site

Dari Florida ke New York dan kembali: dua hari yang nyata di dunia Trump

Ia adalah adegan biasa keadilan kolar putih Amerika: seorang defendan berwajah tegas duduk di antara peguam berharga tinggi di bilik mahkamah Manhattan.

Tetapi dalam kes ini, ia adalah luar biasa. Defendan ialah Donald Trump. Apabila dia mengaku tidak bersalah sebelum jam 3 petang di New York pada hari Selasa, presiden ke-45 AS itu menjadi pemegang pertama jawatan itu menjawab tuduhan jenayah.

Perjalanan Trump ke bilik mahkamah hakim Manhattan yang lebih rendah Juan Merchan, pada hari musim bunga yang indah, adalah kemuncak penyiasatan empat tahun yang bermula dengan dakwaan janggal yang melibatkan bekas Playboy model dan bintang lucah dan kini telah menjadi, seperti yang dikatakan oleh seorang penyokong Trump, Paul Ingrassia, “detik rubrik untuk negara”.

Di luar bilik perbicaraan, kegilaan negara yang berpecah-belah berkecamuk dalam lingkungan taman bandar kecil di mana mereka yang menyayangi dan membenci Trump menyalak sesama sendiri melintasi penghadang logam dan kadang-kadang bertempur. Ramai yang datang bersenjatakan kamera dan suapan media sosial yang membolehkan mereka memainkan peranan utama dalam cermin mata mereka sendiri.

Seperti bandar itu sendiri, pihak bekas presiden mengandungi ramai orang: Blacks for Trump, Latinos for Trump, peminat pindaan kedua, suri rumah Long Island, seorang wanita dewasa yang memakai lampin, seorang lelaki yang ingin memulihkan peraturan perbankan Glass-Steagall, Komunis China penentang parti menyeru pembebasan Miles Guo, Hasidic Trumpists, dan seseorang yang mengarak kaki peragawati dengan tali pinggang kesucian.

Terdapat cakap-cakap tentang pedofil dan darah kanak-kanak. Terdapat juga bau busuk ganja dan bunyi hon dan dakwaan yang tidak terikat dengan fakta atau alasan. Di atas semua itu, terdapat keyakinan bahawa pihak lain mampu melakukan kejahatan dan ini adalah wujud.

“Ia sama ada ini atau mati,” kata seorang wanita yang memakai baju yang mengiklankan kepatuhannya kepada teori konspirasi QAnon.

Berdekatan, trio lelaki mengibarkan bendera Trump dan melaungkan: “Dua jantina!” Di mana lawan mereka yang sama ganas menjerit: “Persetan kamu!” Dan: “Fasis!”

Marco Rubio, Senator Republikan Florida yang cita-cita presidennya sendiri telah dimusnahkan melalui pembedahan oleh Trump lapan tahun lalu dengan nama tunggal – “Marco Kecil” – kelihatan bercakap untuk sebahagian besar negara di luar dataran itu apabila dia berputus asa: “Hari ini adalah hari yang buruk untuk kita semua, dan kita semua akan menyesalinya untuk masa yang lama.”

Tarikh Trump dengan keadilan bermula di tempat yang sama di mana kerjaya politiknya bermula: Menara Trump. Bekas presiden itu berlepas masuk ke New York lewat petang Isnin dari Palm Beach, Florida menaiki pesawatnya, Trump Force One. Kaki lima di sekitar bangunan pencakar langit Fifth Avenue yang ikonik dipenuhi dengan banyak watak yang sama yang akan muncul di taman itu sehari kemudian.

Walau bagaimanapun, hanya di luar kerangka televisyen kabel, bandar ini berjalan seperti biasa. Pelancong yang kebingungan sekali-sekala akan berlalu, bertanya: pasal apa ni? Penduduk Manhattan yang keras cenderung untuk melelapkan mata – satu lagi gangguan yang perlu ditanggung di bandar yang penuh dengan mereka.

Dengan memakai pakaian perang adatnya, kemeja putih dan tali leher merah, Trump kelihatan menentang sehingga meraup muka. Dalam pandangan singkat itu, perangainya mengingatkan calon dominan yang mengintai Hillary Clinton di pentas debat presiden.

Tetapi sesuatu seolah-olah berubah pada masa iring-iringannya bertolak keesokan harinya dalam pemanduan yang menentukan ke kompleks mahkamah pusat bandar, di mana dia akan menyerahkan cap jari tetapi terhindar daripada penghinaan mugshot atau “perp” berjalan.

“Menuju ke Lower Manhattan, Mahkamah. Nampak sangat SUREAL — WOW, mereka akan MENANGKAP SAYA,” tulis Trump di laman media sosialnya.

