site

Daikin Jepun menyasarkan India sebagai hab pembuatan penyaman udara dan pam haba

Daikin Industries Jepun menyasarkan untuk menjadikan India hab pengeluaran terbesarnya untuk eksport, kerana syarikat penghawa dingin terbesar dunia itu menyasarkan hampir tiga kali ganda produk Made in India yang dihantar ke luar negara menjelang 2025.

Dalam temu bual dengan Financial Times, ketua eksekutif Masanori Togawa berkata usaha Eropah untuk mengurangkan pergantungan kepada tenaga Rusia dan peraturan alam sekitar yang lebih ketat telah memberikan kumpulan itu “peluang terbesar” untuk mengembangkan jualan produk pemanasan cekap tenaga seperti pam haba dan telah mendorong syarikat itu untuk mempertimbangkan untuk mengeluarkannya di India.

“Kami secara aktif meningkatkan pengeluaran pam haba, tetapi jika Eropah menguatkuasakan peraturan yang lebih ketat untuk menghendakinya pada skala penuh menjelang 2030, kami masih tidak akan dapat memenuhi permintaan yang mencukupi dengan pengeluaran kami di rantau ini,” kata Togawa di syarikat itu. ibu pejabat di Osaka.

“India akan bertukar menjadi pasaran gergasi seperti China pada masa hadapan, kerana kelas pertengahan dan orang kaya berkembang dengan pesat. Selain menumpukan pengeluaran [mass-market air-conditioning] produk di India, kami juga akan mempertimbangkan untuk membuat pam haba dalam negara yang dieksport ke luar negara,” katanya.

Syarikat itu mempunyai salah satu bahagian pasaran terbesar dalam pasaran pam haba Eropah bersama-sama dengan Panasonic Jepun dan telah merancang untuk meningkatkan kapasiti pengeluaran pam haba empat kali ganda di Eropah menjelang 2025. Untuk membantu mencapai sasaran, ia akan menubuhkan kilang khusus di Poland dan meningkatkan pengeluaran di kemudahan sedia ada di Jerman, Belgium dan Republik Czech.

Di India, Daikin sedang membina kilang baharu yang akan mula beroperasi pada Ogos, menjadikan penghawa dingin dan pemampat bilik, komponen utama. Ia meningkat dua kali ganda dalam pasaran di mana hanya 5 peratus rumah mempunyai penghawa dingin. Syarikat itu juga akan menyasarkan untuk mengeksport produk penghawa dingin Made in India ke 100 pasaran pada 2025, meningkat daripada 30 pada 2021.

Meneruskan strategi pemerolehan yang agresif, pengeluar yang berpangkalan di Osaka itu telah berkembang pesat di luar pasaran rumahnya yang semakin mengecil untuk menjadi pengeluar peralatan penyaman udara terkemuka dunia mengikut jualan. Pada tahun 2006, ia memperoleh OYL saingan Malaysia dengan harga ¥232bn ($1.7bn) dan terus berkembang di AS dengan pemerolehan $3.7bn Goodman Global pada 2012.

Dengan kenaikan harga tenaga global yang meningkatkan jualan penghawa dingin cekap tenaganya di Eropah, AS dan Asia, syarikat itu telah meramalkan rekod keuntungan operasi untuk tahun kedua berturut-turut, dengan keuntungan dijangka meningkat 18 peratus kepada ¥372bn dalam tahunnya hingga Mac.

Walaupun begitu, kumpulan Jepun juga telah dilanda kekurangan cip dan terpaksa menyesuaikan diri dengan gangguan rantaian bekalan berikutan penutupan Covid-19 di China. Pada Mac 2021, Daikin mula mengeluarkan peralatan penapisan udara juga di sebuah kilang di Jepun yang sebelum ini hanya dibuat di China.

Syarikat itu telah mula mereka bentuk semikonduktor tersuainya sendiri, dalam usaha untuk mengurangkan pergantungannya pada serba guna yang semakin sukar diperoleh.

“Bergantung kepada satu syarikat atau satu wilayah [to procure components and manufacture products] akan menjadi sangat sukar jika masalah berlaku di sana. Semasa pandemik, kami telah membina sistem sandaran untuk mendapatkan dan membangunkan pengganti,” kata Togawa.

keluaran hk malam ini

hasil pengeluaran sidney

togel sydnèy hari ini 2023 hari ini keluar

data pengeluaran hk hari ini

pengeluaran sgp hari ini tercepat