site

Donald Trump akan dihadapkan dalam kes jenayah New York

Donald Trump akan hadir di mahkamah New York pada hari Selasa, dalam kes jenayah pertama terhadap bekas presiden AS. Dia akan didakwa secara rasmi berhubung pembayaran yang dibuatnya untuk membeli pelakon lucah Stormy Daniels semasa bertanding di Rumah Putih pada 2016.

Kehadiran polis yang ramai dijangka di jalan-jalan Manhattan, dan sebahagian besar kawasan pusat bandar akan dikepung untuk menjangkakan protes.

Penyokong bekas presiden itu, termasuk ahli Dewan Republikan Marjorie Taylor Greene, berkata mereka akan pergi ke bandar untuk menyokong Trump, yang telah berulang kali melabelkan siasatan peguam daerah Manhattan sebagai “pemburuan ahli sihir politik”.

Datuk Bandar New York Eric Adams berkata pada hari Isnin tidak ada “ancaman yang boleh dipercayai khusus” terhadap bandar itu dan menggesa “pengangguran” supaya tidak menggunakan keganasan.

Trump, yang pergi ke New York pada petang Isnin dari estet Mar-a-Lago di Florida, bermalam di kediamannya di Manhattan di Trump Tower. Dia dijangka tiba di mahkamah jenayah tengah pagi, dikelilingi oleh butiran perkhidmatan rahsia yang biasanya mengikuti bekas presiden.

Lelaki berusia 76 tahun itu kemudiannya akan diproses seperti defendan lain, dan cap jarinya diambil secara tertutup. Trump tidak menjangka akan digari, peguamnya Joe Tacopina memberitahu rangkaian televisyen AS minggu lalu.

Prosiding yang dikenali sebagai perbicaraan, yang biasanya mengambil masa tidak lebih setengah jam, akan menyusul, apabila mahkamah akan memastikan sama ada Trump dan pasukan undang-undangnya telah membaca, dan mempunyai peluang untuk menyemak, dakwaan penuh.

Bekas presiden itu kemudiannya akan mengaku tidak bersalah terhadap pertuduhan itu, kata peguamnya. Trump dijangka kembali ke Mar-a-Lago lewat pada hari Selasa, dari mana beliau akan menyampaikan ucapan.

Butiran dakwaan telah disimpan di bawah meterai sejak ia difailkan pada Khamis. Tetapi peguam untuk Trump berkata mereka menjangkakan pertuduhan itu berkaitan dengan $130,000 yang didakwa dibayar kepada Daniels melalui peguam Michael Cohen untuk menutup hubungan sulit yang didakwanya pernah dilakukannya dengan Trump beberapa tahun sebelumnya.

Urus niaga itu didakwa direkodkan sebagai yuran guaman, dan pendakwa raya akan cuba menunjukkan bahawa ia sebenarnya dibuat untuk melindungi kempen Trump, menurut orang yang biasa dengan kes itu, dan oleh itu melanggar undang-undang kewangan kempen persekutuan.

Tacopina berkata pasukan pertahanan Trump akan bergerak pantas untuk mencabar kesahihan dakwaan dengan memfailkan usul untuk menolak kes itu sejurus selepas perbicaraan.

Pada malam sebelum perbicaraannya, Trump mengupah Todd Blanche, seorang peguam bela tertinggi yang pakar dalam penyiasatan jenayah kolar putih, menurut Politico, untuk meningkatkan pasukan undang-undang yang menentang tuduhan itu. Blanche sebelum ini mempertahankan Paul Manafort, bekas ketua kempen Trump, dan pada 2019 memperoleh penolakan tuduhan negeri New York terhadapnya. Manafort sebelum ini telah disabitkan dengan tuduhan persekutuan.

pengeluaran toto sgp hari ini

totobet sdy

hasil sdy

keluaran togeĺ hongkong hari ini 2020

sgp totobet