site

‘Derisking’ Von der Leyen adalah pendirian yang lebih tegas terhadap China

Ursula von der Leyen, presiden Suruhanjaya Eropah, melancarkan semakan realiti penting mengenai kemerosotan hubungan dengan China pada Khamis, dalam ucapan yang mendedahkan pendirian tegas Brussels terhadap rakan perdagangan terbesar Eropah untuk barangan dan paksinya dengan Rusia.

“Sangat jelas, dia mengambil garis yang lebih realistik mengenai China berbanding pemimpin negara Eropah yang lain secara terbuka,” kata Mikko Huotari, pengarah eksekutif di Merics, sebuah badan pemikir yang berpangkalan di Berlin yang memberi tumpuan kepada China.

“Tetapi dalam erti kata apa yang dia lakukan ialah mendedahkan kepada umum penilaian dalaman China di beberapa ibu negara Eropah.”

Pemilihan Merics sebagai hos bersama untuk ucapan itu menggariskan mesejnya yang lebih keras. Merics adalah antara empat pertubuhan Eropah dan 10 individu yang disasarkan oleh sekatan China pada 2021, sebagai protes terhadap sekatan EU terhadap empat pegawai China atas dakwaan peranan mereka dalam melaksanakan pelanggaran hak asasi manusia di Xinjiang.

Von der Leyen tidak membuang masa dalam mengkritik kedua-dua sokongan Beijing untuk Moscow, dan Xi Jinping, pemimpin China, secara peribadi. “Jauh daripada ditangguhkan oleh pencerobohan kejam dan haram ke atas Ukraine, Presiden Xi mengekalkan persahabatannya yang ‘tanpa had’ dengan [Russian president Vladimir] Putin,” katanya pada permulaan ucapannya.

Von der Leyen dijangka pergi ke China minggu depan bersama presiden Perancis Emmanuel Macron. Dia menyeru supaya “menyah risiko” hubungan EU dengan China, menandakan sekurang-kurangnya perbezaan retorik dengan dasar AS “menyahgandingkan” dalam perdagangan dengan China, terutamanya dalam bidang teknologi tinggi.

“Derisking” EU bermaksud penubuhan sekatan ke atas perdagangan dalam teknologi yang sangat sensitif di mana penggunaan ketenteraan tidak boleh dikecualikan atau jika terdapat implikasi hak asasi manusia. Suruhanjaya itu juga sedang mengkaji penciptaan mekanisme untuk meneliti pelaburan luar negara oleh syarikat EU dalam sebilangan kecil teknologi sensitif yang boleh meningkatkan keupayaan ketenteraan saingan, tambah von der Leyen.

Presiden suruhanjaya itu juga berkata bahawa EU perlu “menilai semula” Perjanjian Komprehensif mengenai Pelaburan dengan China, perjanjian perdagangan yang tidak disahkan dan telah terhenti sejak 2021. “Kita harus menyedari bahawa dunia dan China telah berubah pada masa lalu. tiga tahun, dan kami perlu menilai semula CAI berdasarkan strategi China kami yang lebih luas,” katanya.

Noah Barkin, penasihat kanan perundingan Kumpulan Rhodium, melihat ucapan von der Leyen sebagai “titik perubahan utama dalam cara Eropah mentakrifkan cabaran yang dikemukakan oleh China”.

“Dia telah menetapkan syarat perdebatan, dengan dua mesej penting,” kata Barkin. “Yang pertama ialah Eropah mesti menerima pandangan yang jelas tentang China berdasarkan apa yang dikatakan dan dilakukannya, bukan berdasarkan apa yang diharapkan oleh Eropah.

“Kedua, dia meletakkan fokus teguh pada keselamatan ekonomi, selepas beberapa tahun di mana dasar EU terhadap China telah hanyut dan kekurangan idea baharu,” tambahnya. “Dalam menggunakan pembingkaian yang tidak berisiko dan menolak idea penyahgandingan, von der Leyen mentakrifkan strategi EU terhadap China sebagai berbeza daripada AS, sambil menerima elemen penting pendekatan AS.”

Theresa Fallon, pengarah Pusat Kajian Asia Eropah Rusia, sebuah badan pemikir di Brussels, mengatakan bahawa ucapan itu menunjukkan perubahan yang telah berlaku dalam pemikiran EU mengenai China sejak ia menetapkan hubungan dengan China pada 2019 sebagai mereka yang mempunyai “rakan kongsi. untuk kerjasama dan rundingan, pesaing ekonomi dan saingan sistemik”.

“Bakul terbesar sekarang ialah saingan sistemik. Dua bakul yang lain telah mengecil dalam saiz, “kata Fallon.

results singapura hari ini

pengeluaran angka sydney hari ini

totobet sydney hari ini

totobet hk hari ini

totobet net singapore