site

‘Dekat dengan ais nipis’: krisis kredit yang menjulang memberi tekanan kepada Fed

Ketika Jay Powell melontarkan soalan daripada wartawan pada hari Rabu berikutan keputusan Rizab Persekutuan AS untuk meneruskan kenaikan kadar faedah yang lain, beliau menyindir bahawa ia adalah “tujuh minggu yang agak menarik”.

Pengerusi Fed itu bercakap selepas bank itu menaikkan kadar sebanyak suku mata dan menandakan ia mungkin hampir menamatkan kempennya untuk menghapuskan inflasi berikutan kempen mengetatkan monetari paling agresif dalam beberapa dekad.

Penamatan kenaikan kadar yang menyakitkan biasanya akan menjadi sebab untuk melegakan, malah perayaan, tetapi untuk satu fakta yang menyusahkan: sebab Fed berpendapat ia mampu untuk berhenti adalah pertarungan terburuk dalam kegawatan perbankan sejak krisis kewangan yang hebat pada tahun 2008 – dan satu yang pengkritik bank pusat AS berpendapat ia sepatutnya dilihat akan datang.

“Mereka takut bahawa mereka semakin hampir dengan ais nipis,” kata Diane Swonk, ketua ekonomi di KPMG, mengenai kesusahan yang dihadapi oleh Fed. Ia kini mesti memutuskan sama ada untuk terus menekan brek pada ekonomi, atau sama ada masalah kredit yang menjulang dicetuskan oleh kejatuhan Silicon Valley Bank dan Signature Bank akan melakukan tugas untuknya.

“Mereka mahu meredakan inflasi tanpa menyebabkan ekonomi menjadi beku dan itu hanya satu perkara yang sukar dilakukan,” tambah Swonk.

Powell betul bahawa bank pusat AS telah berada dalam perjalanan rollercoaster sejak dua bulan lalu atau lebih, begitu juga dengan pelabur dan peniaga yang berpegang pada setiap perkataannya.

Pada akhir mesyuarat Fed Februari, Powell kelihatan optimis bank pusat telah mengubah sudut inflasi dan bahawa “pendaratan lembut” – di mana tekanan harga mereda tanpa kemelesetan yang menyakitkan – sudah kelihatan.

Itu dengan cepat memberi laluan kepada kebimbangan baharu bahawa ekonomi kembali mendapat momentum. Hanya dua minggu yang lalu, Powell malah melayangkan idea bahawa Fed boleh mengetepikan kenaikan kadar suku mata secara beransur-ansur yang telah dipilihnya pada Februari dan kembali kepada kenaikan setengah mata bulan ini. Beliau juga memberi amaran bahawa Fed mungkin perlu mengetatkan lebih daripada jangkaan untuk membawa inflasi kembali kepada sasaran 2 peratus bank pusat itu.

Kini sikap hawkish telah hilang, terima kasih kepada letupan SVB dan Tandatangan. Sememangnya, pada hari Rabu Powell mengakui Fed telah mempertimbangkan untuk berhenti seketika – yang tidak lagi menaikkan kadar sama sekali – bulan ini.

Kejatuhan dan pengambilalihan kerajaan terhadap kedua-dua pemberi pinjaman mengakibatkan tekanan di seluruh industri perbankan — terutamanya bagi pengendali yang lebih kecil — mendorong sekumpulan langkah kecemasan daripada Fed dan cabang kerajaan AS yang lain yang direka untuk mengelak penularan selanjutnya.

Tidak jelas sama ada pembuat dasar telah melakukan cukup, dengan saham bank yang sudah tertekan dijual semula pada hari Rabu selepas Janet Yellen, setiausaha Perbendaharaan, kelihatan menolak jaminan menyeluruh dalam tempoh terdekat untuk deposit melebihi $250,000.

Kegawatan itu boleh mengakibatkan masalah kredit yang sama yang diharapkan oleh Fed dengan dasar monetari yang lebih ketat, walaupun di mana bank pusat mempunyai pengaruh yang jauh lebih rendah, pakar ekonomi memberi amaran.

“Kami masih dalam kedudukan di mana keadaan kewangan perlu mengetatkan untuk inflasi turun,” kata Swonk. “Tetapi apa yang sukar pada ketika ini ialah Fed tidak mempunyai kawalan seperti yang pernah difikirkan. Ia telah kehilangan sebahagian daripada keupayaannya untuk menentukan laluan.”

Benson Durham, ketua dasar global di Piper Sandler dan bekas kakitangan kanan di Fed, berkata: “Mereka sentiasa mahu keadaan kewangan diperketatkan, tetapi diperketatkan dengan cara yang teratur. Menjalankan bank adalah cara yang tidak teratur.”

Dalam kenyataannya pada hari Rabu, Jawatankuasa Pasaran Terbuka Persekutuan berkata pergolakan berkaitan perbankan “kemungkinan akan mengakibatkan keadaan kredit yang lebih ketat untuk isi rumah dan perniagaan serta mempengaruhi aktiviti ekonomi, pengambilan pekerja dan inflasi”. “Tahap kesan ini tidak pasti”, ia memberi amaran.

