site

Dakwaan Trump mendorong negara yang berpecah-belah ke dalam babak baru huru-hara

Donald Trump adalah presiden Amerika yang memusnahkan norma selama empat tahun bergolak di Rumah Putih. Kini, dengan juri besar Manhattan menjatuhkan dakwaan jenayah terhadapnya pada petang Khamis, Trump dan AS sekali lagi menceroboh ke wilayah yang belum dipetakan – mungkin berbahaya.

Berita mengenai undian juri besar telah mengubah spekulasi baru-baru ini bahawa Alvin Bragg, seorang peguam daerah Manhattan penggal pertama, mungkin goyah dalam komitmennya terhadap kes memecahbelahkan yang dilancarkan empat tahun lalu oleh pendahulunya, Cyrus Vance.

Ia juga berjaya menggemparkan negara yang kelihatan terbiasa dengan kekacauan Trump selepas tuduhan campur tangan Rusia dalam pilihan raya 2016, dua pemecatan, keengganan untuk mengambil bahagian dalam peralihan kuasa secara aman, dan juga pemberontakan yang membawa maut.

Partisan mengetepikan upacara musim bunga pada hari pembukaan musim besbol dan bergegas ke media sosial dan televisyen kabel untuk mengulangi perkara biasa: dakwaan itu adalah contoh keadilan yang akhirnya dilaksanakan — atau contoh sistem keadilan yang dipolitikkan yang digunakan tanpa henti mengganggu seorang lelaki bujang. Trump menyokong yang terakhir.

“Ini adalah penganiayaan politik dan campur tangan pilihan raya di peringkat tertinggi dalam sejarah,” tulisnya dalam satu kenyataan sejurus selepas peguamnya dimaklumkan mengenai dakwaan itu. “Malah sebelum saya mengangkat sumpah sebagai presiden kamu . . . Demokrat Kiri radikal – musuh lelaki dan wanita yang bekerja keras di Negara ini – telah terlibat dalam pemburuan ahli sihir.”

Lindsey Graham, senator Carolina Selatan dan sekutu Trump, memberi amaran kepada Fox News bahawa dakwaan itu akan “memusnahkan Amerika”. Mengenai Bragg dia berkata: “Dia telah membuka kotak Pandora menentang jawatan presiden itu sendiri.”

Penganalisis politik membuat spekulasi tentang bagaimana pertuduhan itu akan memberi kesan kepada ikatan unik Trump dengan pengundi Republikan manakala ahli sejarah memanggil Nixon ketika mereka membahaskan maksudnya untuk jawatan presiden.

Reaksi tunggal datang daripada Yusef Salaam, ahli Central Park Five, sekumpulan pemuda kulit hitam yang telah dipenjara secara salah kerana merogol seorang pelari wanita kulit putih pada 1989. Pada masa itu, Trump telah merampas selera orang ramai untuk membalas dendam dengan mengeluarkan iklan akhbar muka surat penuh yang menggesa hukuman mati. “Karma,” Salaam, kini calon untuk majlis bandaran, berkata dalam satu kenyataan.

Bagaimanapun ternyata, dakwaan itu akan menjalinkan Trump secara kekal dengan Bragg, seorang lelaki yang dalam beberapa hal adalah kerajang sempurnanya: seorang graduan Sekolah Undang-undang Harvard berusia 49 tahun berkulit hitam yang terkenal dengan perangai yang sekata dan tabiat mengelak daripada perhatian.

Malah sebelum Khamis, Bragg telah menjadi tokoh kebencian di kalangan konservatif. Sejak memegang jawatan lebih sedikit daripada setahun yang lalu dia telah mendesak untuk mengurangkan pemenjaraan dan berkata pejabatnya tidak lagi akan mendakwa banyak kesalahan tanpa kekerasan. Semasa berbuat demikian, dia mengejar Trump untuk bayaran $130,000 kepada bintang filem dewasa yang mendakwa mempunyai hubungan dengannya pada 2006, yang dinafikan Trump.

Michael Cohen, yang sebagai peguam dan pembetul Trump pernah berkata dia akan “mengambil peluru” untuk bosnya, sebaliknya menyalahkannya. Dia memberitahu juri besar bahawa dia telah membuat pembayaran bagi pihak calon ketika itu sebelum pilihan raya 2016 untuk membeli Daniels berdiam diri.

Berita mengenai dakwaan itu hanya meningkatkan ketegangan yang menyelubungi kes itu kerana negara menunggu untuk dibongkar oleh mahkamah supaya rakyat boleh menilai sendiri pertuduhan itu. Itu boleh berlaku pada hari Jumaat atau mengambil masa beberapa hari.

Kemudian akan ada drama penyerahan akhirnya Trump kepada penguatkuasa undang-undang di New York City. Ia dijangka berlaku pada hari Selasa, apabila beliau mungkin menjadi bekas presiden Amerika pertama yang mengalami pukulan cawan, cap jari dan penghinaan lain terhadap sistem keadilan jenayah.

