site

Deliveroo dituduh memukul kuasa pendapatan penunggang

Deliveroo telah dituduh merosakkan kuasa pendapatan penunggang dengan menghalang akses kepada sistem dalam talian yang membolehkan pekerja ekonomi gig melihat dengan lebih mudah sama ada syarikat pesaing menawarkan tambang yang lebih baik.

Rodeo, aplikasi yang membolehkan penunggang menjejaki pendapatan merentas platform penghantaran yang berbeza termasuk Just Eat dan UberEats, memberitahu hampir 10,000 penggunanya pada hari Ahad bahawa Deliveroo telah menyekat aksesnya kepada platform itu, dalam e-mel yang dilihat oleh Financial Times.

Banyak kurier bekerja untuk beberapa syarikat penghantaran yang berbeza, menyesuaikan pekerjaan antara Deliveroo dan pesaingnya. Dengan persetujuan penunggang, Rodeo membolehkan mereka melihat data pendapatan mereka di satu tempat dan mengenal pasti pekerjaan mana yang membayar kadar terbaik.

Deliveroo telah menyekat Rodeo, penyedia gaji Argyle dan teknologi pihak ketiga yang lain daripada mengakses platformnya dalam beberapa minggu kebelakangan ini sebagai sebahagian daripada kemas kini keselamatan apl penunggangnya.

Shaf Hussain, seorang penunggang untuk aplikasi penghantaran, berkata langkah itu akan menghilangkan kuasa daripada penunggang. “Data yang Deliveroo kumpulkan mengenai kami adalah milik kami,” kata Hussain. “[But] ia adalah data yang mereka tidak mahu keluar.”

Alex Marshall, presiden kesatuan IWGB, yang mewakili pekerja ekonomi gig dan mencabar Deliveroo di Mahkamah Agung bulan depan untuk mendapatkan hak tawar-menawar kolektif, berkata: “Ini adalah contoh mereka menumpulkan alat yang pekerja perlu membuat keputusan termaklum.”

Pada bulan Mei, Deliveroo menandatangani perjanjian sukarela dengan GMB Union yang mengklasifikasikan penunggangnya sebagai kontraktor bebas. Alfie Pearce-Higgins, pengasas bersama Rodeo, berkata langkah itu menunjukkan “tidak konsisten” Deliveroo terhadap kebebasan penunggang.

“Kemerdekaan apabila ia berfungsi untuk perniagaan mereka adalah hebat,” katanya. “Apabila penunggang menggunakan kebebasan itu, mengawal data mereka atau berkongsi dengan perkhidmatan lain, ia nampaknya dilihat sedikit berbeza.”

Langkah itu dibuat selepas Deliveroo mengeluarkan keputusan setahun penuh minggu lalu yang menunjukkan pertumbuhan lembap pada 2022, dengan nilai urus niaga kasar, ukuran pesanan yang diletakkan pada platform Deliveroo, berkembang hanya 9 peratus, berbanding peningkatan 70 peratus pada 2021.

Deliveroo berada di bawah tekanan kerana pengguna mengurangkan perbelanjaan untuk barangan yang tidak penting seperti bawa pulang, dan ia menghadapi tekanan untuk meningkatkan gaji dengan inflasi.

Rodeo menerbitkan data pada bulan Januari menunjukkan purata tambang Deliveroo bagi setiap pesanan turun sebanyak 0.3 peratus pada 2022 berbanding 2021. Bayaran setiap pesanan UberEats turun 1.3 peratus dan tambang Just Eat turun 6.1 peratus pada 2022.

“Deliveroo menyokong objektif Rodeo untuk menyokong penunggang dan memberikan pandangan tentang cara mereka bekerja. Bagaimanapun, Rodeo dan rakan kongsinya Argyle mengakses aplikasi penunggang Deliveroo tanpa kebenaran,” kata Deliveroo.

“Kebimbangan kami telah dimaklumkan kepada Rodeo dan, walaupun demikian, mereka terus mencuba untuk mendapatkan akses tanpa kebenaran. Kemas kini keselamatan yang dirancang telah menghalang perkara ini. . . Penunggang sendiri kekal bebas untuk mengakses data mereka melalui platform kami, yang tidak berubah.”

Pearce-Higgins berkata: “Kuasa untuk mengakses akaun penunggang diberikan oleh penunggang, yang datanya.” Argyle tidak menjawab permintaan untuk komen.

pengeluaran sgp

lihat pengeluaran sydney

keluaran sidney hari ini

pengeluaran hk

totobet.com sgp