site

Dana pasaran wang membengkak lebih $273bn apabila pelabur menarik deposit daripada bank

Goldman Sachs, JPMorgan Chase dan Fidelity adalah pemenang terbesar daripada pelabur yang mencurahkan wang tunai ke dalam dana pasaran wang AS sejak dua minggu lalu, apabila kejatuhan dua bank serantau AS dan perjanjian menyelamat untuk Credit Suisse menimbulkan kebimbangan mengenai keselamatan deposit bank.

Lebih daripada $273bn telah membanjiri dana pasaran wang setakat ini pada bulan Mac, menjadikannya bulan aliran masuk terbesar sejak kedalaman krisis Covid-19, menurut penyedia data EPFR.

Dana wang AS Goldman telah mengambil hampir $52bn, peningkatan 13 peratus, sejak 9 Mac, sehari sebelum Silicon Valley Bank diambil alih oleh pihak berkuasa AS. Dana JPMorgan menerima hampir $46bn dan Fidelity mencatatkan aliran masuk hampir $37bn, menurut data iMoneyNet setakat pagi Jumaat.

Dana pasaran wang biasanya memegang aset berisiko rendah yang mudah untuk dibeli dan dijual, termasuk hutang kerajaan AS yang bertarikh pendek. Hasil yang tersedia pada kenderaan ini kini adalah yang terbaik dalam beberapa tahun kerana ia meningkat dengan kadar faedah, yang telah dinaikkan ke paras tertinggi 15 tahun oleh Rizab Persekutuan AS dalam usahanya untuk mengekang inflasi. Terdapat aliran masuk bersih yang lebih kecil pada Januari dan Februari, menetapkan peringkat untuk suku terkuat bagi dana wang AS sejak wabak wabak koronavirus tiga tahun lalu.

Kadar aliran masuk telah meningkat dalam tempoh dua minggu yang lalu, terutamanya daripada pendeposit besar yang mencari tempat selamat. Walaupun pegawai AS bersetuju untuk menghentikan semua deposit di SVB dan Signature Bank, yang gagal pada hujung minggu yang sama, mereka tidak menjamin deposit yang melebihi $250,000 di institusi lain.

“Kami melihat peralihan kepada dana pasaran wang oleh setiap segmen pelabur,” kata Ashish Shah, ketua pegawai pelaburan untuk pelaburan awam di Goldman Sachs Asset Management. “Memandangkan turun naik yang kita lihat dalam pasaran, setiap pelabur perlu bertanya kepada diri sendiri: adakah profil risiko tunai saya sepadan [my overall risk profile]dan adakah saya cukup pelbagai di antara pilihan?”

Lonjakan aliran bulan ini membantu mendorong keseluruhan aset dalam dana wang kepada rekod $5.1tn pada hari Rabu, menurut penyelidikan dari Bank of America.

Data daripada Institut Syarikat Pelaburan menunjukkan wang itu mengalir secara khusus ke dalam dana yang memegang hutang kerajaan AS, yang dianggap sebagai destinasi paling selamat. Apa yang dipanggil dana utama, yang memegang hutang bank dan kertas korporat, mempunyai aliran keluar yang kecil. Aliran masuk terbesar telah disalurkan kepada dana yang dikaitkan dengan bank mewah Wall Street dan syarikat pelaburan terbesar.

Data Rizab Persekutuan yang dikeluarkan pada hari Jumaat menunjukkan deposit bank merosot pada minggu hingga 15 Mac, daripada $17.6tn kepada $17.5tn, dan deposit di bank-bank kecil menurun daripada $5.6tn kepada $5.4tn.

Neel Kashkari, presiden Fed Minneapolis, pada hari Ahad berkata tekanan dalam sektor perbankan membawa AS lebih hampir kepada kemelesetan.

“Ia pasti membawa kita lebih dekat,” kata Kashkari di CBS’s Face the Nation. “Apa yang tidak jelas bagi kami ialah berapa banyak tekanan perbankan ini membawa kepada masalah kredit yang meluas.”

Sara Devereux, ketua global kumpulan pendapatan tetap Vanguard, berkata: “Dana pasaran wang telah menyaksikan aliran yang luar biasa dalam beberapa minggu kebelakangan ini, dengan aliran terbesar ke dalam dana pasaran wang kerajaan. Sebahagian daripada itu adalah kerana penerbangan ke kualiti selepas ketakutan dengan penutupan bank, tetapi ia juga kerana hasil untuk pasaran wang pada masa ini sangat menarik.”

Kumpulannya mempunyai hampir $12bn aliran masuk, meletakkannya di tempat keenam di belakang tiga teratas dan Charles Schwab dan Federated Hermes.

Data ICI menunjukkan sebahagian besar aliran datang daripada pelabur institusi tetapi pelanggan runcit juga beralih ke dana wang.

Andrzej Skiba, ketua pendapatan tetap BlueBay AS di RBC Global Asset Management, berkata: “Apabila anda mengalami gegaran dalam pasaran dengan tahap ketidakpastian yang tinggi mengenai bahagian utama ekonomi dan di seluruh dunia, bukan hanya di AS, yang pertama dorongan adalah untuk pergi ke arah keselamatan.”

Skiba menambah: “Memandangkan hasil yang ditawarkan, dana pasaran wang menawarkan bukan sahaja hasil yang baik, tetapi juga banyak keselamatan untuk pelabur.”

Beliau berkata kebanyakan aliran masuk dilaburkan dalam terbitan rekod daripada Bank Pinjaman Rumah Persekutuan — ia bertindak balas kepada permintaan besar untuk mudah tunai daripada bank ahlinya yang cuba meyakinkan pendeposit tentang kestabilan mereka.

“Kami secara amnya melihat permintaan kukuh untuk pasaran wang, sebahagiannya disebabkan oleh hasil yang teguh yang ditawarkan, sementara sebahagiannya mencerminkan jumlah kecairan yang besar dana menyediakan kepada kedua-dua pelabur institusi dan runcit, walaupun dalam (atau terutamanya di tengah-tengah) pasaran yang tidak menentu,” Skiba berkata.

Dana pasaran wang antarabangsa, yang lebih kecil pada mulanya, melihat arah aliran yang kurang ketara. Tetapi dana antarabangsa BlackRock telah menerima $16 bilion dalam aliran masuk antarabangsa sejak 9 Mac, dan GSAM menerima $6 bilion, menurut iMoneyNet.

Laporan tambahan oleh Felicia Schwartz di Washington

totobet+sgp

pembukaan sydney

togel sd

result pengeluaran hk

pengeluaran singapore