“Pada penghujung hari, dia mungkin bekas presiden tetapi setakat jam lima petang ini, dia adalah defendan yang didakwa,” kata Dan Horwitz, bekas pendakwa raya yang mengetuai latihan pertahanan kolar putih di McLaughlin Stern.

Namun Trump akan memerlukan perhatian khusus. Bandar itu, sebagai contoh, telah mengekalkan kehadiran polis yang ramai berhampiran mahkamah di bawah Manhattan selepas Trump meramalkan penahanannya dan menggesa penyokongnya untuk memprotes, membangkitkan ketakutan berulangnya 6 Januari. Namun, seperti yang dinyatakan Horwitz, “secara keseluruhannya , dia akan dilayan seperti orang lain”.

Satu kesalahan yang sedang dilakukan oleh DA, menurut beberapa orang yang diberi taklimat mengenai perkara itu, memfokuskan pada cara Trump membayar balik Cohen untuk pembayaran tersebut. Menurut Cohen, mereka telah direkodkan secara palsu dalam rekod syarikat sebagai perbelanjaan undang-undang.

Memalsukan rekod perniagaan adalah salah laku — iaitu jenayah yang kurang serius — di bawah undang-undang negeri New York. Ia meningkat kepada tahap jenayah yang boleh membawa hukuman penjara empat tahun jika pemalsuan itu dilakukan untuk menyembunyikan jenayah lain. Dalam kes ini, jenayah itu boleh menjadi pelanggaran kewangan kempen kerana bayaran itu akan membantu tawaran Rumah Putih Trump.

Walau bagaimanapun, kedutan adalah bahawa kemungkinan pelanggaran kewangan kempen adalah masalah undang-undang persekutuan. Tidak jelas kepada peguam jika undang-undang negeri New York dan undang-undang persekutuan boleh digabungkan dengan cara sedemikian. Seorang bekas kakitangan DA memanggilnya “tembakan bank” – dan satu yang belum pernah dicuba sebelum ini.

Karen Friedman Agnifilo, yang menghabiskan masa terbaik selama tiga dekad di pejabat Manhattan DA, bersetuju bahawa ia “tidak diuji secara sah” tetapi “kes penting untuk dibawa” bagaimanapun.

Bagi skeptik, perbandingan yang jelas ialah kes John Edwards. Calon presiden Demokrat pernah ditahan pada 2011 selepas didapati dia telah mengemudi hampir $1 juta daripada penderma kempen kepada seorang perempuan simpanan yang mengandung anak dalam kandungan. Pembayaran dibuat semasa kempen Edwards 2008, dan membenarkan wanita itu bersembunyi.

Selepas menafikan sebarang penglibatan dalam pembayaran itu, Edwards akhirnya berkata mereka bukan untuk tujuan politik tetapi untuk melindungi isterinya yang sedang tenat. Juri membebaskannya atas satu pertuduhan dan buntu pada lima yang lain.

Beberapa peguam bela percaya Trump boleh mengemukakan hujah yang sama. Sementara itu, Cohen, seorang penjenayah yang disabitkan dengan rekod sumpah bohong, akan menjadi saksi yang bermasalah, sekurang-kurangnya.

Ada kemungkinan keterangan Cohen boleh disokong oleh Allen Weisselberg, bekas ketua pegawai kewangan lama Pertubuhan Trump. Manhattan DA masih menimbang pertuduhan jenayah terhadap Weisselberg berhubung amalan lama syarikat itu menaikkan nilai hartanahnya untuk mendapatkan faedah seperti pinjaman bank atau perlindungan insurans dengan syarat yang lebih baik, menurut beberapa orang yang mengetahui perkara itu.

Weisselberg sedang menjalani hukuman penjara lima bulan selepas mengaku bersalah atas penipuan cukai. Pendakwa raya tidak berputus asa terhadap apa yang, setakat ini, merupakan percubaan yang mengecewakan untuk memujuknya supaya bekerjasama menentang Trump.

Walaupun mengetepikan muslihat itu, pakar undang-undang lain percaya Bragg terikat untuk membawa kes selepas mendedahkan salah laku – apa pun akibatnya. “Rasanya seperti satu kesalahan sebenar kepada saya,” kata Celeste Koeleveld, rakan kongsi di Clifford Chance, yang menggelar undang-undang penyimpanan rekod sebagai alat yang sah yang digunakan oleh pendakwa raya untuk memastikan perniagaan jujur.

Mengenai kesan politik, Koeleveld berkata: “Anda tidak boleh melakukan apa yang didakwa berlaku di sini dan bertindak kasar terhadap undang-undang kerana anda adalah presiden.”

Laporan tambahan oleh Joe Miller

sgp result tercepat

sydney togel

toto sydney

hasil hongkong tadi malam

totobet net singapore