site

Datuk Bandar Tembok Merah dituduh ‘konflik kepentingan’ berhubung aset hartanah

Seorang datuk bandar di medan pertempuran pilihan raya “Tembok Merah” UK telah dituduh mempunyai konflik kepentingan yang “jelas” disebabkan pemilikan lapan hartanah di kawasan utara England yang ditugaskan untuk menjana semula.

Datuk Bandar bebas Middlesbrough, Andy Preston memiliki, sama ada secara langsung atau melalui perkongsian komersial, enam rumah, blok pejabat dan tapak perindustrian kecil dalam sempadan “perbadanan pembangunan datuk bandar”.

MDC ialah sebuah badan baharu yang ditandatangani oleh kerajaan bulan lepas yang bertujuan untuk mempercepatkan pembangunan dan membentuk sebahagian daripada agenda “menaik taraf” yang lebih luas untuk menangani ketidaksamaan serantau.

Preston akan menduduki lembaga perbadanan, yang akan mengambil alih kuasa perancangan strategik daripada pihak berkuasa tempatan dan mengambil alih £14.7 juta asetnya, serta £18 juta dalam pembiayaan penjanaan semula kerajaan pusat.

Penentang kepada penciptaan MDC telah menuduh Datuk Bandar mempunyai konflik kepentingan yang “jelas” akibat kepentingan hartanya. Tetapi Preston berkata lawannya “pahit” dan dakwaan itu “mengetawakan”.

MDC Middlesbrough telah dihasut oleh Datuk Bandar Konservatif untuk Lembah Tees yang lebih luas, Ben Houchen, yang akan menduduki enam lembaga pengarahnya dan telah melantik ahlinya yang lain, termasuk Preston, bekas pengurus dana lindung nilai.

Dalam menghadapi tentangan daripada ahli majlis Buruh, ia telah ditandatangani oleh setiausaha naik level Michael Gove pada akhir bulan lalu.

Teesside ialah bahagian penting dalam pilihan raya Tembok Merah — kerusi yang secara tradisinya mengundi Buruh tetapi bertukar kepada Konservatif pada pilihan raya 2019.

MDC akan mengambil alih kuasa perancangan strategik merentasi pusat Middlesbrough dan bekas kawasan pelabuhan bersebelahan. Aset majlis bernilai £14.7 juta yang telah diperuntukkan untuk dipindahkan ke dalam perbadanan itu termasuk tempat letak kereta dan tanah perindustrian. Kerajaan berkata ia akan mempercepatkan pelaburan ke bandar pasca industri itu.

Ahli Parlimen Buruh Middlesbrough, Andy McDonald menganjurkan perbahasan parlimen mengenai perkara itu minggu lalu, di mana beliau berkata penubuhan badan baharu itu tidak demokratik dan menuduh Preston mempunyai “petak tanah yang luas” dalam sempadan MDC.

Sebagai tindak balas, Preston mengeluarkan kenyataan mengatakan dia tidak memiliki “mana-mana tanah di kawasan MDC”.

Bagaimanapun Financial Times telah menetapkan bahawa dia memiliki, sebahagian besarnya melalui perkongsian komersial termasuk Green Lane Capital (N/E) LLP, pegangan bebas ke atas lapan hartanah dalam jejak MDC, menurut Pendaftaran Tanah.

Kepentingan Datuk Bandar telah diisytiharkan kepada Pihak Berkuasa Gabungan Lembah Tees (TVCA), badan majlis Teesside yang diselia oleh Houchen.

Preston mengesahkan bahawa, bersama abangnya, dia memiliki bilangan “rumah jalanan kecil yang tidak ditentukan, yang kami beli kira-kira 14 tahun lalu untuk diubah suai dan diserahkan kepada pelajar” di sempadan zon, serta “lokap perindustrian bernilai sangat rendah. ” dan blok pejabat yang kini dijual pada kerugian, tetapi tiada “tanah”.

Idea bahawa dia cuba untuk mendapatkan kewangan daripada kedudukannya di lembaga MDC “akan menggelikan jika ia tidak begitu menyinggung”, katanya, memanggil McDonald “pahit”.

McDonald, yang menuduh kerajaan minggu lalu sebagai “politik samseng” dalam pendekatannya untuk menubuhkan MDC, berkata perbadanan baharu itu “berlawanan sepenuhnya dengan butiran penurunan kuasa, demokrasi dan akauntabiliti” dan “sangat membimbangkan”.

Perundangan 2011 yang menyokong MDC menyatakan bahawa mereka yang membuat pelantikan lembaga “mesti berpuas hati bahawa orang itu tidak akan mempunyai kepentingan kewangan atau lain-lain yang mungkin menjejaskan secara prejudis pelaksanaan fungsi orang itu sebagai ahli”.

Majlis Middlesbrough, TVCA dan kerajaan enggan mengulas.

toto sgp result

pengluaran sdy

totobet sydney hari ini

bukaan hongkong

pengeluaran singapura