Powell merempuh mata itu sepanjang sidang akhbar hari Rabu. “Pengetan dalam keadaan kewangan seperti itu akan berfungsi dalam arah yang sama seperti pengetatan kadar,” katanya, sambil menambah bahawa ia berpotensi bersamaan dengan “kenaikan kadar atau mungkin lebih daripada itu”.

“Sudah tentu, tidak mungkin untuk membuat penilaian itu hari ini dengan apa-apa ketepatan sekalipun,” dia memberi amaran.

Menurut satu set unjuran ekonomi baharu, yang dikenali sebagai plot titik, kebanyakan pegawai Fed masih melihat kadar dana persekutuan memuncak antara 5 peratus dan 5.25 peratus tahun ini, suku mata lebih tinggi daripada paras yang dicapai selepas kenaikan kadar Rabu. . Itu tidak berubah daripada ramalan Disember.

Sebagai tanda bahawa FOMC mungkin semakin hampir untuk menamatkan kempen kenaikan kadarnya, kenyataan dasar itu berkata “beberapa pengukuhan dasar tambahan mungkin sesuai”. Powell menggesa wartawan untuk memberi tumpuan kepada “beberapa” dan “mungkin” dalam frasa itu, walaupun beliau bertegas bahawa pemotongan kadar tidak dijangka tahun ini.

Ellen Zentner, ketua ekonomi AS di Morgan Stanley, berkata latar belakang ekonomi yang kompleks bermakna Powell betul untuk menghantar isyarat “sangat kabur, sangat lembut”. “The Fed tidak membuat janji di sini,” tambahnya.

Tom Porcelli, ketua ekonomi AS di RBC Capital Markets, mengesan mesej yang lebih pasti: bahawa “kitaran mendaki kini telah berakhir”. “Dari segi tindakan, ia menjerit bahawa mereka mengenali graviti masa ini.”

Memandangkan kekecohan dalam sektor perbankan, mungkin tidak menghairankan bahawa Fed menurunkan sedikit unjurannya untuk ekonomi, yang dijangka berkembang hanya 0.4 peratus tahun ini sebelum berkembang 1.2 peratus pada 2024. Pertumbuhan anemia seperti itu merupakan prospek yang menakutkan bagi Presiden Joe Biden, yang telah berkata dia merancang untuk bertanding untuk pemilihan semula tahun depan.

Kadar pengangguran diramalkan memuncak pada 4.6 peratus pada 2024, majoriti pembuat dasar menganggarkan, apabila inflasi teras jatuh semula kepada 2.6 peratus, masih melebihi sasaran.

Walaupun Powell menegaskan bahawa masih ada “laluan” untuk pendaratan lembut, dia mengakui bahawa ia telah menjadi lebih sempit berdasarkan peristiwa baru-baru ini.

Durham meletakkan kemungkinan kemelesetan pada kira-kira 35 peratus, tetapi sekiranya berlaku kejutan yang lebih luas kepada keadaan kewangan, itu meningkat kepada lebih daripada 60 peratus. “Pengedaran ke mana sahaja perkara itu pergi adalah sangat luas,” tambahnya.

Meningkatkan lagi tekanan ke atas Fed pada saat yang sudah sukar adalah kritikan yang dikeluarkannya kerana gagal dalam peranannya sebagai penyelia dan pengawal selia SVB. Pada hari Rabu, Bank of England berkata ia telah memberi amaran tentang peningkatan risiko di SVB sebelum kejatuhannya.

Perubahan peraturan yang digubal pada 2019 di bawah pengawasan Powell, yang mengakibatkan peraturan sentuhan ringan bagi bank yang lebih kecil, turut dipersoalkan.

Sebagai tanda awal konsensus dwipartisan bahawa Fed tersilap dalam tugasnya, dua senator yang tidak boleh berpisah lebih jauh di lorong politik memperkenalkan undang-undang yang akan menggantikan penyiasat dalaman bank pusat dengan dilantik presiden.

“Selepas kegagalan Rizab Persekutuan untuk mengenal pasti dan mencegah kegagalan mengejutkan Silicon Valley Bank dan Signature Bank, jelas kami tidak boleh menunggu lebih lama lagi untuk perubahan besar di Fed,” kata Rick Scott, seorang Republikan dari Florida, yang disokong oleh Demokrat Elizabeth Warren.

“Apabila bank gagal, ada penyiasatan, dan sudah tentu, kami mengalu-alukannya,” kata Powell.

Bank bergolak

Sistem perbankan global telah digegarkan oleh kejatuhan Silicon Valley Bank dan Signature Bank dan penyelamatan saat akhir Credit Suisse oleh UBS. Semak analisis terkini dan komen di sini

result togel singapur

pengeluaran sidni

result sdy

totobet hk

totobet.net singapore