‘Blacks for Trump’ adalah salah satu kumpulan yang membantah menyokong Donald Trump © Leonard Munoz/AFP/Getty Images

Penunjuk perasaan anti-Trump

Penunjuk perasaan lain melahirkan rasa gembira dengan dakwaan Donald Trump © Gina M Randazzo/ZUMA Press Wire/dpa

Di dalam bilik mahkamah, Trump – seperti banyak defendan di hadapannya – kelihatan dikurangkan dengan beratnya keadilan AS. Beberapa jam sebelum itu, dia telah mengejek hakim Merchan di media sosial sebagai “SANGAT BERPARTISAN” dan menuduhnya mengetuai “MAHKAMAH KANGAROO!!!”

Kini dia dihalang, sesekali menconteng pada pad nota sementara peguamnya bercakap. “Saya buat, Yang Berhormat,” balas Trump yang tidak hormat pada satu ketika, apabila ditanya oleh hakim sama ada dia faham bahawa dia boleh dikeluarkan dari bilik mahkamah pada masa hadapan jika dia mengganggu.

Di luar, helikopter berdengung di atas kepala dan orang ramai kacau. Mereka telah kecewa dengan penampilan kelam-kabut daripada Marjorie Taylor Greene, wakil Georgia yang merupakan ahli teori konspirasi dan penyokong Trump yang bersemangat, dan rakan sekerjanya dari Republikan, ahli fabul bersiri George Santos. (“Jew-ish, Jew-ish!” seseorang mengejek, merujuk kepada dakwaan palsu Santos tentang warisannya.)

Seorang penyokong Trump yang telah mengembara dari Massachusetts dan, pada mulanya, gembira, kelihatan layu ketika hari berlalu. Satu protes, katanya, telah bertukar menjadi sarkas dan kemudian pertunjukan aneh.

Di Washington, presiden Joe Biden jauh dari drama itu, berkumpul dengan sekumpulan penasihat sains membincangkan topik kecerdasan buatan dan mengelak soalan tentang kesusahan Trump.

Jika Trump kelihatan terdedah, begitu juga Alvin Bragg, peguam daerah Manhattan yang, lebih kurang setahun selepas permulaan yang tersandung dalam tugas itu, membawa kes paling berat dalam sejarah pejabat yang terkenal. Bragg tidak ditemani oleh phalanx biasa pendakwa raya dan ejen FBI ketika dia menghadapi akhbar. Dia berkata sedikit dan kelihatan gugup.

Beberapa pakar undang-undang melahirkan rasa was-was apabila juri besar menyerahkan dakwaan minggu lalu. Apabila ia akhirnya dibuka pada hari Selasa, mendedahkan 34 pertuduhan jenayah, sentimen itu kekal.

Seorang bekas pendakwa raya yang berkhidmat di bawah Manhattan DA Robert Morgenthau yang legenda menyebutnya sebagai “kes yang boleh dibicarakan” – bermakna ia boleh pergi ke mana-mana.

Menjelang 3.30 petang, Trump telah keluar dari mahkamah dan bergegas ke Lapangan Terbang LaGuardia, dan akhirnya, keselamatan kelab Mar-a-Lagonya di Palm Beach. Petang itu, penentangan itu kembali ketika dia berbicara kepada penyokong yang memuja.

“Satu-satunya jenayah yang saya lakukan ialah mempertahankan negara kita tanpa rasa takut daripada mereka yang ingin memusnahkannya,” katanya, melancarkan ucapan selama 25 minit di mana beliau menyatakan semula kepalsuan biasa mengenai penipuan pilihan raya dan mengecam penyiasatan jenayah berasingan terhadap beliau di Georgia dan Washington, DC yang masih dalam kerja-kerja.

Dia memanggil Bragg “seorang penjenayah” dan, dalam kilatan kegelapan yang mengingatkan perasmiannya pada 2016, memberi amaran: “Negara kita akan ke neraka.”

Di bawah Manhattan, Diane Lewis, seorang pekerja IT berusia 58 tahun, sedang bersiap untuk perjalanan pulang ke Long Island. Lewis bekerja malam, dan oleh itu berehat sedikit sebelum bergegas ke bandar pada pagi itu. “Saya mahu menunjukkan sokongan kepada presiden Trump, dan juga hanya menunjukkan betapa menyalahi undang-undang semua ini,” jelasnya.

Sebelum dia meninggalkan taman itu, Lewis berhati-hati untuk menanggalkan topi Trumpnya dan menyembunyikan baju MAGAnya dengan hoodie neutral. Dia tidak mempercayai New York City, jelasnya, tetapi pasti tentang hasil yang lebih besar daripada itu semua. “Ini akan memastikan pilihan raya untuknya,” kata Lewis. “Jika mereka boleh melakukan ini kepada Donald Trump, mereka boleh melakukan ini kepada sesiapa sahaja.”

totobet singapore

pengeluaran sidny

sdy toto

totobet data hongkong

lagutogel sgp