di Itali Kontemporari oleh David Broder, Pluto Press £17.99, 240 muka surat

Bill Emmott ialah bekas editor The Economist dan pengarang ‘Good Italy, Bad Italy’

Sertai kumpulan buku dalam talian kami di Facebook di Kafe Buku FT

resul sgp hr ini

toto sydney

sydney hari ini togel

hongkong malam ini keluar

sg totobet